10 причини, че българският рап се разви през годините

Разви ли се българският рап през годините? В този материал ще изброим фактите, които ни карат да мислим, че любимият ни стил музика наистина търпи сериозен прогрес в последно време. Ето какво ни кара да мислим така:

Клиповете

Професионално. Това е думата, с която можем да опишем новите клипове на изпълнителите. Качество, режисура, персонажи, ефекти и т.н. Всичко е изпипано от първия до последния детайл. Яхтите, хеликоптерите, скъпите коли пък са черешката на тортата. Блясъкът, който тези неща придават на едно видео, определено вдигат неговата класа. Разбира се, те не са задължителни, както например в популярните в последно време One Shot видеа. Операторско майсторство, което компенсира реквизита.

Убиването на чалгата

Когато чалгата се огледа в рапа

Рапът тотално уби чалгата в последните години. Който не е съгласен, нека направи една обиколка на плажовете по родното черноморие, за да чуе със собствените си уши, че това е така. Освен това доста поп-фолк изпълнители започнаха да правят опити да рапират в песните си. Случайност? Не мисля…

Новата вълна

Рапърите никнат като гъби. Няма нищо лошо в това, защото всеки артист има различно виждане и идея за изпълнението на своите песни. Именно това повлия изключително положително на рапа и неговото звучене, така че Новата вълна има главна заслуга интересът към хип-хопа да се повиши толкова много в последно време. Криско е именно от тази нова генерация, F.O. и Dim4ou също. Много са и всички ни радват.

Старите кучета

Новата вълна нямаше да я има без старите кучета. Въпреки че Sniper Records и RNB Records вече не съществуват, техните производни функционират с пълна пара. Феновете на Спенс няма как да не са доволни от факта, че техният любимец започна да издава все по-често. Мишо Шамара липсва, но другите от бившия му лейбъл до голяма степен творят. 2 лица и Jo изригват постоянно с хитове, Consa се загуби, но какво да кажем за 100 Кила? Slim се завърна, Шошо работи, D-Flow не спира да пуска, а Ъпсурт и Хората от Гетото продължават да ни радват. Въпреки че са в променен състав, трябва да отдадем заслуженото и на Ice Cream, чийто песни пълнят клубовете до пръсване.

Участията

IMG_2970
И не само тези на изброените изпълнители по-горе. Като цяло хип-хоп сцената се разви наистина много в последните години. Преди 10 лета всички се вайкаха, че няма сцена, но нещата се развиха от само себе си. Ъндърграунд изпълнители като АТИЛА, НОКАУТ и DRSX-TEAM, LOGO5, SO CALLED CREW, УМА И ДУМА, L.A.C., FARS, SENSEI, SISTAH, FEEL, YOKO, WOSH MC, MD BEDDAH, VANSAN, САХАТА и още много други, правят паметни лайфове. Да ме извинят тези, които съм пропуснал, но е ясно, че не мога да изброя абсолютно всички.


За поредна година се провеждат и freestyle battle серии, които се радват на огромен интерес, не само от фенове, но и от рекламодатели. Рапът наистина се разви, мамка му!

Продуцентите


Може би най-важните хора, благодарение на които рап музиката се разви през последните години. Продуцентите инвестираха в студиа и техника, а резултатите не закъсняха. Преди се записваше по тавани и мазета на скайп микрофони, сега също има подобни случаи, но те са по-редки, тъй като всичко е по-PRO. Музиката на песните пък е наистина на топ ниво. Не преувеличавам, наистина е така! Когато има качество, нещата си идват на мястото. Бавно, но славно.

Интересът

Споменахме за този по клубовете. В интернет също интересът към българската рап музика е огромен. В YouTube има рап парчета с по 6, 8, че дори и с по 15 милиона гледания. Това е достатъчно показателно за голямото развитие на хип-хоп музиката у нас. Без значение кои са изпълнителите, тъй като всички в един цирк играят. Интригите, войните и отношенията нямат значение, когато рапът върви нагоре.

Признанието от големите

Все по-често световни хип-хоп и RNB банди започнаха да идват у нас. Те винаги признават, че българският рап им харесва и не го казват само от добро възпитание. Бобо записа с BLACKSTREET и REDMAN. Българин има песни със световни изпълнители и ако това не е признание за родния хип-хоп, тогава кое е? Преди дни Бобо се нареди и на първо място в сръбското MTV. Поздравления! Преди време пък Мишо Шамара записа парчета с DMX и Snoop Dogg. Няма значение как, няма значение и крайният резултат, тъй като песните са факт, нали?

Културата


Хип-хоп културата има почва у нас. Преди години диджейте се брояха на пръсти, сега са десетки, стотици… Dance формациите също са изключително много и се радват на огромен интерес сред подрастващите. Бийтбоксът и той се разви. Бързата уста на SkilleR дори му донесе и световната титла.

Стайлингът на родните рапъри също търпи развитие. Броениците, дървените гердани и големите ризи са заменени от маркови дрехи и скъпи бижута. 100 Кила и Криско дори имат модна линия дрехи, шапки и маратонки. Когато опаковката е лъскава, продуктът винаги ще бъде търсен.

От Форум до ТВ, радио и награди

Домът на българският рап – 359hiphop.com също търпи прогрес през годините. От 2004 година до 2015 година сайтът бе форум, който никога няма да бъде забравен от родните фенове. Развитието на медията бе неизбежен и от форум 359 създаде радио и телевизия. Хип-хоп наградите също са под шапката на марката 359.

И ако трябва да си направим извод от всичко изброено до тук, ще кажем, че рапът се разви така, както трябваше. От тук насетне трябва да му се радваме, да уважаваме труда на всички и да се подкрепяме взаимно, защото един изпълнител го има, благодарение на неговите фенове. А преди всичко, ние всички сме такива. Респект!