Георги Киров – D-ZastA представя дебютният си албум “Пробивен”

Преди около месец в редакцията получихме „Пробивен“, първият и дебютен албум на Георги Киров – D-ZastA. Няма как да скрием и подминем факта, че отношението на артиста е огромно, а албумът му изслушан на един дъх…. отново и отново. D-ZastA е забъркан в редица проекти на родни изпълнители, част е от лейбълът ACBG, а повече за него може да прочете в интервюто което ни даде за рубриката „Върху бийтове на…“. Днешният повод за разговор с Георги е именно албумът му „Пробивен“, а ето и какво ни сподели той:

– Здравей, Как се реши да издадеш албум и то на физическо лице в този напоследък иначе така дигитализиран свят?

Здравейте! Първо искам да благодаря на екипа на 359hiphop.com, че тази година отразиха почти всичко, което сме издали от ACBG като продукция! От както се занимавам по-професионално с музика имах желание да издам свой албум. Имах няколко събрани текста от стари демота, няколко заготовки на бийтове и достатъчно време да събера най-доброто (според мен, разбира се) във всяка една песен. Мисля, че го постигнахме.

– А защо „Пробивен“? Каква история се крие зад името на албума? Какво те провокира…

От всички заглавия на песните в албума, „Пробивен“ ми се стори най-добро за име на дебютен албум.

– Тавата съдържа 14 парчета, като две от тях са интро – аутро, и едно е ремикс на парчето „До Небето“. Как се спря на тази цифра и имаше ли парчета които отпаднаха, а и такива които не успяха да влязат по една или друга причина в албума?

Реално песните, като съдържание са 13 (без ремикса). Смятам, че числата имат голяма роля в това как управляваме живота си и реших да заложа на „фаталното“ число. Имаше два трака, които не успях да включа в албума, единият трябваше да е с VessoU. Бях си дал срок, в който да свърша нещата, а въпросните песни бяха едва маркирани като идеи и прецених да не претрупвам всичко в последният момент.

Да направим една кратка дисекция на трак листа? С кой си работил по даден проект, по изграждането на цялата идея и имали намесени външни продуценти.

1. Хайп
Интрото на албума. Нямах проекта на бийта, беше останал някъде във времето и пространството. За това реших да си кажа още в началото как стоят нещата при нас, с 5-6 думи.. и flow-a.


2. И все пак

Реално първият релийз на трак от албума беше „И все пак“. Качих ѝ версията в интернет още през 2015та, но разбира се в албумът, песента е с нова обработка. Който иска да я чуе full HQ, ще може да я намери в диска. Бийта е на Iron Soundz.

3. Пробивен – Това парче е и едноименното заглавие на албума. Предполагам и мястото на което се нарежда в листа има някаква история?
След като мине Интрото и първата пусната песен, следва „Пробивен“. Трак, който показва в какъв дух е основният мотив на албума. Една вечер RUSTY ми изпрати два инструментала с идеята единият да е за моят албум, а другият за „Династия“, съответно говорим за „Sorry и тъй“ feat. PAIN.

4. Да се сещат
Една песен с много Bass и щипка Его. Инструменталът и куплета направих една вечер в рецепцията на хотелът, в който работих лятото на 2016та. Пратих демото на МоМчтата с предложение да влезе, който поиска. Беше въпрос на часове, докато GBT a.k.a. Don Gabon ми изпрати куплет и припев.

5. Колко още
Последната песен, която записахме от албума, 2 дни преди да ида до София за mastering на всичко. Ако трябва да съм честен и да избера най-точните думи, бих казал, че съм фен на SKG в лицето на V:RGO и TRF! Музиката е на ArtimoX (също от SauceKidsGang), а цялата ми идея беше да забия с куплет и да ги оставя да вършеят на свобода по пиститe на Arti!

6. Млад
Идеята за тази песен тръгна от основната мелодия на семпъл в един забутан пакет със семпли на компютъра на M1taka. Свалих си го на флашката, а на другия ден направих бийта в колата на един авер на път към .. не помня на къде отивахме даже, помня, че в кола трудно се реди бийт… особено с тези дупки по пътищата.. срамота! Та записах всичко след това, но припева куцаше страшно много. Успявам да хващам тон, когато пея, но друго си е да имаш вокалист, който да допълни там, където са слабостите. Дефакто аз допълних Петя Pearl, защото вокалите, които тя записа, директно застанаха за основни в припева!

7. М.М.К. – Какво се крие зад това съкращение?
Една от песните в албума, за която най-често получавам положителни отзиви. „Мойта мацка къса” ми се стори твърде дълго/директно/не-яко за заглавие на песен, за това е с абривиатура. Историята на тази песен тръгна от там, че исках да направя трак за по-обща публика, не само за „твърдо-само-здрав-рап-завинаги“ хората. Един артист не бива да се ограничава, щом става дума за творчество. В последствие обаче, по-рано тази година, наистина се появи момиче, което даде воля на музата ми, за да направя инструментала, редакцията на текста, записа и обработката преди всички останали песни. Няма по-красиво от това да запишеш една песен, според това как се чувстваш, за това и съм благодарен, че тя се появи точно тогава, макар и за кратко.

8. Воин
Колуминацията в „Пробивен“! От тази песен (включително) нататък, до края на аблума има здраво лирика. По начало бийта го направих за Blood, който влиза на втори куплет. Седнахме, посвирихме и затворихме проекта, а 24 часа по-късно си пръснах панаира от кеф, като го отворих. Дори не бях осъзнал до тогава, какво се бе случило предния ден в FL Studio. Надъхан, написах куплет и предложих на Blood да прибера трака „в шкафчето“ за албума ми. Благодаря му за търпението, мисля, че си заслужаваше. Колкото до участието на брат ми в песента – The A-Word – Атанас винаги е бил по-добър от мен в писането на текстове. Той ми е основият мотив да пропиша самият аз. За това му пуснах всички събрани демота до тогава, за да си хареса в коя песен да влезе. Както и очаквах, третият куплет на песента беше лирически строшен от него!

9. До Небето – това е парчето с което анонсира, че работиш по албум с прекрасното видео към него. Как се реши точно с него да обявиш, че работиш по албум?

„До небето“ реално беше трети сингъл, публикуван от албума. Повечето хората разбраха за работата ми по албума, след пускането на тази песен, може би защото от предните две, в тази инвестирах най-много средства. Факт е, че в България се оценяват предимно проекти, за които си личи, че е вложено повече (време, пари, труд). Музиката и текста направих отново на работа, нощна смяна, за една вечер. Нямах търпение да приключи смяната и да ида да запиша демо, сън не ме ловеше от емоция. Пуснах демото на Dideishanа и малко след това задействахме клипа. Поставих песента на 9-то място, защото цифрата 9 е от ключово значение за съществуването ни (Никола Тесла го е казал!), а и до момента е най-успешният ми солов проект.

10. Схемите им
Записахме „Схемите им“ в хола на M1taka. По времето, когато той още събираше бийтовете за неговият албум – 7от7, инструменталът на тази песен беше в папката с неудобрени бийтове. Човек да се пита защо, нали? 😀 В последствие разбрахме, че музиката не е авторска, а от някаква песен, която така и не запомних, поради простата причина, че с M1taka пръснахме бийта, балансирайки се с него, много по-добре от оригиналната песен.

11. Под мен
Идеята за тази песен беше в главата ми 2 години преди да вляза да я запиша. Единствената песен, която нямаше демо, нито на бийта, нито на вокалите. Музиката си направих отново сам, а за китарата в outro-то на трака ми помогна HellBeatzBulgaria! Евала, Пламка!


12. Ясно

Това е единствената песен, която не можахме да си вземем като проект при прекратяването на работата с предният лейбъл. И то не за друго, ми защото проекта изгоря с единият hard disk. След това Влади си замина за Шумен и всичко остана един спомен… докато не го отвлякохме от тях за едно благотворително парти във Враца, малко по-рано тази година и с течение на обстоятелствата, Влади се върна да живее в Бургас, точно като за да се съберем и да разцепим бийта отново. Възродихме идеята и я изпълнихме още по-добре от тогава (тука искам да дам кредит за аудиотехниката, която с времето събрахме и предимно TLay оперира с нея, то се чува!). По музиката работих сам, а с TLay спретнахме аранжимента.

13. Муза – Няма как да го скрия, че лично на мен, а и на екипът ни това е едно от любимите парчета. Засне видео към него с доста интересна сюжетна линия, какво се крие зад нея? И какво за теб е музата в днешно време?
Цялата видео продукция е дело на Румен Александров от създаването на стори-борда, до финалните щрихи по монтажа. Опитахме се да направим посланието от песента достъпно за хора, които не по своя воля са възпрепятствани от това да я чуят. Не сме получили обратна връзка, за това дали сме го постигнали, но тези, които са усетиха думите ми, се погрижиха да ме уведомят, благодаря за което! За мен музата е този „двигател“, който ни дава възможността да покажем себе си в най-добра светлна, когато създаваме. Тя понякога е като апетитът, който идва с яденето – знаеш, че трябва да направиш нещо по въпроса и сядаш и действаш, а тя идва в последствие. Не е нужно да имаш муза, за да свършиш нещо, но всичко свършено, породено от муза, за мен е божествено.

14. До небето (Alternative Remix) – Защо точно на това парче реши да направиш алтернативна и доста по-различна версия?
Реших да направя ремикс на „До небето“, с идеята да мога да я вкарам в клуб. Направих си опит на благотворителното парти за рождения ден на Dideishana, като изпях ремиксираната версия, а резултатът беше точно това, което очаквах – всеки знаеше текста, никой нямаше идея какво се случва, всички си изкарахме уникално! Реших да добавя ремиксът като Бонус трак в албумът (другаде освен във физическото копие на албума няма от къде да се чуе), а по-характерното му звучене се роди в студиото по време на записа на новите вокали. Когато влязох да запиша имах нуждата да излея същата емоция от песента, но по доста по-различен начин. Смея да кажа, че тази терапия с викане и крещяне в изолирано помещение, която предписват на психари, определено има ефект, съдейки по това, че много ми олекна в края на сесията!

– Видно е, че в албумът всяка песен е на своето място и концептуално е издържан от – до. Това ли беше и първоначалната ти идея, когато започна да работиш по проекта или просто когато нареди листа и си каза това са парчетата всичко вече си беше паснало на мястото?

След записването на всички песни, когато имах налице демо версиите, наредих траковете един по един. Вярвам, че това беше и ключовият момент, който направи албумът концептуално издържан, както споменахте във въпроса, а не просто компилирани песни в пакет.

– По какво работиш сега? Какво да очакваме скоро от теб и обкражението ти от ACBG?
В момента работя предимно по песни за други изпълнители. Щастлив съм, че имам възможността да предлагам възможностите си на хора, които имат нужда от каквото и да е свъзано с аудио, било то текст, обработки на песни или продуцирането на изцяло нови продукти. Но във всеки момент, в който не се ангажирам с други, действам по свои, нови проекти, общи с моите момчета, техни песни, както и проекти с други популярни бг изпълнители, които за момента не искам да споменавам ,кат‘ стани ра‘отата, то шсч.

– Пожелай нещо на читатели ни.
Пожелавам на читателите ви да стават все повече и все по-широко скроени към иновативн идеи и изпълнители. Личните ми наблюдения са, че има много и то хубав рап и като цяло музика в България, която не достига публиката, която си е заслужила. Имаме изпълнители, имаме музика, трябва да се научим да я пресяваме и да даваме път на, това което си заслужава!