Ако Слави Трифонов беше рапър…

В четвъртък в 10:00 часа сутринта около 40 хиляди души бяха застанали пред компютрите си в очакване на пускането в продажба на билетите за предстоящия концерт на Слави Трифонов на националния стадион „Васил Левски“. 40 хиляди! В 9:50 часа сайтът, на който се продават пропуските, се срина. Пълен блокаж! Паника! Сайтът падна от истерията на феновете, които искат да посетят концерта на Дългия (б.а. – прякорът му дори звучи рапърско). На интернет платформата обаче влизаха по-досетливите. Тези с бързи реакции, които решиха да опитат пробив в сайта през своите мобилни устройства – джиесеми и таблети. Еврика! Получи се! И голямото изкупуване започна.

Ако Слави Трифонов беше рапър...
Въпреки че нямаше как човек да избере мястото си за концерта на стадиона, билетите се разграбваха. За 2 часа бяха продадени 32 хиляди. За 9 часа бе разпродадена и последната седалка на най-големия действащ стадион в България. На десетият час билети се продаваха на черно. 1600 лева е най-високата цена, за която могат да се намерят пропуски за предстоящото събитие към момента. Представяте ли си колко ще скочи тази цифра до датата на концерта – 25-и септември?

Ако Слави Трифонов беше рапър...
Може би се чудите защо ви казваме всичко това, но… представяте ли си какво щеше да бъде, ако Слави Трифонов беше рапър? Трудно бихме дали точен отговор на този въпрос, а и вие ще кажете, че той е чалгар и ви е през джойнта за него. ОК, но все пак, какво щеше да се случи, ако Слави беше рапър? Замислете се.

Български хип-хоп изпълнител, който пълни стадион за над 40 хиляди души. Не звучи лошо, нали? Роден рапър, който предизвиква такъв интерес до сега не е имало у нас. Не е имало такъв интерес и посещение на концерт изобщо.

В началото на голямата хип-хоп вълна имаше подобна истерия по край албумите на Мишо Шамара, Спенс, Ванко 1, Лошите и Слим. Огромен, наистина огромен интерес имаше и по техните концерти тогава. Пълнеха се зали, столови и народни читалища. Кой обаче е пълнил стадион? Ако Слави беше рапър? Дали?

Ако Слави Трифонов беше рапър...
И ако не сме тесногръди, трябва да признаем успеха на Дългия, който чисто и просто се превърна в индустрия в България. Нещо, до което бяха много близо RNB Records и Sniper Records на времето. Може би двата лейбъла имаха нужда именно от един Слави Трифонов, който да държи хората около себе си в екип. Именно екипът направи Дългия такъв, какъвто е. Екип е чужда дума за българските рапъри. Ако не съм прав, колко от изпълнителите продължават да работят с хората, с които започнаха и колко свои колеги дисват през песен? 

В България най-лесно е да кажеш на някой просто да продуха плика, но много по-трудно е да напълниш стадион. Когато изричането на първото спре, тогава ще бъде дадено началото на нещо голямо. Нещо, което може след време да напълни съоръжение като „Васил Левски“. А иначе вътрешно, дълбоко в себе си всеки рапър иска да излезе пред пълен стадион със свои фенове. Десетки хиляди привърженици на български хип-хоп изпълнител! Велико за артиста, велико за феновете, велико за рапа като цяло. От сърце го пожелаваме на всички изпълнители!

Ако Слави Трифонов беше рапър...
Сигурен съм, че във всеки български рапър има Слави Трифонов в себе си. Всеки артист има потенциал да събере 40 хиляди души на едно място. До сцената на пълния стадион обаче трябва да премине по една дълга пътечка, по която сам човек не може да върви. Или ще крачи с екипа си, или ще продуха плика, нали? Monster Hip-hop партитата, както и Back To The Unity доказват думите ми. „Христо Ботев“ и „Микстейп“ не са „Васил Левски“, но и настоящото студио на Слави не е онова мазе, в което снимаше „Ку-ку“.

Сигурен съм, че тесногръдието и егото на един изпълнител, ако бъде заменено с уважението и екипната работа, то тогава ще се появи и потенциалът за live пред пълен стадион. Български рап концерт пред 40 хиляди души! Дай Боже! А докато това се случи ще продължим да се питаме, какъв би бил краят на изречението:

Ако Слави Трифонов беше рапър 

Може би …българският хип-хоп щеше да се превърне в индустрия.

Ако Слави Трифонов беше рапър...