Днес Дядо Добри навършва 99 години.

dqdo dobri  Art & Photo : Nassimo

 

Живият светец дядо Добри навършва 99 години.

Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово, е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Заради добротата и скромността си е считан от мнозина за изкючителен духовен пример в българското общество.

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Наскоро един най – популярните ни улични художници – Nasimo, подари усмивката на светеца Дядо Добри в графити картина, която се намира в  кв. Хаджи Димитър.

Вижте и другите картини на Nassimo тук : http://www.nasimo.org/catalog/id/1

Nassimo е един от най – добрите графити артисти в България.
o 

Дядо Добри

Роден е на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедротата и аскетизма си, карат мнозина да го наричат “Светецът от Байлово”.

Около 2000 година решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата “Св. св. Кирил и Методий” в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри граждани.