HOOD G FAM чества юбилей – 20 години история, 20 години РАП!

Петко Иванов, по-известен в рап средите под псевдонима си FANG – рап изпълнител, композитор, микс инженер и мизукален продуцент, е едва на 35 години, но зад гърба си е оставил богата история, която той и колегите му продължават да градят в настоящето, но и с поглед, който е също толкова вперен и в бъдещето. FANG е основателят на музикалната компания HOOD G FAM – гр. Бургас, под чийто покрив се събраха творци, сред които са Hoodini, Добри Момчета, Gravy и още куп други рап изпълнители. Тази година българският лейбъл чества 20-годишен юбилей, а именно FANG ще направи кратък обзор на изминалите двадесет лета, през които HGF функционира под различните си форми, както и ще разкрие как ще бъде отбелязана годишнината.

 

 

 

– Осъвременяването на рапа непрекъснато повлича нови  и по-млади фенове и ако се разровят, не знам дали могат да открият всичко, което ги интересува като история. В интернет липсва една огромна част база данни за това какво е било преди. В канала на Hood G Fam има публикувани парчета, първите от които са на 10 години и датират от 2007-а. А какво се е случило от 1997 до 2007, тъй като този период се губи, а тази година празнувате 20 години? Ще можеш ли да резюмираш как е основан и как е действал лейбъла през останалите 10 години, за онези, които не са имали щастието и възможността да наблюдават процесите отблизо?

– Ако трябва да сме точни, Hood’G’Fam като музикална компания юридически съществува от 2007. Историята й обаче –  като организация, философия, продукция и хора, започва още през 1997 в Бургас, когато с Korky B направихме първите си демо записи на английски под името Hood G. Две години по-късно вече имахме албум „Lost Dayz”, който разпространявахме сами. През 2000 пък, заедно с Nird, Gravy и Busty, създадохме Гето Глутница и година по-късно излезе и първият ни официален сингъл „Тук-тук”. 

После от групата се отделихме аз и Nird и под името Pants-Off изкарахме албума „За к’вото и да е…”, който отново разпространявахме от ръка на ръка.

През 2004 се присъединиха и MG & Криминал и изкарахме техния макси сингъл „Моите хора”(2005).

Последва компилация на всички изпълнители на HGF – Da Dreamteam Play-Offs (2006). И така стигнахме до „Не си от тук” (2007), която се превърна в голям успех за нас. И между всички тези по-основни моменти, разбира се, има много случки, музика и хора, които са били и са още с нас.

 

 

 

– 100 кила вече се похвали, че е получил специален подарък от Hood G Fam и покана да отпразнувате заедно 20-годишнината на лейбъла. Разкажете малко повече какво сте планирали и как смятате да отбележите юбилея?

 

 

 

– Да, смятаме да празнуваме през цялата година, като планът е това да стане с лятно турне, което в момента подготвяме и в което ще вземат участие артисите на Hood’G’Fam, както и гост-изпълнители, с които сме работили успешно през годините. Ще разкрием подробности, малко по-късно, когато имаме какво да кажем, но със сигурност ще е празник за всички. Все пак празнуваме 20 години рап, а това не е никак малко. Освен това до края на годината трябва да излезе и филм, свързан с юбилея, там ще бъде разказана историята, за която ме пита преди това. През май ще излезе албумът на Hoodini & Криминал – „Дръж се естествено”, от който вече видяхме цели 4 сингъла и според мен ще е един от най-силните албуми на HGF.

– През годините Hood G Fam редуцира състава си поради различни причини. Това са нормални процеси, които обхванаха май всички рап и изобщо подобни музикални съсловия. За празника ще успеете ли да съберете всички настоящи и някогашни членове на една сцена?

– Хората идват и си отиват…решения…HGF е още тук, вече 20 години. Работим по въпроса да обединим усилия всички заедно.

Какво се крие зад процеса – 20 години да градиш и развиваш музикална компания и да не позволиш сътресенията в музикалния бизнес и колебливите позиции на жанра да ви пречупят и все намирате мотивация да продължите?

 – Когато аз започвах да се занимавам професионално с рап, не мога да кажа, че е имало музикален бизнес в България, такъв, какъвто го познаваме на запад. Никакви правила, продуценти, мениджъри, нямаше интерес към живото изпълнение (с изключенията от други жанрове). Нямаше гилдия, всеки беше сам за себе си, то и сега е долу горе така. Имаше Гумени Глави, от които се учихме, колкото това беше възможно, защото тогава нямаше социални мрежи, интернет и т.н. Слушахме по радиото предаването на Мишо и музика от касетки и дискове. Всичко останало е в твоето въображение и от това, което си виждал по MTV. И от тук насетне правиш ходове – записи в студио, които сам плащаш, търсиш музикални издатели, чиито отговори са предимно “не”. Тук или се отказваш, или както ние направихме – продължихме като сами си разпространявахме музиката. Търсиш варианти да снимаш видео и т.н. и т.н.

После създадохме собствена компания и направихме собствено “ноу хау”. Правилно или грешно, то си е наше и никой не ни е научил как да правим, промотираме и продаваме музиката си.

И една от причините да не сме приключили вече с това приключение е силната любов към музиката, да не кажа пристрастеност, друга причина е подкрепата и помоща на семействата ни и хора като Димитър Ганчев, Фед, Ицо Черния и много други, за които няма да ми стигне цялото време на света да спомена. И нека бъде ясно, компанията не напразно съдържа FAMily в името си, това е скелето, на което се крепи цялата ни организация. Ние представяме една цяла общност – от Карнобат до Бургас и обратно.

Това, което стига до крайните потребители и слушатели като продукция, създава впечатление, че Hoodini, който ви е и брат, е най-деен и продуктивен от всички ви в H’G’F, но през 2016-а и ти се завърна “update-нат“ с албума „Зеленият път“, а преди това и с няколко сингли, колаборации. Защо се отдръпна известно време като изпълнител?

 

 

 

– Hoodini винаги е бил най-продуктивният от всички ни. Не напразно има издадени толкова албуми, микстейпове, сингли и т.н. Първият, който изкара микстейп в България, първият, който представи 3D музикално видео в България (тук благодарности на Константин Костадинов) и още, и още факти, които го правят един от най-успешните, продуктивни и уникални съвременни рап изпълнители. От 2008 насам той няма пропуснат месец без изкарана песен, албум или микстейп. И когато имаш такъв човек в екипа си, няма как да не му дадеш път да излезе напред и да му помагаш.  Същото е и с Добри Момчета, уникални артисти са двамата братя. И в един момент, когато се оказах с тези хора около себе си, просто исках да стоя в полето на продуцента, да създавам музика, продукция за тях.

 Какво е чувството толкова години да работиш с другите двама братя в H’G’F – Криминал и MG от Добри Момчета, за които знаем, че освен в рапа, изявяват талант и в още куп други области?

 

 

 

– Както казах, те са уникални… артисти в пълния смисъл. От една страна е по-големият брат MG с тежкия си флоу, отношение и премерени рими, от другата – Кримианл – силен лирик, бърз и агресивен в рапа си, хаплив и гениален едновремнно. Освен това MG е силен мениджър при нас, Криминал пък е много креативен – рисуване, графични дизайн, видео. Удоволствие е да се работи с такива хора, а и те са ми като братя.

– Cannibal Gang също са част от лейбъла, все още предполагам, макар че 45th е по-активният сред тях. Какво се случва с момчетата?

– От Cannibal Gang остана Емо – 45th, който продължава да работи и участва в много от нещата, които излизат от нас, докато Lamoza пое по друг житейски път и му пожелаваме много успехи, защото той си остава част от нас.

Преди всичко си продуцент и най-вероятно сплотяващ фактор в един тийм, в качеството си на такъв и вследствие на дългогодишния ти опит, какъв съвет би дал на онези, които тепърва ще се сблъскат с работа в екип, след което ще им се наложи и да я овладеят? Каква е формулата?

– Няма формула. Ако наистина знаеш какво искаш и го искаш до такава степен, че си пристрастен, започвай да бачкаш. Ще се наложи да правиш компромиси, да взимаш решения, да се променяш, да падаш много пъти и да ставаш още повече. Но когато знаеш какво искаш, целта е ясна и нищо друго няма значение.