Петко Иванов -Fang: “Морала, ценностите, манталитета, в която и сфера на живота ни, са в основата на всичко”

“От другата страна на музиката” е най-новата рубрика на 359hiphop.com

Тя е посветена на всички тези хора, които прекарват голяма част от живота си в студио.
Освен музикалните им изяви, те често стоят и зад голяма част от музиката, която излиза на пазара ни.

Рубриката се радва на страхотен интерес, за това тази седмица ще Ви представим не един, а двама страхотни изпълнители и продуценти.

Първият гост за седмицата  е Петко Иванов – Fang.

Fang е бургаски рап изпълнител, музикален продуцент и основател на базирана в Бургас музикална компания – Hood’G’Fam Entertainment. Известен е с хитовия си сингъл “Паля, Дърпам, Пуша”, както и с участието си в хитове като “Не Си От Тук” на Добри момчета и “По Цял Ден” на Hoodini. Fang е родуцент на целия каталог на HGF Entertainment, както ина ремикса към песента “Спуснати завеси” на Лора Караджова и 100 Кила. Автор е на парчето на Добри момчета “Gangsta party”, което е началото на 2009 г. е ремиксирано от американската група The Individuals, известни с песните си от култовия сериал със Златен глобус “Weeds”.

359: Тази година отпразнувахте 17 години Hood’G’Fam Entertainment. Разкажи ни как започна всичко.

Fang: Мисля, че започна с това, че съм фен на музиката… на рапа, на хип-хопа.

Като си тийнейджър тези неща ти влияят, а хип хоп културата, с целия си чар и бунтарство, действа като магнит… поне за мен беше така.  И знаеш, тогава, през 90-те всичко беше на касетки, не можеш да намериш лесно музиката на любимия си изпълнител, търсиш, презаписваш от приятели… И каквото си набавиш е храна и го слушаш със седмици.  

В гимназията с Коцето (KYB) започнахме да пишем рими на английски и се кръстихме Hood G… събирахме се у тях и правихме първите си „бийтове” на един малък синтезатор :D… няколко демо записа на касетки, пускахме на хората около нас… По-късно по пътя срещнах Nird, Gravy, Hang-a, Добри Момчета… и въобще всички, които знаете, че са имали и още имат връзка с Hood’G’Fam. 

Fang2 (1)

359: Нека да си поговорим за времето с Майт и Фед,  за парчетата – „Ние сме HGF”, „Паля, Дърпам, Пуша“, „Не Си От Тук“ и „По Цял Ден“. Какво си спомняш и как се промениха нещата от тогава  до днес.

Fang: Времето на Майт и Фед?! Трябва да си говориш с тях … Това, което аз мога да кажа от личните си преживявания с тях е,  че са важна част от оформянето ми като артист, начина ми на мислене, подхода ми към нещата, свързани с музиката. Хора, на които можеш да разчиташ, ако си им приятел. Има приемственост, предават опита и знанието си на следващите, трябва да се учим от това.
А за песните, които изброи, всяка е запечатала определен момент от живота ни, много работа и жертви, не само от моя страна, няма как да не спомена и Ицо Черния, като наш ментор… Като погледна сега назад, най-важното е, че се забавлявахме докато създавахме всяка една от тези песни…

359: Ти си автор и на парчето на Добри Момчета “Gangsta Party”, което в началото на 2009 г. е ремиксирано от американската група The Individuals, известни с песните си от култовия сериал със Златен Глобус “Weeds”.  Разкажи ни от къде дойде идеята за този проект?

Fang: Да, Gangsta Party като, че ли ми дойде от горе…  Направих я за няколко часа и мисля, че това се дължи на няколко безсънни нощи с Ke$ho, Добри Момчета и Hoodini, просто правейки каквото си искаме от Бургас до Варна… И музата беше някъде там!  Изпратих припева на Talkbox PeeWee, хареса го и така започна работата по Gangsta Party.

Няколко месеца след като изкарахме сингъла, Big Lou от The Individuals се свърза с нас, каза, че му е харесало парчето и иска да направят ремикс… Ремиксът влезе и в техен албум. Мисля, че се получи добре.

359: По колко време прекарваш в студио? Ти все пак си продуцент на целия каталог на HGF Entertainment.

Fang: Явно не достатъчно, времето никога не стига…

 359: Твой е ремикса към песента “Спуснати Завеси” на Лора Караджовва, заедно с 100 Кила. Как реши да го направиш?

Fang: Идеята беше на 100 Кила… Пита ме дали съм съгласен да направим ремикс на парчето и аз казах „защо не?”

359: Как си избираш хората, с които да работиш?

Fang: Гледам те да ме избират.

359: Как се работи с толкова много и различни хора?

 Fang: С всеки различно. И в това му е чара… Различни артисти, различни екипи, различни емоции, различна музика. Колкото повече, толкова повече, казал лакомника.

 359: Строг ли си към артистите в Hood’G’Fam? По – строг  ли си към Hoodini? Слуша ли те? 😀

Fang: Те трябва да кажат дали съм строг. Но когато създаваш нещо, което искаш да предизвика емоция в слушателя/зрителя, трябва да си взискателен към себе си и към хората около тебе. То ще се чуе 😀 Към Hoodini съм особено взискателен, музиката му говори достатъчно ясно.

359: Тях ги попитахме други неща. Предполагам ще е изненада и за теб. В следващите редове ще видиш, как си те представят момчетата след 10 години, няколко интересни моменти, които са имали с теб и трите думи, с които те описват.

MG (Добри Момчета): “Брат ми от друга майка (това е една дума); двигател; максималист. Те са много комичните ситуации. Ежедневие са. Най-прясната, за която се сещам е, че щяхме да се изгубим из Родопите посред нощ на рождения ден на наш приятел. След 10 години го виждам с няколко бели косъма повече и определящ фактор в българската музика”

Hoodini: “3 думи: упорит, справедлив, търпелив  Ами те не са малко, все пак ми е брат… Ами най-прясно като спомен ми идва как забъркахме 6 кубика бетон и ги разкарвахме из двора с РК1 (ръчна количка с 1 колело) в продължение 6 дни! Като цяло при нас веселото е 24/7.  След 10 години си представям Fang успял, щастлив, с всичките му верни хора до него и разбира се, с черен колан по Джу – Джицу.”

Kriminal (Добри Момчета): “Отговорен, целенасочен, човекът който кара нещата да се случват.  Като се съберем винаги ни е забавно….ако ме разбирате какво искам да ви кажа… Как го виждам след 10 години, като един от малкото професионалисти които знаят какво искат, правят и работят с големи имена! “

 

 359: Какво липсва на българската хип хоп сцена?

Fang: Уважение. Уважение към работата на другия. Повече смиреност. Морала, ценностите, манталитета, в която и сфера на живота ни, са в основата на всичко. Така си мисля аз.

359: Какво слуша Fang? Един бърз топ 5 бг и топ 5 usa, които слушаш в момента?
Fang: Всякакви работи, напоследък слушам Snoop Dogg, Pharrell, Coldplay, MJ, Le$… не се ограничавам, създаде ли ми емоция всичко е наред. От нашите следя нещата в Топ 40 на Vbox.

359: Не мога да не те питам, какво те вдъхновява да създаваш музика?

Fang: Всичко. Хората близо до мен, преживявания, проблеми, радости, времето, кино, музиката… Абсолютно всичко, като гъба попивам.

359: Екипът ни е голям фен на новото парче на Мирела и Hoodini – „Грешни впечатления“. Защо решихте да звучи така?  Определено е нещо доста различно от всичко, което звучи навсякъде.

Fang: Когато започвахме работата по парчето не сме целели да звучи по някакъв определен начин. Така се случи. Обикновено като работим с Мирела, минаваме поне през два, три варианта на аранжимента, докато стигнем до нещо, което да ни хареса. Тя имаше текста и мелодията, и аз си представях звученето така.

359: Струва ли ти се, че артистите в България не си знаят правата или по-скоро не им се занимава и не се интересуват?

Fang: Не мога да говоря за другите. Който търси намира.

359: Какво се случва с твоята музикална кариера? Остава ли назаден план?  Какво да си и изпълнител и продуцент?

Fang: Определено остава на заден план. Но това е, защото съм решил да се занимавам повече с другите артисти, а не със себе си. Но мога да издам, че работя над албум от доста време и се надявам скоро да види бял свят.

359: Какво предстои лятото да излезе от Hood’G’Fam?

Fang: Интересни  неща… Cannibal Gang ще изкарат новия си сингъл „40 Гларуса”, Криминал с нова песен, MG ще представи първия си солов проект, разбира се Hoodini с лятно парче. Предстоят много и интересни неща, бачкаме здраво и най-доброто тепърва предстои.

359: Нека да си поговорим за твоето хоби. Ти се занимаваш с интересен спорт, разкажи ни повече за него?

Fang: Фейсбук е голям клюкарник. Занимавам се с Джу Джицу, и това не е спорт, а бойно изкуство. Разликата главно е в това, че при едното се състезаваш и провокираш другите, а при другото битката е със самия себе си. Макар, че съм още далече от това да мога да дам точна дефиниция за джу джицу.  Благодарение на моя учител Сенсей Аслан, работя над и в себе си и се опитвам да се опозная. Препоръчвам го на всеки!

359: Опиши ни с по три думи всеки от твоите артисти.

Fang: Ееее сега… Какви работи ме караш да правя… Само едно уточнение, те не са „мои” артисти, а артисти на Hood’G’Fam Entertainment.  Нека ти кажа три думи, които важат за всички: бързи, смели, сръчни… 😀

359: Има ли парче, което съжаляваш, че си направил и такова, което си мечтаеш да направиш?

Fang: Не съжалявам за нито едно парче, което съм направил, защото всяко от тях е отражение на мен самия в даден момент. А иначе, както казва Pharrell, докато съм жив ще се опитвам да създам своята “Billie Jean”.

359: Какво си пожелаваш да ти се случи и какво ще пожелаеш  на феновете на 359hiphop.com?

Fang: Пожелавам си да съм здрав, пътят да ме води до интересни хора, от които да се уча, а на феновете на 359hiphop.com пожелавам да се радват на живота и да уважават стойностната музика. И аз да се изкажа като един дървен философ 😀

359: Ако имаш възможност да направиш съвместно парче със световна звезда, коя ще бъде тя?

Fang: Толкова са много,  дори да сложа името си до тяхното ще е богохулство… Но да кажем MJ, 2Pac, Pimp C… от живите Bun B, Snoop Dogg, Dr. Dre…

359: Какво ще посъветваш младите артисти, които искат да правят хип хоп в България?

Fang: Да си стягат задниците, защото се иска здраво бачкане.

Fang1