“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Георги Дечев “CSI Beats”. Георги Дечев е известен още и като Jims и Inkognitto от групата Non Grata. Работил е с имена като IMP, G Dogg, Martz, Traffic, Sve, Митко Димитров, Alberto Da Don / Donny Sosa и др.

Ето и какво ни сподели Георги:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Ами, имало едно време в една далечна галактика. Сам се забърках. Преди да се занимавам с бийтмейкинг рапирах и нямаше от къде да вземеш инструментали. Говоря за 92-ра, 93-та. Няколко години наслагвах празни(от лирика) луупове на касетофон и редях отгоре. 98-ма открих Sound Forge и започна поголовното рязане(крадене). 2003 открих една малка програмка Buzz. Пишеха се нули и единици и това бяха първите ми опити. Малко след това дойде Fruity Loops 3.1. По това време записвахме в Снайпер с Non Grata.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Ами, момчетата от Non Grata. 2004-та направихме няколко записа на мои инструментали в Снайпер. Още пазя някои от тях. Иначе първия си бийт продадох през 2014-та и нещата започнаха да стават по-сериозни.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

В момента от позицията на годините в тия среди мисля, че мога да работя с който искам(не се хваля, има хора с които не искам). С много от агентите имаме общи неща, било като музика или рапиране. С повечето хора се познавам, с някои сме приятели. Аз по принцип не слушам много Бг рап, така, че може би не е коректно да говоря по този въпрос. За това ще кажа – Ice Cube и Jim Jones. Иначе съм отворен за всякакви проекти.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Процеса е започнал. Бавно става, но ще стане. Необратимо е това.

5. …. а феновете?

Все повече хора има, които стават фенове на конкретен бийтмейкър. Това е неизбежно и е хубаво…

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Това е един много интересен въпрос. Може би полицай… А, аз всъщност съм полицай. Ако не правех музика, щях да пиша. Обожавам да чета. Всъщност имам планове за такава дейност. Може би като поостарея.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Малка е, но има. Нивото всеки ден се вдига.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

В наши дни легендите бързо изгряват, но и бързо залязват. Може би времето ще покаже. За сега в тази категория според мен са Примо, Тимбо и Фарел. Със сигурност има и други. Следя Zaytoven и London On The Track. Metro не е моя тип, но нека му отдадем заслуженото. 808 Мафия също.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Зей и Лондон.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Да, 93-та, „Method Man“ песента, защото първо я чух (гледах) на лайв в YO!MTV Raps и беше ужасно.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Предстоят… А, от досегашните “Say Goodnight” на El Capo, “Ей тука, ей тъй”, ремикса на “#Сили” на Martz, “Син кит” с IMP, „Мажи“ с Дончев ( Donny Sosa ). Абе, общо взето най-новите винаги ме кефят най-много. За това казвам – предстоят.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Ами, много неща. Не знам колко от тях ще видят бял свят и кога, надявам се да са повече. Трак на VenZy чакам, скоро ми праща „предфинално“ демо. Чукито, Митко Димитров, EP на Deniszl, 22g, Герата, Martz, IMP.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Здраве и вдъхновение. Не си слагайте рамки. Живее се веднъж, музиката е енергия – „жива вода“ и… Наздраве.

 

Повече за Георги Дечев “CSI Beats” в може да намерите на официалната му Facebook страница.