Димитър Ганчев – Майт : “Напоследък имам чувство, че хората не слушат песните заради самите песни, а за да коментират и изказват компетентност”

Тази седмица рубриката “От другата страна на музиката” продължава с пълна сила и много любим гост.

В рубриката  “От другата страна на музиката” днес ще ви срещнем с един специален човек,

Димитър Ганчев – Майт се занимава с музика вече 20 години и е един от основоположниците на българската хип хоп сцена.Част от легендарната група Рап Нация, както и от любимото дуо – Майт и Фед. Работи с най-добрите български поп и хип-хоп артисти и групи.  Димитър Ганчев – Майт  се учи от най-добрите музикални гении Tony Maserati и Manny Marroquin. За нас е чест и удоволствие да ви представим Майт.

IMG_0454

 

359: Здравей. За начало винаги караме гостите ни да се опишат с 3 думи. Кои са твоите думи?

Димитър: Баща – съпруг – микс инженер.

359: От колко време вече се занимаваш с музика? Как започна всичко?

Димитър : “Всичко започна от тук така … ” дядо ми, светла му памет, беше цигулар, но аз и цигулката не се разбрахме. После се запознах с Владо и Тафо и те ме вкараха в студио, запознаха ме със SL1210, показаха ми семпли, написах текст и ето 2014, и напред.

359: През 1995 година записваш първото си парче „9 милиона критици“? Разкажи ни малко повече за него!

Димитър: Помня, че ме юркаха да напиша текст и всичко почна на една маса с една салфетка. Първо няколко плахи думи, изречение, после 2 салфетка и дни по-късно съм пред микрофона за 1-ви път – голямо притеснение.

359: През 1998 година правиш ремикс на песента с Фед. Разкажи ни малко повече за времето на Майт и Фед. От къде и как започна всичко?

Димитър: С Фед се запознахме покрай Владо и Тафо – т’ва беше нашата банда. Бяхме неразделни. Всички действахме активно по песните на Рап Нация и ремикса си беше едно естествено продължение на нашето развитие. Представихме Фед, който по-това време беше Fаt Joe. После направихме още една песен – “Не Моа Дишам”, в която аз си партнирах с Никс. но всеки пое по своя път. По участия навсякъде Фед пееше неговите части и хоп, по някое време се роди Майт и Фед (също така известни като буквата Ю) и “Човек на 20-ти век”. Роди се и xaxomusic, Фед стана Фед 🙂 (щот’ като пееше “Не Моа Дишам” и като казваше Фет Джо се чуваше като Феджо) и си творихме с него. Имаме 3-4 клипа, няколко песни – албум, RnB Records, пълна програма.

359: Ти взимаш участие в албум на Рап Нация през 2000 година. Разкажи ни малко повече за този проект!

Димитър: Този проект вече си беше изцяло общ на четиримата. Нашето бебче. Имахме студио (комп, микрофон, акустика за бедни) в L Кабел. Не излизахме от там. Всеки ден текстове, песни, семпли. Това беше животът ни. Изцяло погълнати и отдадени на този проект. Всеки се раздаваше на макс – писане на текстове, рязане семпли, записи. Сега като погледна назад – огромно предизвикателство, а с такава лекота вървеше. Помня, че пътувахме (мисля, че бяхме с Тафо) и нещо си говорихме за дълги думи и така случайно се роди името на албума.

18176_1277908642089_5806302_n

359: Ти имаш солов албум „Автобиография“ и клип към него „Тъмна Индия“? Разкажи ни малко повече за албума и за клипа.

Димитър: Албумът е … някъде в нета. Аз го нямам никъде, може би Фед да има песните. Направих студио в нас, на 3-тия етаж, имах доста нахвърляни идеи и тръгнах да ги реализирам сам. Нещо бях си въобразил, че ще правя соло кариера. И така си записвах идеи, някои ставаха, някои бяха в процес и така си и останаха. Почнах го в Бургас – свърших го в София. Един експеримент беше този албум и един голям шамар за егото ми. Сега, гледайки назад, тази самоинициатива е един урок,научен по трудния път. А клипа – имах идея да направя клип само от снимки и една вечер звъннах на Пикасо. Той дойде в студиото и снима и …. ето ти клип. Изцяло принос на Пикасо!

359: „Когато всички спят“ е един ваш проект с X-Team. Разкажи ни повече за него. Какво ти липсва най-много от това време?

Димитър: С X-Team сме големи приятели. Някакво лесно общуване ни се получи с тях от 1-вия ден. Бяхме направили една песен, не и знам името, Майт и Фед и Xteam в нашия албум. И т’ва си беше задължително продължение. Един прекрасен ден Павката звънна и каза еди-кога-си снимаме клип, в 10:00 ч. да сте на някакъв адрес. Цял ден снимахме в едно хале с тези идиотски кукли. Брутално се забавлявахме. Всичко си е тяхна идея и реализация, ние с Фед сме туристи.;) За жалост, сега всеки е поел по пътя си и много малко се чуваме с тях. но мисля че скоро това ще се промени. Повечето станехме бащи и по бащински ще направим сбирки.:)

359: Наскоро Криско ползва част от припева на вашата песен с X-Team “Когато всички спят“ и естествено имаше много обвинения, че е „откраднат“. „Откраднат“ ли е или вие му го предоставихте?

Димитър: Не е кражба. Преди много време той ми сподели за идеята си и че иска да ползва тези фрази. Казах му, че аз лично нямам нищо против, но трябва да пита Фед и Косьо, щот’ реално това са техни реплики. Аз лично говорих с Васко, Павката и Косьо, казах им за идеята на Криско, те нямаха нищо против. Предполагам че той е говорил и лично с тях за разрешение и го е получил.

359: От 11 години вече живееш и работиш в София. Защо се реши на тази крачка и липсва ли ти морето?

Димитър: Това преместване беше нормално развитие на пътя ми. Реших го и го направих. Морето винаги ще ми липсва!

359: Дълго време работиш с Димо от PIF. Как започна всичко?

Димитър: Музиката ни събра 🙂 Класика. ПИФ имаха свирене в Бургас и засвириха “Приказка”, но започнаха по един много странен начин – събрани в кръг, тропайки и пеейки като идианци, а Димо пееше на обратно темата – арееерурраареее …. Аз останах вцепенен. Заби ми се в главата. Беше като мантра. Т’ва ме провокира да направя ремикс на песента. Общ познат ни запозна с Димо, той дойде в нас, записа припева. И така се роди връзката помежду ни. Скоро след това дойдох в София и Димо адски ми помогна. Взе ме при него в студиото, дълго време работихме заедно. Покрай работата с него се запознах с музикалните среди в България. Адски съм му благодарен. А тази песен – ремикса на ‘Приказка’, е апогеят на моята рап кариера.

359: Ти посещаваш музикални семинари извън България. Бил си във Франция на Mix With The Masters (http://mixwiththemasters.com/) с Tony Maserati (LADY GAGA, BEYONCÉ ,ROBIN THICKE ,JENNIFER LOPEZ, ALICIA KEYS ,DAVID BOWIE, JASON MRAZ ,NOTORIOUS BIG,BLACK EYED PEAS ) и тази година отново, но с Manny Marrоquin, който е работил с KANYE WEST, BRUNO MARS ,ALICIA KEYS, JOHN MAYER, IMAGINE DRAGONS,RIHANNA,LANA DEL REY, EMINEM . Разкажи ни малко повече за самите семинарите и срещата с тези музикални гении.

Димитър: Тези срещи ми промениха живота. 7 дена, 12-14 човека в студиото.Хора, които имат кариера колкото моя живот. Неописуемо! Научаваш толкова много. Това не са семинари за смесване. Не са технически срещи – миксирането не е техническа дейност. Говорим за музиката, живота, дисторжъна, бизнеса … всичко. Философия и изкуството да смесваш. Френско вино с хора от целия свят, фенове на музиката – безценно. Пак ще ходя,то е ясно. Насърчавам всеки,който иска да научи и да върви напред,да отиде до южна Франция.

359: За какво си мислиш,когато работиш извън България? Какво липсва на музикалната ни сцена?

Димитър: Все още съм нямал шанса да работя извън България. Работя си тук. Само проектите са от “извън България” Това,което забелязваме е,че “навън” има повече свобода в творчеството. Много по-силно е изразена индивидуалността. Много по-смели са. При нас липсва мелодията.

359: В България работиш с едни от най- добрите музиканти и артисти като Мария Илиева, Поли Генова,Любо, ТЕ, Нина Николина, ПИФ, Мария Илиева, Каризма, Руши, Марияна Попова, Нели Рангелова, Калин Вельов, Сантра и Кристо, Белослава, X FACTOR и още мн. други. Какво е да се работиш с толкова много и различни хора?

Димитър: Слава богу,че не работя с всички на куп 🙂 Чест и удоволствие. Предизвикателство и голяма отговорност. Много уча от тях. Всеки един проект са нови уроци за мен. Благословен и благодарен съм, че ми гласуват това доверие.

359: Копродуцент на Рубикуб. Как се случи всичко?

Димитър: С Гери се познаваме от много отдавна. Чак не е за казване от колко отдавна. Като има нужда от помощ – аз съм насреща. Записвам, смесвам, допродуцирам 😉 помагам с каквото мога. Рубикуб е една голяма забава.

359: Защо според теб по-голямата част от хората нападат по-модерното и комерсиално звучене на музиката и го наричат „чалга“. Не е ли нормално музиката да се развива през годините?

Димитър: Не знам защо като цяло на музиката се слагат етикети. Не го разбирам това категоризиране. Или слушаш или не слушаш. Или танцуваш или висиш. Или плачеш или се смееш. К’во има да го коментираш. Напоследък имам чувство, че хората не слушат песните заради самите песни, а за да коментират и изказват компетентност. “Не е лесно да направиш, лесно е да критикуваш, но преди да критикуваш – направи!”

10171684_10203025510672975_7764948152056387507_n

359: Как си избираш хората, с които да работиш?

Димитър: Те избират мен.

359: По колко време прекарваш в студио?

Димитър: Всичкото. Опитвам се в неделя да съм със семейството си.

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

Димитър: Най-важното! Ключът към всеки успех. Целта на Babyface е да прави по една песен на ден. Всеки ден.

359: Трудно ли се прави музика в България?

Димитър: Не. Всеки има комп, телефон, таблет. Бъкано е с приложения за правене на музика. Сядаш и правиш. Трудно е всичко,несвързано с правенето на музика, но е въпрос на време да се намерят решенията.

359: Има ли нещо, което най- много те дразни в българската хип хоп музика?

Димитър: Чак да ме дразни – не. Може би подценяването на музиката. Т’ва, че е хип-хоп, не значи, че не е музика. Важи за всички, особено за тези които я правят. Вие сте музиканти – дръжте се като такива.

359: Имаш ли хоби?

Димитър: Баскетбол, мотори … спорт и музика 🙂

359: Ако имаш възможност да направиш съвместно парче със/за световна звезда, коя ще бъде тя?

Димитър: Рик Рубин. ( Фредерик Рубин е известен американски продуцент на рок и рап музика. Работил е с RÚN- DMC, Jay Z, Eminem, Public Enemy, Aerosmith и мн.други)

359: Какво слушаш от българската хип хоп сцена и от световната? Имаш ли си топ 5?

Димитър: Мразя класации и подреждания. Първи има на 100 м. Слушам адски много музика – всякаква. Аз съм фен на музиката. В момента – Usher – Good Kisser, John Mayer – Live at LA, Mayer Hawthorne – The Innocent, Michael Jackson – The Blue Gangster, Linkin Park ft Rakim – Guilty All the same….. За българската, не мога да кажа какво слушам, ‘щото все още не е излязло.

359: Какво ще посъветваш младите артисти, които искат да правят музика в България?

Димитър: Да правят. Да не търсят оправдания. Да не чакат. Да действат. Всеки ден. И да слушат мнооооогооо музиката. Всякаква.

359: Не се ли изкушаваш да запишеш парче отново?

Димитър: Не.

359: Какво мислиш за всички тези „вълни“ на българската хип хоп музика? Дали е дошло времето да си намери своето място вече за постоянно?

Димитър: Че то си е заело мястото сериозно и стабилно. Навсякъде,където погледнеш – хип хоп. Реклами, политика, предавания, филми.

359: Какво си пожелаваш да ти се случи?

Димитър: Жив и здрав!Всичко друго ще си го постигна.

IMG_0454

359: Какво стои зад един наистина успешен продукт, според теб?

Димитър: Работа. Мисъл. Дисциплина. Работа. Късмет. Работа.

359: Какво ще правиш лятото?

Димитър: Чарлз Дарвин 😉

359: Какво ще пожелаеш на феновете на 359hiphop.com?

Димитър: Живи здрави и да опознаят себе си!:)

IMG_0437