“Върху бийтове на…” Георги Георгиев “Jo”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Георги Георгиев – Jo. Георги Георгиев – Jo е част от легендарната група Лошите. Работил е и стои зад проектите на редица изпълнители като: Мишо Шамара / Big Sha, 2Lica, Spens, Dim4ou, Renika, Diona и т.н.

Ето и какво ни сподели Георги:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна неусетно почти! В един момент просто се oзовах тук, където вече правя това, което съм искал да правя. Не си спомням кой или какво ме е забъркало, и не си спомням да съм искал да съм най-важната част от едно парче. Но вече съм тук, така че ще се опитам да дам най-доброто от себе си.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Преди да започна да пиша музика бях изпълнител, имах си група, 3 мс-та и една певица.
Първия музикант с когото работих се казва Петър Зехирев, изключителен музикант, за съжеление не живее в България. Може би тук е момента да уточня,че по времето когато започнах да се занимавам със създаването на музика, нямаше ( бийтмейкъри ) eдинствените хора,които можеха да правят това бяха музиканти, израснах в среда на музиканти.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Старая се да следвам естествения ход на нещата. Музиката ежедневно ме среща с музиканти, певци, артисти. Гледам към тях, опитвам се да ги опозная, за да подходя рационално спрямо проекта върху който ще работим. Така че нямам конкретен изпълнител,музикант,артист,с който да искам да работя.
Всички те са различни и това му е чара на това случване.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Една монета има две страни!!! Има хора,които не ценят възможността, поради ред причини.
Но има хора,които са се научили да ценят това! Тези хора имат различен подход, и определено следват принципи, които ги водят по този път. Отношението на един артист е показател,че се старае, това показва,че се е просветлил до определено ниво.

5. …. а феновете?

Същото се отнася и за тях! Няма значение дали е артист или е фен, всички сме хора. Въпросът е принципен.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Разбрал съм за себе си,че нося творческа душа, така че ще трябва да е нещо което ми позволява да творя, и така да изразявам себе си. Стигнах до едно разбиране, за един човек това е просто парче кал, а за друг е материал с който ще създаде красива фигура.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Да, мисля че има такава общност, но кой съм аз че да определям на какво ниво е.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Нямам представа кой може да се превърне в такава емблема. Но пожелавам успех на всички които имат подобна амбиция..

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Най вероятно ще прозвучи себично и странно, но до този момент нямам такава икона. Може би съм имал преди години, когато съм бил по малък и все още съм мечтаел да мога това. Днес развивам таланта който притежавам, старая се да гледам повече е себе си и да се уча. Хората казват,че човек цял живот се учи, и това е така! Трябва да ти кажа,че човек има много какво да научи за себе си и вътрешния ми свят е това,което ме интересува сега. Вярвам че всичко е предопределено да бъде така!

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Това което ми се случва често е следното. Твърдя, че не аз измислям музиката която правя, аз съм само проводник на тази енергия! И най често забелязвам след като завърша дадена композиция, че тогава започвам да я изучавам. Слушам,усещам,изследвам я с най-голям интерес, тя е като нов свят за мен. Това ми се случва най-често.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Хм, те са ми като деца, как мога да ти кажа,с кое дете се гордея или обичам най-много?

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Много са нещата по които работя, като че ли сега работя повече от всякога, или поне така си мисля. Не съм сигурен дали искам да изброявам имената на изпълнителите с които творим заедно.
Поради простата причина,че все още не се е случил дадения проект. Обичам да говоря за нещата когато вече те са готови, тогава имам какво да кажа.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Вървя по този път десетки години, и продължавам да казвам,че това е труден път!
Пожелавам усепх на всички които изберат да тръгнат по него! Надявам се да откриетe това което търсите!

 

Повече за Георги Георгиев “Jo” може да намерите на официалният му Facebook профил.