Бионсе ще трябва да презапише песен от новия си албум

Бионсе ще трябва да презапише песен от новия си албум, след като беше критикувана остро в социалните мрежи заради жаргонна дума, смятана за обида от хората с двигателни увреждания, предаде Франс прес.

Гневът им е предизвикан от стих в парчето “Heated”, написано в съавторство с Дрейк, от албума “Renaissance”, издаден в петък.

Използваната от Бионсе в текста жаргонна дума “spaz” от “spastic” (“спастичен”) на английски, може да се употребява за подигравка към хора с церебрална парализа, а по-свободно може да се свързва с още по-обидни за индивидите с увреждания термини.

В САЩ думата не е много често срещана и изглежда по-скоро квалифицира човек, смятан за “извън контрол” или действащ по “непостоянен” начин.

В опит да потуши началото на пожар в социалните мрежи, Бионсе ще презапише песента, като “замени” смятания за обиден термин, потвърди говорителка на изпълнителката и увери в имейл, че “думата не е използван умишлено с цел да нарани някого”.

Това е куплетът, където думата е използвана:

“Cool it down, down, down, my pretty

Bad, bad b-, make the bad-bad glitchy

Fine, fine, fi-fine, fi-fine, fine, fine

Liberated, living like we ain’t got time

Yada, yada, yah, yada, yada, yah-yah

Yada, yada, bom-bom, kah-kah

Spazzing on that ass, spaz on that ass

Fan me quick, girl, I need my glass”.

На Бионсе й се налага да редактира текст, след като това се случи и на нейна колежка.

По същия начин беше критикувана и Лизо, която премахна същата дума от сингъла “GRRRLS” от четвъртия й студиен албум “Special” през юни.

“Беше ми обърнато внимание, че в новата ми песен “GRRRLS” има обидна дума. Позволете ми да изясня едно нещо: никога не съм искала да популяризирам унизителен език”, написа тя в изявление тогава. “Като дебела чернокожа жена в Америка съм понесла много обидни думи, така че знам силата, която думите могат да имат – независимо дали умишлено или както в моя случай, неволно. Промених думата в текста. Това е резултат от моето умение за диалог.  Като влиятелен артист съм се посветила на това да бъда част от промяната, която чаках да видя в света”, заключи 34-годишната Лизо.