България има световен шампион при вдигането на тежести

17-годишният българин Карлос Насар осигури на България първа световна титла във вдигането на тежести след 14-годишно чакане, след като спечели златото в категория до 81 кг на шампионата на планетата в Ташкент, поставяйки нов световен рекорд в движението изтласкване при мъжете. Карлос изтласка в последния си опит 208 кг, което е с един повече от досегашното върхово постижение на китаеца Сиаджун Лу.

С успешния си опит на 166 кг в изхвърлянето пък Насар събра общ сбор от 374 кг, което е нов световен рекорд за юноши.

Двубоят на българина можеше да бъде дори по-висок, но той се провали на 169 кг в изхвърлянето, което го остави със сребърен медал в движението.

В изтласкването обаче Карлос беше без конкуренция, като първо се справи с 200 кг, а с успеха си на 205 кг си осигури и златния медал в двубоя.

За последния му опит от българския щаб пожелаха 208 кг за 17-годишния състезател, но Карлос Насар се справи, подобрявайки световния рекорд в движението.

В крайното класиране Насар остави зад

По този начин България има своя първи световен шампион във вдигането на тежести от 14 години насам и триумфът на Иван Стоицов в Чангмай, Тайланд.

Титлата на Карлос изкачва страната ни и на 3-то място в класирането по медали, като България вече има злато и бронз, който бе осигурен от Ангел Русев преди няколко дни.