Румънските футболисти насърчават осиновяването на кучета

Румънската федерация по футбол започва нова интригуваща инициатива, която ще помогне на изоставени и улични животни да си намерят нов дом. За целта в началото на всеки мач футболистите ще излизат на терена, придружени от бездомни кучета, за да насърчат своите фенове да осиновят домашен любимец от приют.

Идеята се реализира със съвместно решение на окръг Илфов, който обгражда румънската столица Букурещ, и професионалната футболна лига в страната. В продължение на целия състезателен сезон играчите ще откриват мачовете си с улични кучета на ръце, за да насочат общественото внимание към каузата на изоставените животни и грижите, от които те се нуждаят. Същевременно споразумението забранява употребата на фойерверки и пиратки на стадиона по време на мачовете.

По този начин Румънската федерация по футбол се надява да окуражи запалянковците да си намерят нов четириног приятел, когото да осиновят от кучешките приюти в страната. Така все повече улични животни ще получат шанса да открият уютен дом и обичен стопанин, както и да получат любовта и вниманието, които всеки домашен любимец заслужава.

Инициативата под надслов “Запълни празнината в живота си” бе открита миналата неделя в минутите преди срещата между ФКСБ и Динамо (Букурещ). Тогава футболистите излязоха на терена, придружени от кучета, всяко от които носеше специален шал с името си. В случай че някой от публиката на стадиона или пред екрана поиска да стане новият стопанин на някое от кучетата, има възможността да задейства продецурата по осиновяване още по време на мача.

Чрез този механизъм организаторите се надяват да вдъхновят и други страни да въведат подобни иновативни практики за адресиране на каузата на уличните животни. В миналото Румъния е предприемала драстични мерки срещу четириногите на улицата, които често са предизвиквали упреци на международната сцена. Но с инициативата “Запълни празнината в живота си” страната определено прави стъпка в правилната посока, която заслужава да послужи като добър пример.