“Върху бийтове на…” Адриан Балтов “Adiktive”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Адриан Балтов – Adiktive. Адриан Балтов – Adiktive е работил и стои зад проектите на редица изпълнители като: Flipside, Bate Pe6o, Slawek, Reknail, Calligraphist и т.н.

Ето и какво ни сподели Адриан:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Бях на 17 години,когато един приятел ми показа Fruity Loops (Fl Studio). Чух нещата,които беше направил и бях пълна какафония. Пипнах ги малко и зазвучаха прилично.Тогава за първи път разбрах,че имам слух и започнах да правя музика.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Редовно посещавах стария 359hiphop форум навремето. Публикувах мои неща там и така се стигна до предложение от едни момчета зад граница – Flipside Productions -Alex i Vic да работим заедно и през този период работихме предимно с чуждестранни изпълнители.

Първият български изпълнител,с който съм работил е Бате Пешо. Беше направил конкурс в 359 форума за ремикс на негово парче – “Аз Бягам”. Спечелих конкурса и записах първата си песен тогава – “Не издържам” в неговото студио. Едно от най-приятните ми изживявания през този период.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Иска ми се да чуя по мелодични парчета в България,за това бих наблегнал на изпълнители,които биха се справили с “RnB” звученето – Михаела Филева, Мария Илиева, Дивна, Гери-Никол, VenZy. Ангел и Моисей , Сантра. От хип хоп изпълнителите бих искал да работя с Krisko , Pavell i Venci Venc, Секта, Скандау, Mwp, X, Бате Сашо,Dim4ou. Има още много,които постепенно откривам,понеже до скоро не живеех в България.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Има такива,които отдават и такива,които не. Но това е съвсем нормално.

5. …. а феновете?

Hardcore феновете се интересуват кой стои зад продукцията,докато casual феновете ги интересува само крайният продукт и не се задълбочават много в това как е направен. Отново,съвсем в реда на нещата.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Истината е ,че не се прехранвам от музика,но работата ми дава възможност да си купувам техника,да се развивам и да правя това,което обичам. Пак бих се занимавал с нещо креативно.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

И да и не. Има групи във Facebook,които се опитват да съберат на едно място бийтмейкърите и да се обсъждат идеи и проекти, но по мои наблюдения,интересът не е достатъчно голям. Може да бъде много по-добре.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

За да се превърнат в легенда е нужно постоянно да преоткриват себе си, да са иноватори и в крак с времето. Повечето съвременни продуценти,които нашумяха изграждат едно звучене,преексплоатират го и след това залязват.После се появаяват нови лица със свежи идеи. Може би Noah Shebib 40 би се задържал повече време.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Stargate = Легенди!!!

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Доста често. Случва се,когато се сблъскам с ново звучене и ми трябва време да вникна в детайлите.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Първата ми песен,която записах при Бате Пешо е много специална за мен-”Не издържам”

Calligraphist- Radio Friendly

Slawek ft Ceco от Respect- Тя

Бонус : Reknail- На баща ми

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

9 години живях в Дубай и преди няколко месеца се прибрах в България и тепърва преоткривам българската сцена. Плановете ми са да изкарам солов проект.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

На хората,които четат това се надявам да е им е било интересно и иформативно.
На бъдещите бийтмейкъри: Изберете си software за продуциране, почнете да четете и да гледате Tutorial-и.Не спирайте да се развивате и преоткривате. Не се ограничавайте в един стил и следете какво се случва на световната сцена.

 

Повече за Адриан Балтов “Adiktive” може да намерите на официалният му фейсбук профил, както и в SoundCloud