Facing the Sun защитиха Криско с платежно за купен бийт от Primeloops.com

Лейбълът Facing The Sun защити Криско.
FTS, с които рапърът подписа в края на 2012 година, защитиха своя артист с документ, показващ че техният изпълнител не е откраднал бийта на последното си парче “Хората говорят”. От компанията изпратиха до медиите платежно, доказващо официалното закупуване на бийта от сайта Primeloops.com.

Както вече знаете социалните мрежи гръмнаха с препратки към парчето на английския рапър Yeao-“Hear For a Reason”. Музиката на парчето удивително съвпада с тази на “Хората говорят” и Криско бе обвинен в кражба.

Ето платежното, което доказва, че бийта е закупен от Primeloops.com
Krisko Payment 18(2)

Ето и пълен текст на писмото в защита на Криско:

Рапърът Криско, който миналата седмица бе обвинен в плагиатство заради прилики в мелодията на последния му хит „Хората говорят” и западен инструментал, извади доказателство, че легално е закупил семпъла, използван в парчето. За въпросния инструментал на име „Trap Starrz Got Da Work”, Криско притежава платежно към сайта primeloops.com и лиценз за използване на семпъла от продуцентската компания Sound Nation Ltd, държаща авторските права върху звуците.

От платформата Facing The Sun пуснаха документа на официалния си сайт, заедно с изявление към медиите и феновете, което гласеше: „Facing The Sun e платформа за разпространение и монетизация на музикално съдържание, при която спазването на авторското и сродните на него права е основен приоритет. По повод на нападките от последните дни към песента “Хората Говорят” на Кристиан Талев – Криско и обвиненията към нас, че подкрепяме нарушаването на авторски права, представяме доказателствен материал по този казус. Лицензите за инструментала “Trap Starrz Got Da Work”, издаден на 18.02.2011, използван в парчето “Хората Говорят” са закупени от Кристиан Талев на 31.01.2013. Купуването на звуци, loop-ове, семпли и цели инструментали е стандартна практика, като същият сайт работи с Beyonce, Chris Brown, Nicole Scherzinger, Skrillex и много други. Въпросният инструментал е пуснат за продажба с неексклузивен лиценз, предоставящ възможност за легално ползване на всеки, който го закупи.

В конкретния случай чрез използването на инструментала “Trap Starrz Got Da Work” в песента “Хората Говорят” по никакъв начин не е нарушен Законът за авторското право и сродните на него права. В противен случай парчето би било автоматично свалено от самите copyright отдели на YouTube и iTunes. Всички твърдения уличаващи Кристиян Талев – Криско в нелегално придобиване и/или ползване на части от инструменталната композиция “Trap Starrz Got Da Work” в парчето “Хората Говорят” са безпочвени, не отговарят на истината и са клевета по смисъла на Чл. 146 от Наказателния Кодекс.” Засега Криско не възнамерява да предприема съдебни действия, най-малкото защото сайтът, от който стартирала антикампанията е фиктивен – единствената новина в него е тази срещу рапъра, а фирмата посочена като собственик не съществува. Междувременно напук на нападките парчето „Хората говорят” се превърна в поредния суперхит на Криско и за по-малко от седмица има близо 400 000 хиляди гледания в официалните канали на Facing The Sun в YouTube и Vbox7.