“Върху бийтове на…” на Николай Николов “Exc”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Николай Николов „Exc” който е част от емблематичното Бугарско крю 056 и стой зад редица проекти на родни изпълнители. Работил е с имена като: Мария Илиева, Dim4ou, F.O., Dee, ECCC, MWP, Jay и много други.

Ето и какво ни сподели Николай:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Бях много малък, когато попаднах на малка статия за каква е разликата между семплиране и крадене. Бяха изброили на какъв софтуер и хардуер с какво може да се направи и там видях, че Fruty loops е един от тях. След това попаднах на списание с диск, където имаше демо версия на Fruty loop 3.4. След това се започна обикалянето по приятели, където 5 минути тук, 5 минути там, защото нямах компютър. Като цяло създаването на бийтове беше защото исках да запиша песен, но не на краден инструментал, а нямаше кой да прави инструментали. Така започна всичко.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият човек беше Pavell ( от Pavell и Venci Venc’ ) и заедно с него и още две момчета имахме група още преди 056, която не просъщестува дълго. Като първите записи ги правех от касетофон на касетофон, от касетка на касетка. В края на някоя песен записвахме последните четири бара от даден бийт и след това превърташ, пак чакаш и така докато не стане цял бийт.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

С всеки който е артист – АРТИСТ! Не говорим за тези където всеки втори е нещо си – днес ще е артист, а след седмица ще е нещо друго. С такива хора не желая да работя, по никакъв начин!!! А с всеки друг, който наистина има артист в себе си с всеки бих искал да работя, защото с всеки би станал нещо специално.

Много искам едиин ден да попадна в студио където Young Guru – да е миксинг инженер, Jay-Z да е там, Belly, Scott Storch и Dre също. Просто защото са много големи изруди и ще е много голям източник на знание.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

И да, и не, и не искам да задълбочавам! Не искам някой да ме разбере погрешно. Който както иска да ме разбере и прецени, но в крайна сметка ако нямате някаква уговорка ти да трябва да споменеш някой, ако нямаш черно на бяло – да сте си стиснали ръцете, да има подписи и т.н. тогава никой не е длъжен нищо да прави. На мнение съм, че между всички трябва да има договори. Въпреки, че в България договор се приема като мръсна дума, а всъщност винаги когато някой откаже да подпише договор с другия, това е знак, че другият иска просто да те измами. Договора е нищо освен описани обстоятелства и условия при който ти и друг човек искате да свършите дадена работа, всичко е ясно регламентирано и двамата сте съгласни с това което е описано и никой няма екстра претенции. Това е когато две страни осъзнават какво искат! Целият свят работи така от много време, а ние от много време не работим така.

5. …. а феновете?

Феновете мисля, че изобщо не ги интересува, защото просто не са запознати. Ако някой не ги е запознал, защо изобщо да ги интересува? Те повечето парчета станаха, че няма както толкова да му се обърне внимание на едно парче, а по-добре да обърнеш внимание на бийта. За мен е важно една песен първоначалната идея, но като цяло един проект има няколко аспекта от които трябва да се погледне – трябва да има съдържание на всеки един от тях – от бийт, текст, изпълнение, във всичко.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Нямам идея. Работил съм доста неща като по-малък, но сега просто нямам идея.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Българска общност няма никаква! Имаме много да работим по много работи върху себе си, за да има каквото и да е общество и каквато и да е общност.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Ако някой ден напиша книга за наблюденията ми върху музикалния бизнес ще се казва „Наречи ме хейтър“! Няма човек, който да мисля, че ще се превърне в емблема или легенда когато сме попаднали във времена на тренда. Защото всеки е много голям, ама е много голям за половин година или една година. И е много голям с други много големи, а никой всъщност не е толкова голям. Преди петнайсетина година имаше емблеми. Повечето дори не могат да завършат десет години обиколна на това което правят и просто изчезват. На тяхно място идват нови по шарени и по неконвекциунални и екстравагантни тъпотии които правят, а никой не се сеща, че не а първо място трябва да си артист.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Jay-Z.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Аз съм открит хейтър и не се взимам за някакъв човек, който е толерантен, широко скроен и т.н. Има такива които само докато им прочета името и като ги видя как изглеждат – няма нещо което да ме накара да му чуя песента. Но в много малкото пъти ми се е случвало, изключения са.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Много си харесвам всичките песни по които съм работил, но няма нещо с което да се гордея. Няма все още проект от самото композиране, подбор на артисти, изпълнение и т.н. при които да кажа това е безкомпромисно. Въпреки това проектите които мисля, че са много специални са:

F.O. & Dim4ou – Big meech – това беше първият проект който обърна колелото и започна да влиза по дискотеките, след големият бум на RnB и Sniper.

Другото е на ECCC – Ставай и са махай – което накара батките да рапират. Бъше културна промяна за цялата държава.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

– В момента работим по завръщане на ECCC, който няма да е същият състав. Работим по две парчета, като в едното са няколко члена от ECCC, а другото е със звезда от световен мащаб. Съвсем скоро излизат неща.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

– Ако има някой който се чуди дали да не запише една песен – МОЛЯ ТЕ, НЕДЕЙ! Много станахте! На всеки друг който усеща, че е създаден за това да е артист и да запише песен – ДАВАЙ, НАПРАВИ ГО! На феновете – много сте яки; На колегите – продължавайте напред да бутате. На вас – благодаря, че ги отрязявате тези неща, защото това е много важно нещо което куца в България. Надявам се толкова да пораснем всички, че това да се провърне в индустрия и медия която да отразява тая индустрия. Растем заедно , това трябва да го разберем всички – никой от нас не е толкова голям, че да може другите да си кажем „Ей този трябва да го гледаме и да се учим“. Трябва да осъзнаем, че няма какво да си мерим пишките, защото не можем да се класираме по първенството по мерене на пишки. Трябва да има спортно съперничество, а не такова каквото е в момента.

 

Повече за Николай Николов “Exc” в може да намерите на официалната му Facebook страница.