Графити ще красят 5 училищни сгради

Общо 5 училищни стени в 5 различни града в България ще бъдат изрисувани с графити през юли и август. Първата творба, посветена на дивата природа и мястото на човека в нея, ще украси 51-во СОУ “Елисавета Багряна”, съобщи “Дума'”. Художниците от 140ideas ще създават произведението от 20 до 26 юли. Освен да видят как се рисува върху “платно” с размери на 4-етажна сграда, в събота, 25 юли, от 10 до 14 ч. зрителите в двора на училището имат възможност да се включат в образователната програма за деца.

Графити ще красят 5 училищни сгради

Подготвят се работилници за разпознаване на стъпки от диви животни, урок за звуците в природата, филми, лекции и игри. Местата в образователната програма за деца са ограничени. Препоръчва се предварително записване на: greenmuralsproject@gmail.com (subject: София 2015).

Графити ще красят 5 училищни сгради

Поредицата събития в двора на училищата са част от проекта “Зелени калкани” на фондация “За Оборище” и “140 идеи”, съвместно със Сдружение за дива природа “Балкани”, Българското дружество за защита на птиците и Норвежкия институт за изследване на природата. Целта на проекта е да предизвика разговор по актуални теми, свързани със защитените видове и опазването на екосистемите.

Всички желаещи са поканени да участват в работилници и обсъждания по местни екологични проблеми. Това ще се случи, освен в София също във Враца, Русе, Бургас и Благоевград.

Графити ще красят 5 училищни сгради

Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществено значими проблеми. Те комбинират екосоциални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

11696013 497831430364054 2858651504078232294 n - Графити ще красят 5 училищни сгради

Актуална информация за развитието на проекта може да се намери на https://www.facebook.com/GreenMurals