359TV – Готови, приготви се, старт!

3-ти март, или с други думи най-българския празник в годината. София област. Късен следобед. След семейния обяд, с пълен корем чакам да стане 15:59, или както се изразяват на запад 3:59 PM. Взимам лаптопа, зареждам www.359tv.com, цъкам „НА ЖИВО“  и чакам да видя какво ще стане. Дългоочакваният момент настъпва. Проектът, по който целият екип на 359 работи неуморно в продължение на… много, много време най-сетне излиза на бял свят. Въпреки всички спънки и трудности по пътя, резултатът е на лице – вече си имаме и телевизия. И то не каква да е телевизия.

 

Имаме си телевизия за българските изпълнители и на българските изпълнители. Имаме си първата българска нефолк телевизия с Ultra HD/4K качество. Имаме си телевизия, която ще работи директно с международни партньори от ранка на Maybach Music Group и Ruff Ryders Entertainment. Не знам за Вас, но на мен всичко това ми звучи повече от обещаващо.

 

Така или иначе, да се върнем в 3-ти март, 3:59 PM. Пускам stream-a, а първата песен в ефира на новата ни телевизия е „Велика България“ на Спенс и Сантра. Тематично, няма как да се отрече. В първия момент обаче решавам, че имам проблем със звука на лаптопа, защото картината се вижда, но музика не звучи. Отнема ми още 10-15 секунди да разбера, че проблемът реално не е при мен и веднага след това ми става смешно. Представям си колко хора са потривали ръце точно в този момент, готови отново да започнат да плюят по бранда на 359. Точно както го правят преди всяко голямо нещо, което 359 Entertainment Group организира. Сякаш този технически проблем беше абсолютно задължителен и дори естествен. Както всяка друга пречка досега, и техническата неизправност бе отстранена, при това за отрицателно време. Само след няколко минути от колоните ми звучеше „Оставам тук“ на Кристо и Лора Караджова, предшествана от „Патриоти за България“ на STARTERAs. Списъка на първите 5 песни, излъчени в ефира на 359TV беше допълнен от „България над всичко“ на E.C.C.C. и “Аз мога“, отново на Кристо. Като цяло доста патриотичен дух за празника. След това бяха излъчени трите вълни от първите български Хип хоп награди – BG Hip Hop Awards 2013, в които се включиха артисти от ранга на Рап Нация, Гумени Глави, DJ Stancho, Васко Теслата, през Lady B, Dim4ou, F.O., Wosh MC, FeeL, 100 Kila, Колумбиеца и още много други. В моменти като този определено е приятно да хвърлиш един поглед назад към близкото минало. Чак не ми се искаше да спра телевизията, за да мога да наблюдавам празничната заря пред паметника на Цар Освободител в столицата. Телевизията пък от своя страна не изневери на празника и излъчваше само българска музика през целия ден.

 

Но нищо – вчера знаех, че и днес ще имам възможност да си слушам телевизията във всяка една свободна минута. Още по-приятно ми е от факта, че ще мога да се наслаждавам на телевизията и като се върна в Германия,  както и всички останали българи в чужбина ще могат да правят всеки един ден. За хората, които не разбират какъв е смисъла от online излъчването – „Now you know”.

 

Сега – интернет излъчване, а съвсем скоро – в основните пакети на всички кабелни оператори. И това дори не е всичко – от септември програмната схема на телевизията ще бъде разгърната в пълен мащаб, а тогава шоуто вече ще бъде напълно гарантирано. За мен едно нещо е напълно сигурно – до момента, в който ще можем да гледаме 359 Awards 2016 ексклузивно в ефира на 359TV, телевизията ще извърви много дълъг път. Но както вече съм казвал – когато разполагаме с такъв страхотен екип, успехът е неизбежен.

 

 

Денис Илиев, редактор на 359hiphop зад граница.