Форумите на 359 HIP HOP остават в историята

Forum GoodbyeФорумите на 359 Hip Hop ще бъдат спрeни, считано от 4 март 2015 година

Закриването на платформата е резултат от решение на мениджмънта на 359 Broadcasting Media.

Все по-силното навлизане на социалните мрежи в живота на хората и динамиката на комуникирането между фенове и изпълнители показва, че форумните системи вече са морално остарели и излишни.

 

Нека да започнем от самото начало.

Сайтът 359hiphop.com е създаден преди 10 години на 28.03.2004 г.  в Пловдив.

В самото си начало сайта 359 HIP HOP съдържаше малко новини, но пък  форума се развиваше с пълна сила, а и времето беше такова, че медиите не бяха  първото място за популяризирането на хип хоп музиката и културата в световен мащаб.
Всичко се развиваше извън тях, по улици, градинки, баскетболни игрища, звукозаписни студия, форуми и тнт.
Форумът на 359hiphop.com дълги години беше сърцето на хип хоп музика и култура в България. Бройката потребители в него начисляваше над 10 хиляди, което го прави най-големия  хип хоп форум в България, може би и на Балканите.
Във форумът всекидневно се говореше за  хип хоп културата, различни горещи музикални теми, анкети и класации за хип хоп, Mc-ing, DJ-ing, graffity.
През годините от там разбираше кой и каква музикална премиера ще пуска, къде ще има състезание по брейк, нови албуми, сингли, премиери.
От 2004 година до появяването на социалните мрежи, форумите  наистина бяха най-доброто място за водене на различни диалози на тема музикален и културен живот.  Те бяха като отделен живот в живота на хората. Разбира се, не липсваха и такива посетители, които  под различни никнейми само си търсиха поводи за скандали, нападки и обиди.
Историята познава и такива случай, в които дори артистите са влизали под различни имена, за да създават теми и да влизат в дебати с конкуренцията. Освен концертите, форума беше другото място на което може да си поговориш с любим изпълнител или да разбереш повече за него.
Picture1
До тук добре.
От 2007-ма година насам обаче се появи явлението Facebook и всички останали социални мрежи. Появиха се модерни технологии и хората промениха потребностите и навиците си.
В България Facebook конкретно се използва по-активно през последните 4-5 години, но няма как да не отбележим, че появата му повлия на всички форуми включително и 359hiphop.com . Изведнъж всички дискусии, премиери, събития, официални профили на артисти и всичко най-интересно около хип хоп музиката се премести там.
Форумите изведнъж започнаха да се посещават все по- малко, тъй като хората получаваха информация от първа ръка във Facebook и други социални мрежи.
През 2013 година сайта 359hiphop.com е пуснат на търг от основателите си.  Най-добрата идея за развитие и концепция печели.
От тогава 359hiphop.com е притежание на Мария Бонева, а в последствие – на 359 Group Ent.  и гради развитието си всеки ден.
От 2013 до 2014  година 359hiphop.com е изцяло обновен. В него ежедневно може да намерите всичко най-интересно за българската и световна хип хоп сцена, новини, класации, интервюта, топ локации, премиери и парти календар с най-горещите хип хоп партита в цяла България. 359hiphop.com е съорганизатор  на първите български хип хоп награди – BG HIP HOP AWARDS 2013, както и 359 HIP HOP AWARDS 2014 и 359 HIP HOP AWARDS 2015.
Тредневния фестивал – 359 HIP HOP FEST, които събра всички български хип хоп изпълнители и доведе за първи път суперзвездите Rick Ross и Ciara в България. 359 HIP HOP HELL TOUR –  със специален гост – Waka Flock Flame и гостуването на легендата DMX в България.
От 3.03.2015 година в семейството на 359 Broadcasting Media достойно застъпи и 359 TV, която също обещава светло бъдеще на хип хоп музиката и културата в България.
359 HIP HOP Forum и онова време със сигурност ще ни липсва много, но трябва да се даде път на бъдещето

Едно е сигурно и всички знаем, че най-добрият телефон е Nokia фенерче, защото е железна и никога няма да те предаде, но живота ти налага да ползваш последен модел смартфон, за да можеш да си свършиш работата и да се информираш за всичко, което те заобикаля