Бате Пешо: “Правете музиката си със сърце”

Тази седмица в рубриката ни “От другата страна на музиката” Ви представяме – Бате  Пешо.

Вече познавате добре рубриката, за това преминаваме направо към интервюто.

 

Петър Костов, познат в музикалните среди като Бате Пешо, е роден на 18-ти януари 1986 г. в град Луковит. Още от дете е увлечен по музиката под влиянието на баща си – Костадин Костов (DJ Coco Beat). С огромното желанието за откриване на по-големи възможности за реализация на музикалната сцена цялото семейство се премества в София през 2000-та година.

През 2004 г. Петър Костов прави първата си крачка към професионалната сцена като започва да записва собствени хип-хоп парчета. Междувременно, мотивиран от любовта си към музиката, самоукият композитор решава да запише и висше образование специалност музикално композиране в „Нов Български Университет”. Така той цели да подкрепи практическите си умения с теоретични знания.

Бате Пешо записва дуетно с Тина 2 песните – “My Friends” и “Wolf”. Неизбежно хитовите парчета са начело в класацията на BG-SONIC BANG. “Wolf” печели първо място в конкурса за български автори, а „My Friends” печели 5-то.

Само след по-малко от година Бате Пешо и баща му решават да сбъднат най–голямата си мечта като създават звукозаписното студио „Buster”. Малкото семейно студио съчетава опита на бащата с иновативните идеи на сина и това е само началото. Талантливият музикант може само да се гордее с това, че „dislike” е непознат коментар за неговите проекти. Петър се амбицира да направи следващата си крачка към успеха.Той прави „Buster” още по-велик, като го изгражда наново с много по-висок клас техника и оборудване в кв. „Княжево”. Студиото се превръща в „машина за хитове” и стъпва здраво на музикалната сцена.

8578_10201540121570082_1904687075_n

359: За начало винаги караме гостите ни да се опишат с три думи. Кои са твоите думи.

Бате Пешо: Фа, Диез, Минор.

359: Знаем, че от твоят баща си наследил таланта си. От колко време се занимаваш с музика? Разкажи ни как започна всичко.

Бате Пешо: Като бях дете, баща ми записваше разни банди вкъщи и покрай него, покрай детския интерес към компютрите, по-късно сам, криейки се от всеки, започнах да правя опити за електронна музика, по-късно хип-хоп, сега поп и тн…2000-та година почнах да си отделям време и да си правя разни музикални опити, така да се каже, щот’ тва не са песни…2004-та година бяха първите ми опити да рапирам, инак до тогава само “бийтмейквах”…първите неща, които пробвах бяха яко дискове…2007-ма с баща ми отворихме малкото Студио Бъстър в Лозенец, София. Яко работа до 2012-та, в която лятото се преместихме в ново по-голямо помещение, където сме и сега (кв. Княжево). Яко бач, та досега 🙂

359: Koe беше първото парче, което записа? За теб ли беше или за някой друг?

Бате Пешо:първото си беше мое и беше ултра депресантско — “please, get me out of here” 😀 2000-та година, вкъщи…

1555318_10203066628491801_1359753774_n

359: Как се появи Studio Buster?

Бате Пешо: Беше ми детска мечта, покрай баща ми , да работя в звукозаписно студио. Вместо с колички си, играех с ролкови магнетофони…2007-ма февруари месец първото Студио Бъстър отвори врати(в Лозенец), бая музика се записа и излезе до 2012-та, когато се преместихме на новото по-голямо място, където сме и сега, със съвсем други стандарти и принципи на работа. Заповядайте на гости.

359: По колко време прекарваш в студио?

Бате Пешо: 16-20 часа дневно.

359: Как си избираш хората, с които да работиш?

Бате Пешо: Ако се разбираме, работим.

359: Разкажи ни за проектите ти с Тина – “My Friends” и “Wolf”. Печелите престижни награди с тях.

Бате Пешо: Ееех, времена, времена… Това беше 2006-та година, бях изпаднал в някаква тийнейджърска депресия и ме беше зарязало гаджето тогава. Сложна ситуация и това ми беше, явно, повод за някакъв вид вдъхновение…Май френдс е писана само по истински спомени и случки до бала ми. “Wolf” е една метафорична интерпретация на личната ми драма с мацката по онуй време и една вечер сънувах ей тия неща, които описвам с думите си в песната. На другата сутрин като станах, просто седнах и го написах за има няма 15 минутки, точно и ясно както в съня. беше супер странно. Дойде Тина, записахме припевите в домашни условия с едно одеало (легендарнотооо). Тогава имаше конкурс на сайта, от който супер много научих и ми постави основи при студийния старт – bg-sonic. Всеки имаше право по 2 песни да пусне, пуснах и двете и се класирахме първи и 5-ти.. 🙂

359: Как се работи с толкова много и различни хора?

Бате Пешо: За мен лично, ключът е в това да си гъвкав към хората до колкото е възможно. С 500 различни хора, ми се е случвало да работя по 1000 начина. Всичко е до хората и обстоятелствата…

359: Строг ли си към артистите в Studio Buster?

Бате Пешо: СЕГА е моментът да ме нахокат 😀 Дано не съм , нямам идея.

359: Ти си създател на хитовете – 4 D” – Лео, Део, Рафи и Играта,„Айде на морето” – Лео и Играта, „Целия свят” – Лео и Део, „Да Да Да” – Бате Пешо, Играта, Лео, „От Юни до Август” – Скандау, Део – разкажи ни повече за тези проекти.

Бате Пешо: Инструменталът на 4D е започнат от една идея на Руди (основния мотив – китарката), докато си пушехме наргиле в студиото веднъж… След време дойде Део и каза, че Вирджиния рекърдс имат интерес да го продуцират, ако влезе Рафи с тях. И така и стана, написаха текстовете записаха, аз “изпях” останалата музика, направихме парчето и после го снимаха.

“Айде на морето” , с Играта един следобед 2008-ма се бяхме почерпили с бирички в старото студио… викам – “Игризъл, ей тука имам да ти пусна едно нещо…” и му пускам този инструментал в някаква работна фаза, който инструментал, бях правил преди 2-3 дни … и той – “ейй тва е добро! Играта: Я чуй – софийска баница туй онуй , айдее” и го нацъка за 15 минути, записа го за 5 минути и готово. След това минаха 4 години и един ден ми звъни Лео Бианки, чул демото, направихме среща, дойде записа и го снимаха… Предадох проекта, снимаха го и айде на морето! Китарите са на бащата, ей , благодарности!

“Да, да, да” е проект на Играта и Лео, в който Играта имаше някаква подобна идея за припева и аз малко я прекроих, стана този припев. и той вика: “Пешкаа, що не надраскаш и едно куплетче за тебе?” Минаха няколко месеца и един ден отидохме, те двамата бяха организирали всичко, Bashmotion се погрижи за всичко по снимането. Много леко беше, за което съм му благодарен, както и на Игризала и Леонисимо.

“Целия свят” – исках да направя нещо наподобяващо регенце за Лео, и после му го пуснах и след това го записаха с Деонисимо! Много леко се работи с тия момчета, ейй! После пак при бате Баш за хубава картина и радост за окото. Лео и Део направиха срещи с Нокиа и Мини и така стана още по-интересно…Няколко отбора с обща цел.

Скандау и Део
Тая песен също си има история… Половината от музиката е написана година и половина преди да запишем, а другата половина малко след като го записахме 😀 На мене ми хрумна идеята, че Дедо Део ще се впише идеално в парчето, пуснах му един мейл и той се обади подкефен : “ААААААААААА, КОПЕЛЕЕЕЕ! АХАХХАААА”! Дойде записа и той, после седнах уж да модернизирам малко звученето и стана друга музика… двете ми харесаха и реших да ги сложa, двете и да се редуват … Време нямаше никакво, Скандауните имаха идея и за видео и треаше едно рамо да се удари, звъннаха на Мария Бонева, тя направи връзката със Шарк, които пък съпортнаха супер много, отделно New Generation Arts се раздадоха с видеото ии изощбо добра екипна работа. Само дет’ изпуснахме срока да го пуснем 😀 сега готвим нещо още по-яко! почти е готово. Китарките ги свирят Руди и Никеца!


359: Работиш също с доста от лейбълите в България? С кой в най-добри работни отношения?

Бате Пешо: Polyphon, Zanimation, GreenMusic Studio и Centeo Pro.

359: Какво липсва на българската хип хоп сцена?

Бате Пешо: Пари и адекватното им насочване…

359: Какво слушаш? Един бърз топ 5 бг и топ 5 usa, които слушаш в момента?

Бате Пешо: не ми остава време да слушам…

1236741_10202176411836941_1974547781_n

359: Не мога да не те питам, какво те вдъхновява да създаваш музика?

Бате Пешо: Всичко, което ми се случва или не се случва всеки ден… точно го казах…

359: Какво мислиш за Swag модата?

Бате Пешо: за swag kakvo ??? тия неща не ги разбирам.

359: Струва ли ти се, че артистите в България не си знаят правата или по-скоро не им се занимава и не се интересуват?

Бате Пешо: Очевадно е. Аз бях перфектен пример за това до скоро…Незнанието на правата на авторите, създава едно нехайно отношение към тези неща, а това води до изпускането на парички…

359: Какво се случва с твоята музикална кариера? Остава ли назаден план?

Бате Пешо: Доста на заден. Не остава време…Имам няколко неща, които съм започнал, едно е почти готово, “Рапстар” се казва… За видеото вече съм доста на кантар дали изобщо искам да има точно към тая песен

359: Какво би направил в името на музиката и какво не би направил?

Бате Пешо: Направил съм всичко нужно, когато съм бил на кръстопътя. не бих се отрекъл от себе си.

359: Има ли нещо, което най- много те дразни в българската хип хоп музика?

Бате Пешо: Дразнят ме парадирането и тия повърни за наркотици от наркотици…

359:
Какво предстои лятото да излезе от Studio Buster и от теб самия?

Бате Пешо: Сега изкарахме една Йоана Драгнева, предстои на Теди Кацарова с Лео и Играта да излезе, на Din-yo няколко, 2 са с Марина (сестрата на Део), 2 на СкандаУ, една имаме с Dj Monkey и Mayrah, на Веси Попова няколко и още доста други…

359: Имаш ли хоби?

Бате Пешо: Преди играех брейкденс… сега съм си прасенце…ноо обмислям да си намеря време за себе си.

359: Има ли парче, което съжаляваш, че си направил и такова, което си мечтаеш да направиш?

Бате Пешо: има за какво да се пее още 🙂


359: Какво си пожелаваш да ти се случи и какво ще пожелаеш на феновете на 359hiphop.com?

Бате Пешо: Пожелавам си да съм жив и здрав, както и на феновете на 359!

359: Ако имаш възможност да направиш съвместно парче със световна звезда, коя ще бъде тя?

Бате Пешо: Рик Рос, Nox 🙂
359: Какво ще посъветваш младите артисти, които искат да правят хип хоп в България?

Бате Пешо: Хора, приятели, колеги,
Правете музиката си със сърце; както я усещате. Не е задължително да се влиза в някакви модели или схеми, за да българския фен да я слуша. ъндърграунд, комерс, момерс – грънци. за всеки влак си има пътници!

359: Как върви радиото Ви?

Бате Пешо: Никак, от доста време няма време…

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

Бате Пешо: На първо място за мен. Дисциплина, спокойствие, ясна представа какво трябва да се прави, пак дисциплина….

359: Трудно ли се прави музика в България?

Бате Пешо: Да се прави не е трудно, особено при това солидно количество таланти в Родината, но уви реализацията и е друга бира. тежка тема.

1897893_10203249411941273_800920551_n