Гениално българско видео, заснето с дрон, взе голямата награда на фестивал в Ню Йорк

 

zx860y484_2901078

Видеото 2D Run на фрийрънъра Илко Илиев и фотографа Марин Кафеджийски спечели голямата на града на фестивала за филми, заснети с дрон в Ню Йорк (New York City Drone Film Festival) и приза в категорията “X-Factor”. Клипът има над 500 хиляди гледания в YouTube, преди части от него да попаднат в реклама на Samsung, излъчена в нощта на оскарите.

Видеото е трето от общия проект на двамата българи, озаглавен Mixed Motion. В него Илко Илиев, известна личност на българската паркур и фрийрън сцена, прави опасни каскади, спуска се от сгради и “печели” виртуални монети като в старомодна двуизмерна компютърна игра. Илюзията е създадена от камерата на дрона на Кафеджийски, която го снима точно отгоре.

Двамата са били избрани за фестивала от над 500 проекта от цял свят, като на финала са преборили още 35 за голямата награда. Това е първият и най-голям форум за подобни филми в света.

“Операторската работа с дрон вече е достигнала нови измерения”, пише Дейвид Пог в Yahoo Tech. “Хубавото на New York City Drone Film Festival е, че подбира най-доброто от това великолепие и представя на света най-доброто от най-доброто. Мислех, че съм виждал всичко – грешах.”

zx780_2901081

Клипът е сниман в продължение на 20 дни в София, Бургас, около Радомир, на връх Бузлуджа, Витоша и други места. Най-екстремната част за него, призна Илко преди време пред “Дневник”, е била тичането гол в снега.
Освен с каскади, той се занимава и с дизайн, реклама и брандинг. След като прекъсва следването си по връзки с обществеността в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, той се захваща с предприемачество и създава свое студио за графичен дизайн Astro Kit. Също участва в създаването на общността за екстремни спортове LEAP.

Марин Кафеджийски е фотограф на свободна практика, завършил НАТФИЗ. Снима различни неща – от запуснати градски пейзажи до клипове на екстремни спортове. Студиото му се казва Diffraction. С клипа си двамата искат да популяризират екстремните спортове и възможностите си в рекламната дейност.

Източник: www.dnevnik.bg