Христо Хаджимихайлов с ексклузивно интервю за 359 hiphop

Група “Creators” е създадена през 2010 година от Христо Хаджимихайлов.  424642_356177497806131_1257611301_n

Създадена с идеята за усъвършенстване в уличните танци и проспериране в средата, “CREATORS” започват началото си на 20 октомври 2010 година. Първоначално идеята е била за група, която да подготвя хореографии, с  които да се включва в участия и мероприятия, свързани с културата на уличните танци.

Хаджимихайлов събира няколко човека и за период по-малък от месец вече са на лице участия във варненски заведения. Като главен хореограф и създател на “MFS”, Христо започва да урежда участия в различни мероприятия и нощни заведения. Започват мероприятия свързани с развитието на “CREATORS”, които биват канени в различни градове за провеждане на тренировки. С бързи скорости стават популярни в България.

1525189_618868098203735_1088022589_nСлед не много време се сближават с други групи, свързани с уличните танци и така Христо Хаджимихайлов занася името “CREATORS” и в Гърция, където биват популяризирани. Ежегодишно главният треньор бива канен там за съдия на битките по улични танци в Солун. “CREATORS” взимат участия в различни състезания. Бележат успехи и първи места и си извоюват квота за международни състезания.

Христо даде ексклузивно интервю за нас, за да разберем малко повече за случващите се неща около него.

 

359: Кой е Христо Хаджимихайлов?

    Христо:  Един сладур от Варна 🙂

 

359: На какво искаш да научиш хората около себе си?

        Христо:  Да мислят и да не се страхуват.

 

359: За последната една година имате доста активни участия в ТВ предавания, нощни заведения и други събития- какво повече би ни разказал за тях?

Христо:  Доста участия насъбрахме.Ще прескоча имената, но обиколихме няколко клуба да се покажем . Голям акцент падна върху предаването „България търси талант“ Доста се поизморихме да подготвим танците си. Изискваше и големи жертви.Имам предвид умората си каза думата. Съвсем набързо ще ви кажа причината да участваме – Децата ме накараха . Нямах планове да се включа, нито да включа Creators. Обаче 10 дни подред една малка бонбона от моите – Миско, ми задаваше въпросчета от сорта на – Ицо, ще участваме ли на талантите? , Ицо дали да не ги спукаме на талантите?, Ицо мислил ли си да участваме на талантите. И така тя стана фактора, заради който заведох всички да участват. Тя може би не го знае, но е причината.  Когато взех решението, мисълта която ме обвзе, беше да извадя колкото мога повече от групата пред големия екран, за да ги накарам да се чувстват добре. За съжаление ,  не успях да извадя повече от 30 човека, защото сцената не беше за повече. Имам предвид размера. Макар, че занапред ще имам план в който да завъртя всички.  Нямах идея да ходим втори път, защото съм наясно че с такава голяма бройка ще им излезем скъпо 🙂 Обаче пък за моя изненада от медията се обадиха, да ми кажат, че много настояват да отида пак. Което беше готино. Затова си направихме една подготовка за около 3 седмици и се явихме на полуфинал.  Да ви призная, не съм подготвял финал, защото не съм предполагал, че ще ни поискат 30 човека и на финала. Там дойде най – опасната част , а именно , че трябваше да подготвя финал за 2 дни. Сещате се, че когато работиш с деца е много по – трудно. Трябва повече време, трябват им повече почивки и издържливостта е по – малка. ГОЛЯМ ЗОР дами и господа. Направо ги изцедих до безобразие, малките си сладури.  За две тренировки направих всичко, но не беше достатъчно за финал… Трябваше да се изчисти. А за това ми помогна моя приятелка от София, която ми предостави залата си. Без нея щяхме да се оцапаме. Естествено нямаше да оставя нещата така.
Другата приятна новина е, че представяме България на „Турция търси талант“. Ето как стана. Моя позната изпраща наш клип в медията и те й се обаждат, че сме удобрени и трябва да се явим на еди коя си дата. Отложих първата дата, явихме се на втора такава. Избрах си няколко танца от участието ни в българското предаване, сглобих го и тръгнахме. Получихме 4 броя – ДА! Продължаваме напред. Поканиха ни да участваме пак Декември месец. Кога точно още не се знае. Но мога да ви кажа друго – Ще взема с нас хора от други групи. Надявам се да дам пример. За мен е важно да създам предпоставка за по – нататъшно мислене в посока – ОБЕДИНЕНИЕ. Тъй като CREATORS ще представят България, защо да не взема още Creator-и. Винаги съм казвал, че всички сме Творци.

 

359: Как и кога е създадена група Creators?

Христо: Група Creators е създадена на 20.10.2010 година. Стана много лесно. Пътувах във влак наобратно за Варна и си мислих как искам да се казва групата ми. Когато имам задача си общувам с Господ и го моля за съвет. Моя Господ не е този, който имат църквата и всички други религии.Просто използвам думата, защото най – много се доближава до това, което още няма име, а искам да посоча. И си представях разни имена…после си ги записвах в телефона… после си прочитах всяка дума дали мога да извадя от нея още думи , които да имат също смисъл… Имах една грейка на която написах името на старата си група MFS. Представих си как на нея трябва да пише CREATOR защото аз съм създателя на групата, аз правя участията, аз правя музиката, аз правя костюмите… Всъщност съм си Creator.Тогава си получих знака – Лелееее… ще се казваме CREATORS, защото всички сме създатели. И така дойде името. Събрах си бандата и им казах – „Сладури, имам новина… вече няма да има MFS”. Спомням си как всички посърнаха и изпаднахме в най – дългите 7 секунди мълчание. Усетих как поне 5 въпроса изникнаха в главите им и преди да си ги зададат се усмихнах и казах, че продължаваме напред и успокоени разбраха, че вече имаме ново име, което ще е значимо.

359: Каква е възрастовата граница и има ли такава при теб в танците?

Христо: Трябва да са поне на 7 години за да започнат да се занимават с танци. Преди тази възраст все още е трудно да се концентрират. Винаги могат да идват и по – отрано, но не трябва да се таят големи очаквания преди навършване на 7. След което изведнж децата се отключват и започват да напредват скоростно. Горна граница няма.Стига да има желание се правят тренировки и за големите. Обикновено те са срамежливи, защото това е нова среда и нови дейности за тях.

359: По какъв начин протича една тренировка и какви стилове практикувате?

Христо: Изцяло сме концентрирани в уличните танци. Използваме всеки стил, който се брои към тази графа. Тренировката обикновено е за час и 15 минути но винаги става час и половина. Загряваме, тренираме, предавам хореография или запознавам с някой движения, после правим упражнения и разтягаме.

359: Тази година взехте участие в ТВ предаването „България Търси Талант“- би ли разказал какво се случи тогава?

Христо: Май го разказах малко по- нагоре.

359: Разбрахме, че ваша близка приятелка  ви е записала да участвате в ТВ предване „Турция Търси Талант“. Какво точно се случи и как приехте това?

Христо: Казва се Нихри  От турски произход е и тя ни беше преводачка, когато заминахме за Турция. Беше забавно. Обади ми се приятел да ми каже, че Нихри ме търси, а ми няма телефона. Казах му да й го даде. След което тя ми се обади и ми каза така – Ицо, здравей. Направих едно нещо, надявам се да не ми се сърдиш. Изпратих ваш клип в една медия, която провежда предаване, като това в което участвахте и те ми се обадиха да ви поканят. Извинявай, че го направих , без твоето съгласие. Ето какво отговорих аз – Майтапиш ли се?  хехехе това е супер приятна изненада, изобщо не си извинена! 🙂 хахах

359: Какво сте подготвили за първия си концерт в Турция през  месец декември ?

Христо: Нищо не съм подготвил.Сега съм в процес на мислене. Не се подготвям от рано, защото после правя промени. Ние си правим хореографиите, ще измисля как да ги подредя и кои да участват едва в последната седмица.

359: А кога да очакваме да има и в София група Creators?

Христо: Преди няколко години направих една група.И от първата тренировка бяхме около 30 човека, което си е победа. Но я водих само месец, след което я оставих на едно момче да я движи, пък той ги изгуби всичките.Оказа се, че идват заради мен.Бях решил, че не искам да пътувам толкова много и се концентрирах само във Варна. Та.. нямам планове да правя група в други градове, поне докато не измислят телепорта, за да мога да си водя тренировките.

359: Какво е за теб Creators?

Христо: Какво е въздуха за вас? 🙂

359:  Очевидно е, че танците са смисъл на живота ти, а има ли в него място за друго хоби??

Христо: Има разбира се.Всяка свободна секунда я подарявам на разнообразието.Спортува ми се постоянно.Ходя на Бадминтон, МуйТай, Тенис на маса, бягам на стълбите на паметника, стрелям на стрелбище, тренирам на лостовете, уча от Интернет разни програми за видео и аудио обработка, ходя да гледам филми на кино.

359: Какво те вдъхновява да танцуваш и как ти самият вдъхновяваш групата си?

Христо: Вдъхновението за хореографиите идва от музиката. Ако чуя някоя песен, която да ми хареса много, говоря за онези песни, в които без да мислиш започваш да танцуваш, следва и хореографията. А музата ми идва от огледалото.

359: Каква музика слушаш , имаш  ли ТОП 5 и кои са те?

Христо: Всякаква. Има различни песни, които ми харесват. Нямам топ 5, защото този топ се мени постоянно.Държа музиката да е мелодична, а не просто някакъв бийт и някой нарежда рими… В повечето случаи избягвам да превеждам текста за да не се разочаровам от песента, както се е случвало. Не поддържам простащината и тези песни направо ги хвърлям в коша. Важи за всички стилове.

359: Преди години беше част от турнето на Миро „ОМИРОТВОРЕН“, което се състоя под шатрата на цирк „Балкански“, какво повече би ни разказал за този творчески период?

Христо: Беше приятно преживяване. Това ми беше първото турне. Обиколихме различни места, видях си страната. Дотогава познавах само големите градове, после видях и малките и разни места, за които дори не съм подозирал. Най – готино е , когато тръгнеш някъде да показваш какво можеш и си с компания, която се занимава със същото.Имам само хубави спомени. Раздавах автографи на много хора, имах стотици снимки с различни деца и възрастни. Може би защото хората са свикнали да се усмихват в цирка, затова всички бяха усмихнати. Усещаше се енергията.

359: Какво е за теб да работиш с изявени изпълнители?

Христо: Съвсем нормално усещане. Те са съвсем нормални хора с повече изяви по телевизията, които са си пожелали нещо, което им се случва .Не забравяйте и вие да си пожелавате.

359: Често ли пътувате с групата  в различни държави за състезания,  или да взимате участия в различни уъркшопи?

Христо: Не е много често, защото е свързано с финанси.Два пъти годишно. Но когато е поето като разход изобщо не се ограничаваме. Даже идеята ми е да водя вече децата в чужбина. Тук обиколихме всички сцени, оттук нататък вече ще е повторение.Относно workshop-ите, даже вече си викаме създатели от чужбина.Имаме си хубава зала, която събира много хора и това я прави благоприятна.

359: Какви са твоите гледни точки за денс културата в България и в чужбина и може ли да направиш някакво сравнение?

Христо: Моите гледни точки са такива – МНОГО СМЕ СИЛНИ. Изобщо не отстъпваме на чужденците. Ходих вече в 5 различни държави и видях хора от поне 20. Разликата е във възможностите ни, говоря за материалните ни притежания. Бедничка нация сме и трябва да работим повече за да постигнем повече, нищо е ни е даром.Както се случва с други държави. Общо взето ще кажа така – Ако намерим един спонсор да се погрижи да ни заведе по разни състезания, мисля че на второто ни явяване ще ги спукаме.Мале как си мечтая да събера 30-40 танцьора от България, които са изявени със своите способности и да пообиколим състезанията…

359: Развива ли се според  теб хип хоп културата в България?

Христо: Всичко към което има интерес се развива.Всяка култура. Щастлив съм, че стават все повече танцьорите.

359: Какво ще пожелаеш на феновете и екипа на 359hiphop.com?

Христо: Пожелавам ви да сте здрави, защото повярвайте ми , това е най – важното. Когато не можеш свободно да оперираш с тялото си, както си свикнал, направо се чувстваш нищожен.
Да са щастливи, защото тогава музата ги обвзема.

Да са усмихнати, защото ще привлекат други усмивки
Да са здравомислещи, защото тогава ще постигат успехите си

Да са истински и да не забравят мечтите си.

НАПРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕД :)))))))))))