“Върху бийтове на…“ Евгени Енчев “Evgeny”

“Върху бийтове на…“ е нова рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Евгени Енчев – Evgeny от вокално-инструментална формация So Called Crew.

Ето и какво ни сподели Евгени:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Започнах съвсем случайно. През 2005та година един приятел, който не се занимава с музика, ми показа Fruity Loops 3 и това ме запали много, стана ми безкрайно интересно да си подреждам барабанни звуци. Преди това винаги съм се чудел какво значи термина “produced by”, когато съм чел вътрешността на касетките ми и в последствие започнах да се интересувам повече и да уча нови неща. След това минах на други версии и програми и така до днес. Вече се опитвам да избягвам FL и ползвам основно Studio One, имам мерак и за Ableton и MPC Renaissance.

2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първите хора, които изпозлваха мои бийтове бяха от квартала. Случайно се запознах с тях и започнахме да записваме вкъщи на Sound Recorder. Всичко звучеше ужасно, бийтовете бяха под всякаква критика, но това беше някъде през 2006.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Сцената ни е малка, всички се познаваме и бачкаме един с друг. Няма много хора, с които да не съм правил неща, а да искам. С Боро се знаем, но не сме работили и мисля, че може да стане много готина песен, така че с него.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Това зависи от самия продуцент. Ако някой не ме уважава, надали ще получи инструментал, така че всеки сам си решава с кого и как ще работи и дали ще позволи на някой да му гепи бийта просто така.

5. …. а феновете?

Хората искат качествена музика, дори и да не го осъзнават. Дадеш ли им я, рано или късно ще я оценят. Ако правиш мързеливи неща надали на някой ще му пука за повече от някокло месеца.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Единственото нещо, което ми е почти толкова интересно, колкото музиката е киното, така че сигурно там щях да се мъча, кой знае. Със сигурност щеше да е нещо свързано с творчество.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Според мен общност може да има само когато има адекватна сцена, а тя в момента е като държавата ни, такава на крайности. Имаш мега комерсиалните от една страна и супер подземните от другата, почти нищо в средата, а там е най-интересно. Като цяло съм оптимист, защото има много млади хора, които правят страхотни неща и искат да се учат, но имаме много хляб да изядем за да стигнем едно добро ниво и да създадем нещо по-стабилно. Има нужда от издаване на повече музика, повече албуми, сингли, събития на живо, клипове и т.н. Всеки, сам за себе си, трябва да знае как да се развива като артист и да гони по-високо ниво, с това ще дойдат и общностите, билото бийтмейкърски, рапърски или DJски, но ще отнеме време и адски много работа.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Нямам никаква идея. Сигурно някой, който не спира да прави добра музика ежедневно.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Може би Alchemist, винаги съм искал да отида до Калифорния.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при повторното му слушане/гледане?

Преди години да, напоследък първоначалното ми впечатление е това, с което оставам до края. Надявам се да е, защото съм развил слуха си, а не защото съм мързелив.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Не мога да избера, наистина, намирам си доста косури след всяко издаване на албум.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Напоследък работя над повече свирени битове, без семпли, а иначе завършвам албуми с Григовор от Лого5 и едно EP с ЖЛЪЧ. Мисля, че и двете тави станаха много яко и нямам търпение да ги пуснем индите месеци.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам им да слушат МНОГО и разнообразна музика, да намерят нишата си и да се развиват там, да са упорити и не на последно място да се забавляват.

Повече за Евгени Енчев – Evgeny може да намерите на официалната фейсбук страница на So Called Crew.