Отворено писмо на СтЗ Отбора относно скандала с видеото им към „Да се ши’йш, да се пра’йш”

След като вчера публикувахме статия от Bnews.bg с информация за скандалния рап клип, в който ученичка е „зарибена” от наркодилър и си прави линии от бял прах върху учебник по български език за осми клас, след което ги изшмърква с тръбичка от банкнота. Песента се казва „Да се ши’йш, да се пра’йш”, а нейни създатели са момчетата от СтЗ Отбора.
Днес групата излиза с отворено писмо относно разразилият се скандал с видеото. Ето пълният текст на изявлението им:

Ние, членовете на групата СтЗ Отбора, желаем да разсеем някои спекулации, появили се по българските медии вчера и днес, относно клипа към парчето ни „Да се ши’йш, да се пра’йш”.
Разбираме, че някакви комисии и държавни структури щели да се изказват по т. нар. скандал с нашето видео. Нека се изказват, но ние имаме няколко въпроса към и позиции, които желаем да изкажем:
– За пръв път ли се разбира, че в училищата се продава и употребява дрога?
– Защо „органите” не се сезират за други (има ги много) клипове, в които открито се прокламира наркоупотребата, заявява се, че е модерно да се дрогираш, показват се „магистралки” и „козчета”?
Отбелязваме наличието на странен двоен стандарт.
– Видно е, че държавата няма стабилна политика спрямо подрастващите. Обществото е в небивал морален упадък. Важни са плеймейтки и модели, кой с кого си ляга и става, какви дрехи носи и прочее. Защо никой не се интересува от опастностите, дебнещи младите хора? Защо никой не си задава въпроса как така наркодилърите са на свобода? Полиция, прокуратура, разните му там комисии за защита – спят ли или са заети да си броят парите от рушвети?
– Нашето видео ли е опасно за учениците или момчетата с раници, които бродят из училищните дворове и разпръскват пакетчета с бял прах и хапчета?
– Защо върху учебник, ще попитате вие. Държавата произвежда учебниците, но тя с бездействието си произвежда и наркомани, дилъри и престъпници. Смятаме, че един средно интелигентен човек може да направи аналогията с учебника и дрогата.
Заявяваме следното:
– клипът ни е продукт, внимателно сниман и монтиран, изпълнен по сценарий и режисура; никой не е пострадал или е правил нещо против волята си;
– в сайтовете за видеосподеляне, клипът е забранен за гледане на лица под 18 години, което изключва възможността за хипотетично вредно влияние върху децата;
– „коката”, както се изразиха някои медии, не е истинска дрога (о, каква изненада!)
– никой от участниците не употребява наркотици;
– родителите са дали своето съгласие за участието на децата им във видеото, като предварително са се запознали със сценария и посланието;
– не ни харесва, че някои хора не разбират целта на песента ни, но по-трагичното е, че държавата също не успява да разбере посланието;
– твърдо стоим зад намерението си да се борим с употребата на наркотици и ако е необходимо това да става със скандал, нямаме нищо против.
С уважение:
Стоян Стоянов
Десислав Димов
Живко Андрейчев
Христо Христов