Adidas пусна първите маратонки, изработени от отпадъци от океана

От повече от година adidas работи върху изработването на обувка, направена изцяло от пластмаса, събрана из Световния океан. През юни 2015-та спортният гигант вече демонстрира първия прототип на маратонки, изработени от рециклиран полиестер, събиран от океаните в партньорство с екологичната организация Parley for the Oceans.

В средата на ноември първите чифтове маратонки, произведени по революционната екологична технология ще бъдат пуснати в продажба.

Според adidas става дума за 7000 чифта и това е само началото.

Амбицията на компанията е през 2017-та да изработи милиони чифтове обувки, използвайки технологията Parley Ocean Plastic. Нещо повече, според изявление, разпространено на 4 ноември, крайната цел на adidas е да елиминира изцяло пластмасата, която не идва от рециклирани отпадъци от Световния океан, от своите магазини.

Първата серия от маратонките е наречена UltraBoost Uncaged Parley. 95% от обувките са изработени от пластмасови отпадъци, например бутилки и опаковки, които са преработени под формата на текстилни нишки
Използваните отпадъци са от водите край бреговете на Малдивите. Останалите 5% от маратонките са от рециклиран полиестър. Маратонките също така са снабдени с известната подметка, патент на компанията, Boost.

Целта на adidas да замени всички използвани пластмаси в своята верига с рециклирани от океаните е амбициозна, но ще са необходими огромни усилия – вероятно много по-големи от това, за да се изчисти Океана. И все пак тъй като adidas голямо количество пластмаса за производство на спортните си обувки, идеята със сигурност е доста хитра.