“Върху бийтове на…” Християн Христов “IMP”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Християн Христов – IMP. Християн Христов “IMP” е работил и стой зад проектите на редица изпълнители като: DarkSide, Sr. Martini, Gem, Alexmall, Gerata, Rimaka, 42 и др.

Ето и какво ни сподели Християн:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна малко след като бях се зарибил да пиша рими 2001 – 2002г. Тогава интереса ми беше повлиян от неволята, тъй като нямаше кой да ми прави музиката. Inkognito, в днешно време по-познат като Jims ми показа Fruity Loops най-вероятно беше 3та или 4та версия и аз се запалих вече.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Ами първият човек, който ме вкара по-сериозно в нещата е именно Jims. Все пак той имаше повече опит, имаше вече тракове записвани в Sniper Records и си беше име в града. От друга страна по онова време във Видин си бяхме бая голяма клика. Бачкал съм с Frutt, с YPD направихме първата ни банда тогава…бяха луди години.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Към днешна дата желанията са ми доста по-различни от колкото преди 10 години да речем. Може да се каже, че с който съм искал съм направил вече, ако трябва да изброявам имена, мисля че ще се затрудня. В крайна сметка този процес е двустранен и най-малкото трябва да си паснеме идейно.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Ами да, напоследък започва да се цени все повече труда на хората зад продукта. Пък и самите бийтмейкъри се научиха да си уважават нещата и си претендират за тях. Има различни типажи: едните взимат конкретна сума и не ги интересува кво се случва с проекта им след това. Другите държат да проследят целия процес. Разбира се има и артисти, за които да ти направят бийт е равносилно на това да си го изтеглиш от интернет и грам не вдяват за какво иде реч.

5. …. а феновете?

Определено се интересуват. Тези, които са в нещата си следят като излезе нещо ново. Кой е правил бийта…кой го е смесил…какви програми се ползват. Тоест осъзнават, че трака не е само човека „Х“, който е изпял или израпирал нещо отгоре върху музиката. Има и други хора, които прекарват часове…дни ако щеш…докато се финализира продукта.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Аз се занимавам и с други неща, но да ти кажа каквото и да правя, винаги имам под ръка лист химикал и някой свободен бийт за писане.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Има разбира се. Има ветерани в тази игра на ноти има и по-нови имена. Общото ми наблюдение е, че нивото е прилично. Единствено аз имам проблем с идентичноста. В днешно време не е голяма философия да изгледаш в YouTube няколко урока и да почнеш да правиш бийтове. Трудното е да развиеш собствен почерк. Това става с много работа, не от днес за утре.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Този който умее да предлага, това което се търси.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Аз като цяло все още не съм напуснал музикално 90те години, та би ми било интересно да разцъкам с Premier. Да му покажа как се семплира Лили Иванова.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Да, понякога. Но като цяло подхода ми е следния: Ако нещо не ме хване първите 10-15 секунди го спирам.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Не мога да откроя три. Когато правя нещо влагам цялото си настроение емоция и желание да стане както трябва. Има много бийтове, в последствие парчета, които знам, че ще останат във времето.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

В момента тече усърдна работа в Roof Rhymez Studiо с DarkSide и Sr. Martini по нашият общ албум. Иначе хората може да се настроят постоянно за нови неща от нас. Даже не се знае дали сега докато правим интервюто, не записваме и някое ново парче.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам ви муза! Творете със сърце без значение дали правите бизнес или търсите удоволствието в процеса. Експериментирайте. Времето и технологиите ни дават пълна свобода да бъдем независими и идентични в собствените си продукти.

 

Повече за Християн Христов “IMP” може да намерите на официалната му фейсбук страница.