В Студиото с… Тафо Великов “Taffo Velikoff / Nottich”

Днес в рубриката ни “В Студиото” ще ви срещнем с едно лице, което е в полезрението ни от доста време, а именно – Тафо Великов “Taffo Velikoff / Nottich”. Екипът на 359hiphop се срещна с него, а ето какво ни сподели той:

1.Представи се на читателите на 359hiphop, разкажи малко за себе си и това как се забърка с музиката?

Тафо Великов – Nottich. Разцъквам музичка, предимно електронна. Имам няколко по-успешни проекта, които стигнаха до промо канали като MrSuicideSheep, Dubstep Nation, Airwave Music, Echelon, Cdeep Music и други, но като цяло започнах с хип-хоп преди години. Беше сковала една люта зима и не можеше да се излезе няколко дни буквално. Свалих си една програмка за правене на музика и малко по малко се зарибих … така вече почти 10 години. През вече далечната 2009-та спретнах няколко инструментала за албумчето на Manata – „Колко е красив света“, работил съм и със Silent City, F.T.L.O.J., 100 Кила, а с D-Press & Angelina имаме няколко денс проекта, последния бе издаден от американския лейбъл Echelon.

2. Знаем, че стойш зад едни от най-големите хитове на 100KILA “100 Гайди”, вземаш участие в проекта с Rick Ross “Babuli jabulah” – разкажи малко как стана така, че си замесен в толкова големи проекти, които радват и пълнят клубове до ден днешен?!?!

Бях пуснал няколко EP-та с дъбстеп/трап тракове. Едно от парчетата беше именно това с гайдите. Стигнало е до Килата, а той го е чул и се изкефил. Свърза се с мен, видяхме се и го преработихме. Мисля, че сега гони 9 000 000 стрийма в тубата.

3. С кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

От българската сцена – Wosh, Feel, Yoko, Ndoe, Deep Zone .. А от световната денс сцена имената са много!

4. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Най-често работя с D-Press и Angelina. Имаме и едно планирано с приятелите от Silent City и F.T.L.O.J. За сега само толкова.

5. Освен с продуциране с какво друго се занимаваш в музикален аспект?


Много съм запален по саунд дизайн. Имам няколко банки и един рефил, които могат да се дръпнат от taffo.tunevoyage.com. Ще ми се да пускам повече и по-често, но в последната година почти не ми остава време да се занимавам с музика. Надявам се това скоро да се промени. Много от звуците в музиката ми си ги правя сам. Любимите ми soft синтове са Thor в Reason и VST звяра – Serum!

Освен това и „диджействам“. Пиша го в кавички, защото не се имам за DJ, но започнах да смесвам, след като заваляха покани за лайфове преди време и реших, че това ще е доста добър начин да представя нещата си пред още хора. Бил съм и на няколко фестивала като Wake Up. В столицата съм пускал на Трап Цензура, а последно изкарах една етно селекция на рождения ден на Оратница в Mixtape. В Пловдив, Добрич и други места също сме правили трап/бас партита с No Crew. Друга страст ми е дийп хауса. И на такива събития съм пускал, макар и доста по-скромни. Гостувал съм със свои селекции и в няколко радио предавания – The Voice of Underground, при Bassworriors в Алфа радио преди вече доста годинки и Bassport.fm (Лондон).
Обработката също си я правя сам, а в последно време правя микс и мастър за дргуи артисти.

Обработено от мен :

6. Освен като музикален продуцент ти си и автор и на платформата TuneVoyage – разкажи малко за нея, какво представлява и с какво е полезна за артистите?!

Първоначално я разработих само за себе си, но в последствие реших да пробвам да я пусна и да видя как ще се приеме. Ще се опитам да обесня накратко до колкото мога, защото възможностите ѝ са наистина много. TuneVoyage е уеб базирана платформа, която комбинира два мощни маркетингови инструмента – „Последвай/харесай, за да свалиш“ и „Смарт линкове“. Забелязъл съм, че много изпълните пускат често музиката си за безплатно сваляне с линк към zippyshare или dropbox. По този начин не получават абсолютно нищо в замяна. С TuneVoyage можеш да направиш даунлоуд „портичка“, тоест можеш отново да подариш музиката, но и да получиш нови последователи и повече внимание към музиката ти в социалните мрежи. Ще дам един пример, понеже концепцията е доста нова за България:

Правиш парче, заедно с още един (или повече) артист. Пускате видео в канала на единия изпълнител. Хората го гледат, някои го харесват и свалят от безплатния линк, тук-там някой нов фен ще се абонира за канала … но само на единия изпълнител. И до там… 50 000 гледания, 20-30 нови абоната и идея си нямаш колко човека са го свалили. Ако си правиш „гейт“ с TuneVoyage и си настройваш правилата за безплатен даунлоуд. Да речем, че искаш всеки който свали да се абонира за твоя канал ,канала на колаборатора ти и да хареса видеото към новото ви парче. Слагаш линк към „портичката“ и когато някой фен кликне ще бъде препратен към една добре оформена, красива и персонализирана страница за релийза, където може да прочете какво трябва да направи за да отключи безплатния даунлоуд. А тук идва и най-добрата част на TuneVoyage – всичко става с един единствен клик! Слушателят е получил, това за което е дошъл, а ти имаш нов събскрайбър + нов лайк на видеото, който пък помага то да излиза все по-нагоре в резултатите от търсенето. Хем даваш музика безплатно – хем растеж в социалните! Системата работи и със Spotify, където може да трупаш последователи дори и за свой плейлист. Soundcloud и Mixcloud също се поддържат. И това не е всичко. Има и подробни статистики, можеш да си следиш колко даунлоуда имаш общо, колко нови абоната в различните социални мрежи, колко харесвания на парчета, кой даунлоуд от коя държава е дошъл, кои са топ градовете, от където е свалено и много, много друга полезна информация.

Други изпълнители пък пускат нещата си в магазини като iTunes и стрийм платформи като Spotify, след което правят едни дълги постове с 15 дълги линка (освен ако не са използвали някаква друга платформа за кратък URL) към различните места, от където може да се чуе или закупи трака. С TuneVoyage може да направиш смарт линк – кратък линк, който изпраща феновете до красива страница с лист от всички платформи и магазини, в които може да се намери музиката ти, а от там те си избират любимата. В администраторската част после можеш да видиш колко клика имаш на всеки линк, коя платформа/магазин предпочитат твоите слушатели и от кои градове идват линковете ти.
Това е една наистина малка част, повечко може да се науч на http://tunevoyage.com/bg, а там също така има демо и може да се разгледа подробно как работи системата.

6. Как може даден артист ( продуцент / изпълнител ) да се сдобие с профил в TuneVoyage?!

Ето тук се предлага и още нещо уникално. Ако имаш собствен сайт можеш да свалиш TuneVoyage и да го интегрираш много лесно! Така направиха BassOne Records (Германия), Illict (Канада) и приятелчетата от Betafuture. Тези които нямат собствен сайт могат да го ползват на поддомейн – artist.tunevoyage.com, но за целта трябва да се свържат с мен на contact@taffovelikoff.eu. Все още няма отворени регистрации, понеже за момента нямам необходимите ресурси и време да доразвия системата както ми се иска, но това е планирано за бъдещето, стига само да има интерес.

7. Има ли нещо което искаш да пожелаеш на читателите на 359hiphop?!


Живи и здрави!