Нови лица: RapaNizze`

Днес ви запознавам с поредният участник в рубриката ни “Нови лица”, за която много нови български изпълнители вече се редят на опашка. Скоро очаквайте още включвания, а през това време се запознайте с RapaNizze`!

Здравей! Представи се на нашите читатели 

Представям се , читатели! Може би, това е най-подходящият начин по който бих започнал, и който идеално описва самият мен такъв какъвто съм . Но нека спазя „протокола“  , и да ви запозная накратко с човекът който застава на 100 процента зад псевдонима RapaNizze`. Моето истинско име е Жо , и е това с което се обръщат към мен повечето ми познати. Роден, съществувам и по настоящем живувам в град Българово (което си е тотално село както и да го погледнеш, и се намира на 30-тина километра северо-източно от град Бургас) , така , че спокойно можем да кажем, че съм един от представителите на изтока. През годините , занимавал се с много видове изкуства (като започнем от професионалното рисуване на комикси, графити, литературни произведения и др.) , но това което винаги остава в сърцето ми е музиката.

Как започна да се занимаваш с рап?

Всъщност , в началото не съм започнал да се занимавам с точно с рап. Истината е , че започнах абсолютно като на шега. В края на 2006-та , началото на 2007-ма година поставих основите в моят град на нещо което никой до този момент не беше правил тук. А именно това беше фрийстайлът. Започнах да изразявам себе си , и личните си емоции навързвайки римувани лирики на момента , в повечето случаи абсолютно акапелно. Буквално това беше като зараза за мен , и редях на всякъде където бихте могли да си представите. Просто се събираше тълпа от десетина , петнадесет човека , аз заставах в средата и изливах себе си , по единственият начин който умеех по онова време. Малко по-късно (може би същата година) , един приятел ме зариби да направя първото си не професионално демо , на един скайп микрофон. И от тогава започна всичко ! Любовта ми към музиката се засилваше в мен със всяко следващо записано демо , а емоцията която изпитвах беше не контролируема . Началото на 2008-ма година , пакетирах първото си не професионално CD съдържащо изцяло фрийстайл записи , направени в не професионалните условия с които разполагах в онзи момент .

Година по-късно , в мен вече бушуваше идеята да създам свое собствено звукозаписно студио в което напълно професионално да развивам своите проекти. Оказа се ,че за да осъществиш подобно начинание , ти е нужна завидна финансова подкрепа , с която аз определено не разполагах, за това започнах да „блъскам в стената“ за да осъществя мечтата си. Работих много усилено , на много различни по своему места , като до края на 2009-та година , вече бях горд собственик на първото и единственото в моят град звукозаписно студио, напълно професионално , и създадено с цел да реализира всякакви аудио визуални проекти.

И така годините минаваха , а аз останах верен на мечтите и сърцето си , изливайки във всеки следващ трак частица от мен самия.

Защо избра псевдонима RapaNizze` и сам ли си го измисли?

Всъщност спокойно мога да кажа , че не аз избрах този „псевдоним“ , а той избра мен. Това се случи , още в началото на моят житейски музикален път , когато все още записвах не професионално. Случката беше следната . Сдобих се с един изключителен инструментал , на който нямах търпение да запиша , и да излея себе си , но тъй като не исках да е нещо тематично , реших (както и повечето неща които правех по онова време) да го запиша изцяло на фрийстайл. След по-малко от петнадесет минути , тракът беше напълно завършен, но се появи един малък проблем – нямаше име. И тъй като не знаех какво име да поставя (а и до тогава не се подвизавах под някакъв специален псевдоним) , просто поставих пръстите на клавиатурата и реших , че каквото напиша това ще да е името на трака. И не знам дали е било съдба , или просто едно голямо съвпадение това което написах съвсем неволно и без особена мисъл беше RapaNizze` (така както го виждате и до днес) . И от там нататък така започнах да надписвам всички бъдещи свои произведения.

Само искам да вмъкна , понеже много хора и до днес все още ме питат какво е значението на RapaNizze` и как се произнася ще кажа . RapaNizze` се чете и произнася РапНайзз` , като в най-правилен превод това означава РапежНия `   или РапНижещия` .

Жо (1)

Имаш ли проекти, за които не си сигурен, че са достатъчно добри? Ако се колебаеш, какво правиш и с кого се съветваш?

Винаги има подобни проекти , дори много от нещата които съм правил и са излезли под една или друга форма до момента не харесвам, но не може всичко да бъде еднакво добро. Когато се колебая винаги оставям нещата просто да поотлежат известно време ,и после се завръщам към тях когато се превърнат в „легенди“

Какво искаш да постигнеш в музикален план?

Това което съм искал да постигна в музиката си , съм го достигнал, не желая нито повече , нито по-малко

Коя е най-голямата пречка за младите български изпълнители като теб да се развият на българската музикална сцена?

Най-голямата пречка според мен е самата „българска сцена“ . Някак си слушателите не са свикнали да подкрепят любимите си артисти така както в другите страни го правят. Тук феновете ще свалят нелегално песента и ще си я слушат на компютъра, без да отделят и лев да отидат на концерта за да видят любимият си изпълнител на живо примерно.

Каква е рецептата за златната среда в рапа? Имам предвид хем да си актуален, хем обаче да не избягаш от жанра си.

Точна рецепта няма! Всеки изпълнител прави това което смята за най-правилно и именно това го отличава от останалите. Всеки артист е уникален по свое му. Лично за мен, представям само и единствено себе си в музиката си , и не се боря да бъда слушан от конкретна аудитория. Ако ме чуе някой – добре . Ако ли не – има много по-добри и по-талантливи артисти които заслужават уважение.

С какво твоите парчета според теб могат да впечатлят, този който ги слуша?

Може би със нищо . Винаги съм казвал, че правя музиката си само и единствено за себе си , защото това е моят начин да изразя емоциите си , под формата която аз приемам за приемлива. Дали ще го чуе някой , за мен няма никакво значение.

Ако не си рапър какъв ще си и с какво ще се занимаваш?

Аз и към момента не се възприемам за „рапър“ така , че каквото и да правя , и правя , винаги извира от сърцето и душата ми.

На какво ни учи рапът?

Рапът има послание , което много малко хора за съжаление могат да разберат. Слушателят не е научен да чете и слуша посланието между редовете.

Над какво работиш в момента?

Към момента съм съсредоточил вниманието си в писането на вторият си авторски пълнометражен роман, който желая до края на тази година да бъде реалност, но единствено времето ще покаже.