Брейкденсът ще дебютира на олимпийски игри в Париж през 2024 г

Брейкденсът влезе в олимпийската програма за Париж 2024.

 

Брейкденсът ще дебютира на олимпийски игри в Париж през 2024 г. В програмата влизат още сърф, скейтборд и спортно катерене, които ще бъдат включени за пръв път на форума в Токио догодина.

Новината съобщи председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. С привличането на нови спортове организацията се опитва да освежи спортната програма на игрите, за да привлече повече спонсори, телевизионни партньори и фенове.
Съгласно новите правила на МОК, които влизат в сила от игрите в Токио, градовете-домакини могат да предлагат и избират дали да включат нови спортове.

Идеята на организаторите на форума в Париж е да представи програма, която да е в крак с времето и да привлече нова и по-млада публика.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко получи временна забрана да присъства на олимпийски игри като председател на олимпийския комитет на страната. Със забрани са още двама членове на белоруския комитет, сред които е синът на Лукашенко – Виктор, който е първи вицепрезидент на организацията.

“МОК стигна до заключението, че сегашното правителство не е защитило по подходящ начин белоруските спортисти от политическа дискриминация в рамките на националния олимпийски комитет, техните федерации или спортното движение. Това противоречи на основните принципи на олимпийската харта, поради което сериозно засяга репутацията на олимпийското движение”, каза Бах, цитиран от “Ройтерс”.