Днес почитаме и EAZY-E! 52 години от рождението на Eric Lynn Wright

Днес почитаме и EAZY-E! 52 години от рождението на Eric Lynn Wright

Днес се навършват 52 години от рождението на Eazy-E!

Eazy-E е псевдоним на легендата в Gangsta Rap-a Eric Lynn Wright.
Той е роден на 7 септември 1964 г. в Compton, Калифорния, умира от СПИН на 26 март 1995.

От ранна тийнейджърска възраст до смъртта си Eazy-E е член на бандата Кели Парк Комптън(“клон” на The Crips). На музикалната сцена добива слава като член на N.W.A, заедно с Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren, DJ Yella, The D.O.C. и Arabian Prince. Групата, начело с Eazy-E, е считана за един от основателите на Gangsta Rap стила в хип хопа, наред с Ice T и Tupac. Отличителна черта на Eazy-Е е нeговият младежки, писклив глас, а текстовете му са наситени с елементи от живота на улицата – оръжия, дрога, отношенията между цивилни и полиция и секс, излизащ извън границите на приетото.

Eazy-Е напуска училище когато е в десети клас, но по-късно получава диплома за средно образование. По негови думи започва да продава дрога още като ученик. Заработените пари (250 000$ по негови думи) използва за да основе звукозаписната компания Ruthless Records. През 1986 Eazy-Е сформира групата N.W.A. През 1987 г. е издадена компилацията N.W.A. And The Posse, която събира песни на членовете на групата и такива на близки до нея изпълнители. През 1988 г. излиза първият истински албум на N.W.A. – Straight Outta Compton, който става тотален хит в ъндърграунд сцената и се продава над три милиона пъти.
Слушай целия албум “Straight Outta Compton” ТУК

Месец по-късно на пазара излиза и дебютният солов албум на Eazy-Е – Eazy-Duz-It – който също се радва на популярност и от него биват продадени над два милиона копия.

С времето отношенията в групата се изострят и започват противоречия, свързани предимно с разпределението на печалбите. Ice Cube обвинява Eazy-E и мениджъра на групата и съосновател на Ruthless Records Джери Хелер в кражба на голяма част от приходите и напуска групата, започвайки солова кариера. Впоследствие Dr. Dre осъзнава, че твърденията на Cube са били основателни и се стига до конфликт, който води до разпадането на N.W.A. Между Eazy-E и Dre започва вражда.

След разпадането на N.W.A. Eazy-E продължава соловата си кариера, издавайки три албума до смъртта си през 1995 г. През март същата година влиза в болница със съмнение за бронхит, но след обстойни изследвания се оказва, че е болен от СПИН. Eazy-E многократно заявява, че не е хомосексуален и това не е причината за заразяването му. Болестта е в напреднал стадий и състоянието му бързо се влошава. На 26 март, десет дена след като постъпва в болницата, Eazy-E за жалост умира млад от СПИН (на 31 години). Преди смъртта си той успява да се помири с Ice Cube и Dr. Dre.
Eazy-E има общо 7 деца от 6 различни жени. Най-големият му син, който е роден на 23 април, 1984 също е рапър и е известен като Lil Eazy-E.
Друг факт, с който можем да запомним Eazy е като “откривателя” на Кливлъндските легенди Bone Thugs n Harmony

Кратко биографично видео за Eazy-E можете да гледате тук:

Leave a Reply

*