“Върху бийтове на…” Георги Киров “D-ZastA”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Георги Киров – D-ZastA. Георги Киров “D-ZastA” е работил и стой зад проектите на редица изпълнители като: F.O., 42, Jentaro, Silent City, Vladymoney, ATS и др.

Ето и какво ни сподели Георги:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна от един трейлър на Prince of Persia: The Sands of Time. Много исках да чуя епичната мелодия от рекламата под ритъма на хип-хоп барабани. Не се получи… тогава. Но пък ми стана интересно какви други мелодии мога да изкарам от главата си и така стигаме до ден днешен.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Антон “GFE” Иванов бе първият, който повярва в мен. 3 години след първия бийт се реших да пусна нещата на някой с цел да получа реално мнение и взех, че получих възможността да работя като тон-режисьор. Малко след това с нас се свързаха Над Закона и от там излезе Flow (feat
GFE & Pain). Работата с Jentaro е школа от която попивах като гъба.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Реално в момента работя с всички с които искам да работя като екип. Открит съм към всеки един, на който му се работи и се отнася сериозно към нещата.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Ами за разлика от предни години, сега определено се отдава повече внимание и уважение към бийтмейкърите. Доста често се срещат имената на бийтмейкъри в заглавията на тракове подобно на featuring с изпълненител, което дава и стимул на по-малко развили се бийтмейкъри да работят и да дерзаят към успеха.

5. …. а феновете?

Малко по малко и те започват да се ориентират към детайлите съставящи любимата им музика.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Абсолютно наистина не мога да си представя как е могъл да се развие живота ми до този момент без музика в него. Благодарен съм, че се запознах с изкуството още преди да завърша средно образование.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Определено думата общност е точна при наличието на толкова много и талантливи бийтмейкъри в България. Всеки иска да покаже своето, което вдига нивото на музиката.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Според мен, всеки който го поиска достатъчно силно и е отдаден може да го постигне. Всичко е въпрос на бачкане и хъс.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Travis Scott. Ш’ги убием направо.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Разбира се. И това е напълно нормално, защото музиката се разнообразява с всеки изминал ден. Изкчат тракове с нови идеи, нови гледни точки и различни изпълнители. Всъщност честно казано, рядко ме впечатлява песен от първо слушане.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Ами от тези които са видели бял свят:
Ако ти кажа (заедно с TLay, VladyMoney и M1taka)
До Небето
И 16 минутния сайфър от преди няколко години.
Иначе други 3 са ми фаворитни, но малко по-нататък ще се чуят.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

ПРОБИВЕН. Този мой албум, който вече втора година изпипвам и постоянно променям, защото наистина искам да представя най-доброто. Всеки път като си кажа това е… И до няколко дни се ражда нова идея, която забавя процеса. Но ще си заслужава. Планувам два соло клипа от албума за средата и края на лятото, това по план, а какво ще излезе накрая, ще разберем.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам на тези които четат, да си отварят очите, ушите и мирогледа за новата музика. Не само от мое име, а като цяло в България. Наистина се прави качествена музика и за да се чуе е нужно да е подкрепяна от българската публика преди всичко. Няма да видим наши изпълнители на световна сцена, пред световна публика, ако локалната липсва. А за тези, които още не са направили първата крачка:
Времето тече и не се връща назад. Ако искате да постигнете това което е в ума ви, сега е момента да работите. По-добре е да си опитал, от колкото на години да съжаляваш, че не си.

Повече за Георги Киров “D-ZastA” може да намерите на официалната му фейсбук страница.