Гумени Глави оживяват на сцената на *MIXTAPE 5* със специалното участие на легендата DJ DIDO D

Надяваме се това да не е първоаприлска шега, защото този ивент наистина би бил интересен.

Ето какво Инфо имаме за събитието:

Когато споделеното разказване на прости истини в сложни рими има(ше) значение и обединява(ше) едни и отблъсква(ше) други.
Когато желанието да откриваш и да слушаш музиката и текстовете, които разнищват реалността, помага(ше) на едни и (по)пречи на други.
Когато да си различен отваря(ше) едни врати и затваря(ше) повечето други.
Когато всеки соче(ше) смъкнатите с пръст и никой не разбира(ше) какво точно значи думичката рап.
Когато рап означава(ше) субкултурата на модерните бунтари.
Когато ню-скуулът не беше чувал за олд-скуула, нито пък обратното.
Когато хип-хопът беше млад, а някои още не…

Гумени Глави оживяват на сцената на *MIXTAPE 5* със специалното участие на легендата DJ DIDO D!

На 1 април клуб *MIXTAPE 5* ще бъде домакин на обединяването на два свята от любовта към истинския хип-хоп. Едни от най-успешните представители на ню-скуул генерацията ще излязат на сцената на A-SIDE, за да представят творчеството на олд-скуул легендите ГУМЕНИ ГЛАВИ. Специален гост в хип-хоп зрелището ще е DJ DIDO D – един от най-колоритните членове на варненската формация, който ще изпълни вечния хит „Даниела“. Вдъхновени от култовите рап химни като: „Извинявай скъпа“, „Ще му разбия главата“, „Лятото е супер“, „Гуантанамера“ и др., любезно ще се включат едни от най-успешните представители на съвременния български хип-хоп. FARS, Лого5, FeeL, YOKO и Wosh MC ще се качат на сцената, съпроводени от специално подготвените за събитието аранжименти и живо изпълнение на Ogi*23, рап инструментали на Algoriddim и олд-скуул рап селекция от XONIC.
Датата е 1 април, всичко обещава да е повече от сериозно.

ГУМЕНИ ГЛАВИ
В началото на 90-те, когато в България все още никой не е чувал за музикална индустрия, камо ли за специфичен стил такава, едни момчета от варненския квартал № 41 носят широки тениски и смъкнати дънки, танцуват странни танци върху главите си и мнозина ги сочат с пръст. Вальо Кита и Мишо Шамара се събират в брейк-денс формацията ГУМЕНИ ГЛАВИ, без да подозират, че впоследствие тя ще се превърне в една от най-успешните рап банди у нас. Безспорно виновни за създаването на родната хип-хоп сцена, Гумените Глави отварят напълно нова ниша за други рап изпълнители, сформират задължителните рап кланове и раждат изцяло ново субкултурно течение в България. През 1994 година варненските рапъри издават дебютния си албум “Квартал No41”, с който стават най-продаваната българска рап група. Гумени Глави се радват на невиждани за времето си успехи – скорострелно постигнати гигантски продажби и огромна фенбаза. Кратко след това обаче, обстоятелствата ги принуждават да се разделят. За радост на всички фенове само година по-късно се събират отново, за да запишат и издадат албума “За повече пари”, където освен Шамара и Кита към групата се присъединява DJ DIDO D. Миксовете и скречовете на DIDO D са пряко отговорни за създаването на вечни рап хитове като: „Даниела“, „Трета Вежда“ и „Гуантанамера“.
За да възроди култовото творчество 20 години по-късно, именно DJ DIDO D е поканен да се включи в трибюта на ГУМЕНИ ГЛАВИ на 1 април в клуб *MIXTAPE 5*. Ветеранът от Гумени Глави елегантно ще подаде топката на съвременните хип-хоп представители с оригиналното изпълнение на „Даниела“.

Музикалното оформление този път е в ръцете на ALGORIDDIM и неговите специално заформени олд-скуул рап инструментали, които ще ни пренесат в далечната 94-та. Върху тях с живо изпълнение ще се включат музикантите от OGI 23, които ще изсвирят всичко в нов аранжимент, за да съдействат на съвременните хип-хопъри в тяхното изпълнение. За да започне и завърши подобаващо тази рап вечер, DJ XONIC се е погрижил за специалната селекция от олд-скуул хип-хоп.

FARS
Момчетата от „Младост“, израснали с албума “Квартал No41“, впоследствие пречупили олд-скуул-а във фънки хип-хоп ала ФАРС, ще изпълнят част от вдъхновенията си във вечерта на 1 април.

LOGO5
LOGO5 сами определят стила си като пост-модернистичен манифест с елементи на неосведоменост, но критиците го определят като класически нестандартен хип-хоп. Представителите на ню-скуул грамотния хип-хоп ще се изкажат по теми като: „Бос на асфалта“, „Ракия“ и „Не се мисли за Брус Лий“, за да разрушат всеки мост между себе си и варненските „гамени“.

FEEL, YOKO и WOSH MC
Нашумели с пиперливия си език и невъздържано поведение, тримата са обещали да се „разклатим добре“ във вечерта на шегата. Като притежатели на аудио касетки с първите албуми на групата и до ден днешен, те с радост ще ви докажат, че „Може да си грозен“, но „Лятото е супер“ и „Никой никъде не може да ги спре“.

*************************************************************************
1 април, клуб Mixtape 5, A-Side
Билети: 8 лв. предваритела продажба,
12 лв. на вход
TBA
18+

*************************************************************************