“Върху бийтове на…“ Станислав Маринов “TLay”

“Върху бийтове на…“ е нова рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Станислав Маринов – TLay. Станислав “TLay” Маринов е работил и стой зад проектите на редица изпълнители като: F.O., VladyMoney, ATS, D-Zasta и др.

Ето и какво ни сподели Станислав:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна в родният ми град – Свиленград, където разбрах, че наистина искам да се занимавам с музика. За съжаление нямаше кой да ми помогне, да извадя мелодиите, от пубертетският си ум по това време, затова се наложи да направя избор: да не им обръщам внимание и да се надявам, че всичко ще е нормално един ден, или да си седна на задника и да започна да изучавам музиката, до момента в който ще мога да изразявам свободно себе си.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Поздрави за DJ Chukee, това е човека който и до ден днешен вярва в мен и ме подкрепя във всичко свързано с музиката, а и не само. Двамата се познаваме още от родилното и сме израстнали заедно. Направихме ACBG и първото си студио заедно, в неговото таванско помещение, също така той направи първият инструментал, на който да запиша.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Може би с Евгени – Маестрото… или пък NDOE… или бат Венци от Ъпсурт.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

За съжаление са малко изпълнителите в България, които го правят… Реално едното не може без другото, нещата са навързани, но вярвам че нещата се подобряват и всичко ще си дойде на мястото!

5. …. а феновете?

Ами то си е до човек, има всякакви хора. Обективно погледнато изпълнителят е нищо без феновете си, глас в пустинята…

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Честно казано ми е малко трудно да отговоря на този въпрос, но вероятно пак щеше да е свързано с изкуство.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Смятам, че има мнооого добри бийтмейкъри в България, повечето са недооценени, но въпреки това са силно мотивирани да бачкат! Общност според мен е малко силно казано… Има групи в Facebook, където се поддържа някаква кореспонденция между бийтемйкъри, продусъри, обменят се и се правят съвместни проекти, което е свежо. Нещата се случват лека по лека.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Всъщност имаме много талантливи момчета и момичета, които заслужават да представят труда и изкуството си пред света, но естествено ще отговоря, че Аз ще бъда тази емблема, защото нямам планове да спирам скоро.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Доста са и би ми било трудно да избирам… предполагам, че ако е само за един ден, ще избера някого, който се занимава от по-дълго, като Kanye, Dre, Pharell, Lil Wayne… ето пак станаха повече от един…

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Да, обикновено се случва когато мислим сюжет за клип с момчетата, но последно ми се случи с албума Channel Orange на Frank Ocean, преди да знам знам за сексуалната му ориентация…


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

1. Ако ти кажа (с Vladymoney, М1така и D-ZastA)
2. ¢ълзи (с GBT)
3. Аптечката (с М1така, MWP и Фо)

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Последните няколко години работя по вторият си албум – Мисловен пътешественик 2 или ХАСТАР, което всъщност е подзаглавието му. Скоро ще излезе една от песните от албума, с видео, което направихме с Dope Vision. Също се готвят много проекти с Drenski от студио 22, някои изпълнители, които за сега ще запазя в тайна, и много неща от Пекарната ACBG, където си бачкаме с момчетата на пълни обороти, така че гответе се!

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

На първо място желая на всички да са живи и здрави, защото здравето в мола го няма, също така желая на всички, които се занимават с музика – огромни успехи, защото такива постижения вдигат летвата на цялата игра. За тези които искат да се занимават, щом това ги влече, нека опитат, ако наистина го искат ще го постигнат. Нужно е огромно търпение, страст, креативност, и нищо невъзможно. Успех на всички!

Повече за Станислав Маринов – TLay може да намерите на официалната му фейсбук страница.