The Weeknd срещу расизма

H&M предизвика скандал с използването на малко чернокожо момче за модел на сиутчър, озаглавен “Coolest monkey in the jungle” – ,,Най-готината маймуна в джунглата”.  Тhe Weeknd прекрати партньорството си с компанията, а много звезди и медии реагираха остро на ситуацията.

Зелен суитчър с лозунга “Coolest Monkey in the Jungle” бе част от сайта на световно известния бранд H&M. Не след дълго, това предизвика отзвук от страна на медиите и редица известни личности. Обвинени в ,,отвратително и срамно решение”, от компанията се извиниха официално и премахнаха снимката на малкото момче, като продуктът все още се продава…

Футболистът  на Manchester United  Romelu Lukaku и кралят на баскетбола – LeBron James застанаха в подкрепа на малкия модел и се присъединиха към критиката. В профилите си в социалните мрежи и двамата публикуваха снимки и коментираха ситуацията.

Lukaku сподели снимката на детето, облечено със суитчъра, като бе сменил лозунга с “Black is beautiful” – ,,Черното е красиво” и коментира: ,,Ти си принц, който скоро ще бъде крал. Не оставай някого да твърди обратното.”

 

Леброн Джеймс публикува снимка, като беше закрил думите върху суитчъра и дори постави корона върху главата на детето. ,,Когато гледам снимката, виждам млад крал! … На нас, като афроамериканци, винаги ни се налага да разрушаваме бариери, да доказваме противното и да работим дори по-усилено, за да докажем, че сме на мястото си…но познайте какво, това е, което обичаме, защото наградите, накрая на пътя са още по-сладки!”

 

Канадският изпълнител The Weeknd, който бе официален посланик на марката сподели, че се е събудил ,,шокиран и засрамен от снимката”. ,,Дълбоко съм засегнат (обиден) и няма да работя с H&M повече”.

 

Грешен ход от страна на H&M!

 

Снимка на корицата: Heraldsun.com

Photo of the cover: Heraldsun.com