Днес Damian Marley навършва 35 години.

Damian Marley in 2005

Днес рожден ден празнува Damian Marley!!!

Danian Marly е роден на 21 юли 1978г. в Кингстън, Ямайка, само две години след като баща му умира.
Damian е син на реге легендата Bob Marley и “Мис Свят 1976” – Cindy Breakspeare.
Damian е музикант, изпълните, автор на песни и продуцент.

Като тийнеджър започва да свири с “The Shepherds”, но успоредно с това работи и по първият си албум – “Mr.Marley”(1996),
за който му помага големия му брат – Stephen Marley.
524899_damian-marley-holds-his-two-awards-backstage-at-the-48th-annual-grammy-awards-in-los-angeles
През 2001г. запписва албумът – “Halfway Tree”, който е смесица между денсхоу и хип-хоп музика. Албумът “Halfway Tree” печели нарада “Grammy” – за най-добър реге албум. Заслугите отново са и за вдамата братя. Aлбумът не достига рекордни продажби, братятя Марли са доволни, че са постигнали нещо, което техният баща не е успял – да вземе “Grammy”, тъй като категория за реге музика е добаве чак след 1980г.

През 2004г Damian Marley завладява целия свят с парчето си – “Welcome to Jamrock“.
Парчето е продуцирано от лейбъла – “Tuff Gong”, който е основан през 1960г от Bob Marley и все още е собственост на семейство Marley.
“Tuff Gong” е създаден за хората в Ямайка и отразява реалния живот там. Засяга политическите пролеми и кавги и трудностите, които имат хората в Ямайка.

След упсеха на “Welcome to Jamrock”, Damian подписва с гиганта UNiVERSAL и през 2005г. записава албума – “Welcome to Jamrock”, с който заема 7 място в Billboard Top 200.
Музикалната смесица от от реге, хип-хоп и r’n’b музика в албума “Welcome to Jamrock” го изтрелва в челните места на всички класации и с едноименната песен – “Welcome to Jamrock” печели отново “Grammy” в категория Urban/Alternative Performance.
Така за втори път в рамките на четири години, Damian и Стивън спечелят “Grammy” за най-добър реге албум.

Тази година, в памет на великия Bob Marley, “Could you be Love” беше изпълнена на церемонията по връчването на 55-те музикални награди – “Грами” от синовете му Ziggy Marley и Damian Marley,заедно с Bruno Mars, Sting, and Rihanna