Боята за инструменталите, индустрията, 359 Hip Hop Awards и още нещо. Едно интервю за 359hiphop

В един от последните ми работни дни за 2015-та година си поговорих с един изключително талантлив и обещаващ млад бийтмейкър и продуцент – Боята. Може би сте виждали името му в парчетата на Явката ДЛГ, БОРО ПЪРВИ, Madmatic, Dim4ou и други. Ако пък не сте – крайно време е, защото това момче не си играе! Вижте какво имаше да каже той тук. 

Здравей! Най-напред – представи ни се. 

Здрасти. Казвам се Ивилин, по-известен като Боята. На 19 години съм, от град Пловдив. Занимавам се с Хип хоп инструментали от горе-долу година и половина.

Директно към неизбежния въпрос – защо “Боята”?

“Боята” идва от квартала и от графитите. Общо взето от самото ми детство.

Значи си се занимавал с графити? 

Занимавах се, да. Вече не, но в продължение на 4-5 години се развивах и там.

А как реши един ученик в 10-11 клас да става бийтмейкър? И с това ли искаш да се занимаваш full-time?

Имах познат, който се занимаваше с бийтове. Не само с бийтове, де. Той самият е изпълнител. Всичко започна лятото на 2014-та година, докато пиехме кафе в парка. Бях проявявал интерес и преди това, но явно не ме беше впечатлило толкова. И така от нищото малко по малко започнаах да си търся семпли, звуци, гледах уроци постоянно… С времето ми стана хоби, след това не просто хоби, а в момента всичко това е любов и свобода. Сигурен съм, че искам да продължавам да правя това, защото го обичам твърде много и имам какво да покажа на самия себе си. Тук е моментът да уточня – не го правя нито за пари, нито за хората, нито за славата. Правя всичко това за самия себе си.

Като стана въпрос за пари – възможно ли е в днешно време в България човек да се издържа като бийтмейкър?

Хаха според мен лично не и в близките 10 години. Тук няма как да се случи това нещо.

Какви са причините?

Ами самите изпълнители например се опитват винаги да минат тънко, или ще е от сорта на: “Дой този бийт без пари”, или ти казват: “Този бийт е страшен!”, но когато им кажеш нормална цена се отказват, или започват да увъртат от сорта на: “Прати ми го да запиша и ако ми хареса ще го взема”… Или пък просто свалят нещо от нета безплатно.

Предполагам си чувал за 359 Hip Hop Awards. Сега предстои и церемонията по раздаване на статуетките за 2015-та година. През последните две години призът за “Най-добър бийтмейкър” отиде съответно при Криско за 2013-та и при Dexter за 2014-та. Какво е мнението ти за тях?

Dexter наистина е заслужил наградата – има много силна продукция, знае какво иска и знае какво прави, доколкото за Криско ще запазя мнението си лично за себе си.

Като цяло 359 наградите са супер, но има много хора, които не са заслужили място там и те го знаят. Също така, има и много читави MC-та и бийтмейкъри, които заслужават да са там, но не са.

Дай своят личен топ 5 в категорията “Най-добър бийтмейкър за 2015-та” 

  1. Гената (So Calle Crew)
  2. RUSTY
  3. WORST (7 Hills Production)
  4. Madmatic
  5. Вантка (Ума и Дума)

Има още доста, които мога да кажа, и то само стабилни пичове.

Сега минаваме в личен план – Аз, както и предполагам много други наши читатели, се запознах с труда ти по-рано тази година покрай съвместната ти работа с хора като Явката ДЛГ, Dim4ou, БОРО ПЪРВИ и други. Как стана така, че едни от най-уважаваните български МС-та започнаха да се обръщат към едно 19-годишно момче за инструментали?

Тук мога да благодаря на първо място на RUSTY – той ми помогна със съвети. След това трябва да благодаря на БОРО ПЪРВИ. Борката ми помогна най-много и общо взето той е причината за всички тези песни.

Кажи ни за съществото на инструменталите ти. Първият път, когато чух продуцирани от теб песни, ми се стори че слушам продукция от L.A. Drake, A$AP Ferg, Future и много други в момента редят на бийтове от този род. Откъде черпиш вдъхновение, когато композираш?

Вдъхновение черпя от всичко позитивно покрай мен – от хората, които все още красят живота ми и малкото останали близки приятели; от хората, които ме подкрепят и вярват в мен и от много други неща.

Някой продуцент в световен мащаб, който те кефи и те вдъхновява?

Metro Boomin, Johnny Juliano, Cardogotwings, DJ Premier, SmoothTracks и много други. Наистина – много са.

Гледайки към настоящето, как се промениха нещата за теб в професионален план тази година? Стана ли по-търсен?

О, да. Определено станах по-търсен, както и много по-слушан. По този повод искам да благодаря отново на гореспоменатите хора.

Какво ти предстои в близко бъдеще? Как се виждаш след една година по това време?

Може би по същият начин, но с повече опит зад гърба си и още повече продуцирани от мен парчета.

Какво ще пожелаеш на читателите ни за Коледа?

Весело посрещане на празниците! Да се обичат повече, но не само по празниците, а през цялото време.

А на себе си?

Да открия това, което искам и повече успехи в личен план.

АВТОР: Денис Илиев, главен редактор 359hiphop.com