Българският Банкси, заличен от стените на София

Графити артистът Bloke, който бе убит през 2011 г. остана завинаги в Клуб 27.

В България графити артистите с подчертано политическо или социално послание са малко или почти липсват. Най-популярните често рисуват по поръчка, а това е извън основната идея на уличното изкуство. Все пак и у нас имахме политически ангажиран графити артист като Банкси, с ясни послания и с ореола на анонимността. Но за него можем да говорим само в минало време, защото в 7,30 ч. сутринта на 12 януари 2011 г. Bloke бе открит намушкан до смърт. Чак тогава стана известно неговото истинско име – Георги Младенов, на 27 години. Виновникът не е открит, а записите от камерите се оказаха изчезнали.

През 2015 г. роднините му организираха изложба с негови работи в арт галерия „Ноантри“. А графити историята му е впечатляваща, въпреки че вече не можем да я проследим по стените на София – но може би точно заради това е толкова важна. Неговите рисунки запечатват един спонтанен културен бунт, който има едно от качествата на съвременното изкуство – неговата нетрайност.

Повечето от графитите на Bloke са обединени в темите „Криза 2009” или „Рецесия 2009”, той рисува за насилието в любовта, героите му най-често са деца, жени или полицаи.

Само дни след антиправителствените протести пред Народното събрание през януари 2009 г., върху стена близо до Парламента се появява рисунка на мъж с базука, сочеща към държавната сграда на площад „Народно събрание“. Месец по-късно графит в подобен стил бе нарисуван в подлеза на Спортната палата. Най-известното му изображение остава на полицай в тежко снаряжение, влачещ протестиращ, върху стената на Ректората на СУ. Той веднага бе заличен, но на същото място Bloke остави послание – Truth remains (Истината остава).

Дали истината остава, трудно е да се каже, хубавото е, че е останало множество снимки на работите на Bloke и изследването на доц. д-р Валентина Георгиева, преподавател в катедра Културология към Философския факултет на СУ върху графитите му.