Смеда в Смядово

Смеда в Смядово

Почти 18-метровата фигура на Смеда, основателка на Смядово според народните легенди, се изправи върху фасадата на един от първите в града напълно санирани блокове по Националната програма за енергийна ефективност. Автори на огромния графит са пловдивските художници от Pyrotechnix Crewч, а картината е подарък от изпълнителя на санирането ЖСП „Стил“ на Стефан Начев.

„Това е един от първите санирани блокове в Смядово, в момента вече са санирани 50 процента от многофамилните панелни сгради, подготвяме за догодина документи и за останалите“, каза пред репортер на сайта кметът на общината Иванка Петрова. Четири блока вече били напълно завършени, а работата по други два приключвала.

Пловдивските виртуози на графитите се появили в Смядово още в края на пролетта. Колега от екипа на Иванка Петрова й споменал за тях и така се родила идеята огромен графит да украси фасадата на местното училище. Pyrotechnix Crew изрисували „Дървото на знанието“, а за децата от училището направили и специален уъркшоп.

В Смядово от години имало блок, на чиято фасада висял „соцграфит“ – ликът на глиган, останал още от времето преди 1989, когато Смядовската луканка беше една от най-търсените в страната, а глиганът – символ на града. Мерак на Иванка Петрова било и след санирането на блока дивото прасе да се появи отново на фасадата. Надделял обаче вариантът с мащабна рисунка да бъде украсен най-високият от санираните блокове, който е в центъра на ул. „Цар Калоян“ 2, а за глигана да търсят пари по-нататък. „Не съм се отказала, ще го направим!“, категорична е Иванка Петрова.

Кметицата успяла да убеди Стефан Начев да направи „подарък“ на града и обитателите на блока и да спонсорира изографисването на калкана. Останалото свършили момчетата от Pyrotechnix Crew за 4 дни. Екипът на Петрова решил на калкана да бъде увековечена Смеда – легендарната жена, която имала 14 сина и според легендите бягала от турците в Сливенско към Северна България. По пътя турците убили мъжа й, но тя с момчетата успяла да стигне до подножието на Ришкия Балкан на север и да основе селце. Когато през 1667 г. минал оттук Евлия Челеби, си записал, че селото е изцяло невернишко. Смеда и синовете й се погрижили да не допуснат турски крак да влезе в Смядово, а после заветът им бил продължен от деца и внуци, разказва легендата. За образа на Смеда художниците използвали стара снимка на момиче от Смядово с народна носия. Носията върху панелите е оригинална народна носия от смядовския музей.

Кметицата Петрова си е наумила да покани за откриването на блока лично Бойко Борисов и дори го покани при последнат аму визита в Шумен и той каза „добре“, но Петрова е огорчена от обитателите на многофамилната сграда. В събота правили бригада да почистят района около панелите, но от всичките 60-70 семейства на поканата се отзовало само едно.


Review

5.0
★★★★★
★★★★★
Summary:
★★★★★
★★★★★
- Смеда в Смядово

User Rating: 0.00 stars (0 votes).

★★★★★
★★★★★
Смеда в Смядово tintinbg

Почти 18-метровата фигура на Смеда, основателка на Смядово според народните легенди, се изправи върху фасадата на един от първите в града напълно сани...

5.0

Leave a Reply

*