“Върху бийтове на…” Николай Георгиев “N.Kotich”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Николай Георгиев – N.Kotich / N.K. Films. Освен бийтмейкър, той е и носител на наградата за “най-добър режисьор за 2016” на 5-тите годишни 359Hiphop Awards. Шеф на лабораторията на сенките – Shadow Lab. работил с имена като: Secta, Toto, T.H.A., Negy и много други.

Ето и какво ни сподели Николай:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

От малък сцената винаги е била важна за мен. Любовта към музиката основно ме подтикна към това, да започна и да я правя. Първият ми допир с музикална програма спомням си беше Ejay, но много скоро след това осъзнах, прекалено ограничената и анатаомия, и прехвърлих към Fuity loops 2. Най-голямата сила в това ,че исках да го правя е удоволствието което ми доставяше. Просто ме забавлява, а накрая би могло да оставиш и нещо след себе си.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

За първият човек не знам, но си спомням най-значимите. През 2000г. се преместих, да живея в София (родом съм от Плевен) и по стечения на обстоятелствата, се озовах в страхотно студио, сред страхотни хора. Говоря за Кучетата. Сигурно много от младите читатели, не знаят дори кои са. Само ще кажа, че за онези години лично по мое мнение музиката, която правехме беше изпреварила времето си поне с 15-20 години. Сигурен съм, че доста от нашумелите изпълнители в момента могат да го потвърдят. Чуваше се с лекота. В този ред на мисли, искам да благодаря на Бучката и всички мой приятели от онова време, за хубавото детство, което имах благодарение на тях.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

От вече година и малко съм в България и на този етап, с който съм искал съм го направил. Най-важното е, че имам мойте си братчета от Shadow Lab. Правя музика предимно за тях, а те ме правят достатъчно доволен и щастлив със звученето си отгоре. Тепърва подготвяме проекти и ще се забъркваме с доста качествени имена. Тепърва започваме!

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Зависи за какво уважение говорим. Сигурен съм, че никой от хората занимаващи се активно с продуциране, не би отказал възможността, това да е професията и основният му доход. Кой не би предпочел да забърка работата и удоволствието в едно. Аз не съм запознат артистите в България как действат с това, но на теория знам, че уважението не се показва само с думи. Трябва и да се плаща за времето, усилието и отдадеността, които продуцента влага. Без музика, няма музика. !

5. …. а феновете?

Моето мнение,че голяма част от тях хич не обръщат внимание на музиката. Лирикикте са основното, което ги вълнува. Лично при мен е обратното.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Някаква форма на изкувство със сигурност. Само това ме прави свободен и пълноценен. За преди няма как да знам, но погледнато сега си имам добър заместител и то е снимането.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Има хора които се интересуват и си действат. Аз лично общувам с двама трима човека и нямам много поглед върху това.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Mike Will Made-it е стъпил доста тежко според мен от доста време насам. И май натам е тръгнал.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Щом говорим за икони, без изненада аз бих си избрал Pharrell.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Само и единственно към по позитивно да. Понякога за да вникнеш е нужно не един, дори не два, а повечко пъти.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Гордост не знам. С всеки излезнал проект оставям името си зад него. Без претенции за величие. Правя това, което мога – нито повече, нито по-малко.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Бачкам по проекти на Shadow Lab. Скоро излиза албума на Секта, подготвяме сингъли с клипове. Смятам, ще става страшно!

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам да се отдадат изцяло на страстта и вдъхновението си. Да се развиват, да слушат музика и да бъдат креативни в намиране на идентичността си.

Повече за Николай Георгиев “N.Kotich” може да намерите на официалната му фейсбук страница.