Alex P: За мен сега е „златният век” (ИНТЕРВЮ)

Успяхме да хванем Alex P броени минути преди участие му в град Перник. Поговорихме си за началото на музикалната му кариера, преминахме през “златния век” на настоящето и приключихме с поглед към бъдещето и неговите предстоящи проекти. Междувременно Alex P ни издаде тайната на успешната рап кариера, както и какво го вдъхновява. 

 

Кога и как започна да се занимаваш с рап?

Още като дете, бях 5 или 6 клас. Първо танцувах хип-хоп в танцова формация Dinamic и оттам се запалих, купувах си касетки на Dr. Dre и Ice Cube.  Така дойде желанието ми да направя авторско парче. Чичо ми имаше студио и аз там записах първите си песни. В началото беше доста тегаво, не ми харесваха повечето неща късах, мачках…

Всяко начало е доста трудно и е съпътствано с доста страхове. Беше ли те страх от това, че може да се провалиш и да не успееш?

Аз тогава изобщо не си мислех, че това ще го правя някога за пари и професионално. Бях много малък. По-скоро беше важно мен да ме изкефи как се получава и да подражавам на тези, които са ми любимци.

След като се разви и навлезе в рап средите предполагам, че си започнал да гледаш и по-сериозно на нещата.

После започнах да си мисля и за по-сериозни неща, разбира се. Като например как ще се казвам, дали няма да приличам на стила на някой, исках да си имам мой жаргон и мои си думи. Това обаче стана няколко години преди да издам първия ми албум.

Аз бях студент тогава. Нямах някакви силни амбиции. Тогава се познавах със Спенс  и с Шошо. Виждах ги, че правят много добри неща, но никога не съм им се натягал да правя нещо с тях. Исках по-скоро да си завърша висшето в НСА. Едни други хора от квартала, едни големи чичковци ме подбутнаха. Те бяха решили, че в рапа е хлябът и искаха да направят албум и да изкарат пари.

Това ли ти бяха първите, така да се каже, продуценти?

Да, това ми бяха първите продуценти. Те бяха опитали вече да правят рап,  бяха записали 1-2 парчета, но  хората, при които са записвали са им казали,  че това не е рап и да вземат да намерят някой, който така се облича, изглежда и се държи. Тогава моят приятел Свилен се е сетил за мен и им е казал, че познава такова момче, което живее в Люлин и така се държи и по цял ден пие бири.

Е, това ли е да си рапър? Да пиеш бири по цял ден?

Не, просто по-фристайл го раздавам. Видял ме е как се държа, обличам и говоря, и съм му направил впечатление явно. След това Свилен ме заведе там и така стана първият ми албум. Те ми се довериха напълно! Аз пишех текстовете, аз казвах какво ще съдържа.

Според първите ти продуценти в рапа е хлябът. Ти така ли мислиш?

Има много хляб за рапа. Никога не съм работил  по-добре от сега.

Искаш да кажеш,че сега е „златният век” на рапа в България?

Не мога да ти кажа, просто за мен сега е „златният век”, може би за Мишо Шамара не е.

Имам много работа, дори понякога се налага да отказвам някои дати, защото като се натрупат много и ставам неадекватен, а все пак съм и фитнес инструктор през деня.

За първи път ли идваш на участие в Перник?

Не, за втори път в Insigniа. И първият път беше лудница, беше пълно.

Това ли те стимулира и вдъхновява, когато клубът е пълен и публиката реагира на изпълненията ти ?

Не мога да ти кажа, че не ме кефи, че има много хора пред мен и пеят песните ми. Самият пърформанс става друг като има повече хора и се кефят. Като има само някакви киселяци, то няма как да стане парти, колкото и да се раздаваш и да се опитваш да предадеш някаква положителна енергия, не се отразява. А аз съм такъв човек, който не може да се преструва, че му е много готино и това си проличава.

Нецензурният език в рапа според теб какво е- израз на творческо безсилие или по-скоро стремеж към засилване на внушението ?

Засилване на внушението е верният отговор. За да ми обърнат внимание, аз трябва да ги впечатля по някакъв начин. Масово ни слушат млади хора, ние говорим на техния език.

Нали музиката възпитава ? Мислиш ли, че давате добър пример ?

Аз също мисля, че моята музика възпитава, но за да започна да те възпитавам, трябва да ми обърнеш внимание. Ще ти говоря така както тебе те кефи. Това е една игра. Един пъзел от думи.

Каква е рецептата да си успешен рапър?

Рецептата е да намериш себе си, да си пластичен и да пробваш. Не трябва категорично да заявяваш какво ти отива и какво не ти отива. Да пробваш и да направиш така всичко да ти отива, това е много важно.

Ще ти цитирам заглавието на една статия, на която попаднах в интернет: „С български рап вече се стига най-далече бе, човече”. Авторът на статията твърди, че да станеш депутат и рапър на днешно време е най-лесно. Ти какво мислиш ?

Така е. Когато има интерес, има работа, много хора искат да се възползват от това и да изкарват пари. В момента има интерес към рапа и затова е така.

Малко банален, но пък въпрос, който със сигурност вълнува всичките ти фенове. Какви са бъдещите ти творчески планове ?

Преди 2-3 дни снимахме с Шошо новото ми парче. Казва се „Ларш” и скоро ще излезе. Очаквайте го!