Wu-Tang Clan на SPIRIT of Burgas – Хиляди сбъднати мечти

Wu-Tang Clan на SPIRIT of Burgas – Хиляди сбъднати мечти

wu-tang-clan-na-spirit-of-burgas-2013Класици, живи легенди, великани. Както и да ги назовем, името е едно и често пъти освен с чистата фенска еуфория, се изрича и с нотка на дълбока почит. След 20-годишна история от първия си албум насам, американските хип хоп големци Wu Tang Clan ще излязат в седемчленния си състав и то на българска сцена. RZA, GZA, Method Man, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God и Masta Killaще засипят бургаския плаж с римите си. Като част от световеното им турне, на 28ми SPIRIT of Burgas дава възможност на хилядите им почитатели да ги чуят на живо за първи път в този състав в България.

Първоначално Genius (GZA), Prince Rakeem (RZA) и ODB, които всъщност са братовчеди, създават свое трио “All In Together Now”. Те полагат основите на Клана и постепенно към тях се присъединяват и другите членове. Отнема време и усилия, търсейки си лейбъл, докато успяват и подписват договор с Loud/RCA. Ноември 1993г. Wu-Tang Clan издават дебютния си албум “Enter The Wu-Tang (36 Chambers)”, който последствие става платинен. Хитовите парчета от него като “C.R.E.A.M.”, “Protect Ya Neck”, “Da Mystery of Chessboxin'” и “M.E.T.H.O.D Man” се цитират и сега. През 1997г. Излиза и вторият албум – „Wu Tang Forever”, в две части, където водещ е хитът „Triumph”, в който рапират и деветте MC-та (гореизброените плюс Ol’ Dirty Bastard и Raekwon) в рамките на пет минути.  Във времето между всички общи проекти, артистите се отдават на соловите си кариери. За това и събирането им за това турне е доста голямо събитие.

Любопитен момент в биографията на Wu е Ol’ Dirty Bastard (ODB). С нарастването на известността им, той като че ли взима все по-малко участие по пътя към успеха им като група.  След като е една от главните звезди в първия им албум и става фаворит на доста хора, ODB участва само в още един диск („The W”, 2000г.), където се появява веднъж в песента „Conditioner”, заради правни проблеми,  по времето на “Iron Flag” (2001г.) е в затвора. Три години по-късно настъпва трагичен момент за клана. Номеври 2004г. ODB умира два дни преди да навърши 36 години. Въпреки това „Тhe W” не е последната му изява, участва посмъртно и в „8 Diagrams” (2007г). Raekwon също няма да присъства на концертите от турнето, тъй като след основаването на свой собствей лейбъл (Ice H2O Records), продължава най-вече по пътя на собствените си отделни идеи. Януари тази година обяви заглавието на предстоящия си албум „F.I.L.A.” Fly International Luxurious Art).

До настоящия момент са минали две десетилетия от старта на Wu „религията”, а последно се вдигна повече шум около тях през 2007-ма. След години на затишие, Wu Tang Clan са готови отново да взривят публиката  в най-пълния си възможен състав и да припомнят на феновете си що е то хип хоп.  Колоните ще гръмнат с любими стари парчета, както и такива от новия албум „A Better Tomorrow”.  Шоуто е гарантирано!

И ако се чудите дали още го могат, вижте това тяхно участие от преди 2 месеца на COACHELLA:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/N8VdJeKc2UI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply

*