„Истината“ за 359 Hip Hop Awards в интервю с Мария Бонева

Trafficnews.bg потърсиха собственика и основател на 359 Hip Hop и музикалните награди 359 Hip Hop Awards г-жа Мария Бонева, за поредното „откровено“ интервю, което се превърна в поредната жълта статия.

Как така ти задават няколко въпроса, за да бъдем абсолютно коректни точно 3, а след това така „извличат есенцията“, че те превръщат в „съдник“ на българската хип-хоп култура. Можете да видите „статията“ тук.

Публикуваме нередакатирани текстовете от имейлите между Мария Бонева и Аида Бурнучян от Trafficnews.bg, както и интервюто, такова каквото трябваше да бъде публикувано и от колегите ни в медията.

Цялата кореспонденция и отговорът на въпроса “Защо не е публикувано в този вид?” можете да прочетете:

From: Aida Burnuchyan <aida.burnuchyan21@gmail.com>
Date: Tue, Jan 29, 2019 at 12:27 PM
Subject: въпроси от TrafficNews.bg
To: <mboneva@359group.com>

“Имам няколко въпроса, свързани с хип-хоп наградите на 359. Подготвям статия и имам нужда от вашата помощ. Благодаря Ви предварително! Пишете ми тук, на личния имейл или можем да се чуем 0**********. Въпросите ми към вас са:

 1. Защо Криско не участва в номинациите за категория “Най-добър рапър 2018” или “Песен на годината” ?
 2. Как ще коментирате изказванията на V:rgo и Сузанита, че наградите са нагласени?
 3. Не смятате ли, че Тита също заслужава да бъде част от номинациите на хип-хоп наградите ви?

Благодаря за отделеното време!

Поздрави,

Аида.”

Интервю:

From: Maria Boneva <mboneva@359group.com>
Date: Wed, Jan 30, 2019 at 4:55 PM
Subject: Fwd: Линкове
To: <aida.burnuchyan21@gmail.com>

 

“1. Защо Криско не участва в номинациите за категория “Най-добър рапър 2018” или “Песен на годината” ? 
От последните две години Криско обяви, че не се асоциира с хип хоп музиката само и помоли в духа на добрия тон да не го номинираме в категория Рапър. През годините е бил номиниран и в тези, в които е правел основно рап е печелил,  и дори най-много награди, прилагам ви и линк от 2015 г, когато буквално беше неговата година за хип хоп.

Криско на 359 хип хоп наградите 2015 г.

 В тазгодишните награди има номинация за хип хоп колаборация с песента ” Мамули” с  V:rgo . Добре е и медии ,и фенове да проумеят, че нашите награди са профилирани основно за хип хоп и RnB музика и са базирани на класацията БГ топ 10 в нашата медия www.359hiphop.com с вече 16 годишна история ,и да се спрат постоянните спекулации и въпроси. Всяка медия може да награждава и популяризира артисти и лейбъли, който отговарят на нейния таргет и не е длъжна да влиза обяснителен режим на който и да е било. С вече 7 годишни и единствени хип хоп награди, много парти лейбъли, турне и концерти на световни изпълнители, които само и единствено ние успяхме да доведем в България като DMX, Rick Ross, Sisqo, Waka Flaka Flame,Ciara, Ja Rule доказахме, че можем да създаваме емоции и отношение към феновете. Радваме се на успехи и работим с големи брандове, които са ни традиционни партньори на събитията. За мен това е важното, останалото са приказки без покрития, основна черта на българина, от която  отдавна съм спряла да се впечатлявам.

2. Как ще коментирате изказванията на V:rgo и Сузанита, че наградите са нагласени? 
Често артистите от тая сцена си мислят,че с хейт бързо ще изгреят и ще бъдат забелязани, но и често с това може да се изложат и да загубят. Защото феновете са фенове, но в България публиката на трапа е още млада и не толкова вярна и платежоспособна, а собствениците на клубове и рекламодатели не харесват тоя тих хейт и изпълнения ,и не инвестират в това. Често артисти в България изгрявят и залязват със същата скорост, а тяхната “воайорска” публика от социалните мрежи и нета, не е тази, която ще купи билети за концерта им, ще си поръча мънчърдайзинга им, ако го имат, да не говорим за албуми.  V:rgo след като спечели награда в категория ” Дебют на годината ” тръгна доста успешно и считам, че просто се е объркал, защото и на мен ми казаха, че пускал някакви постове, но после не ги намерих и реших , че явно е било някакво временно състояние, в което се е почувствал засегнат,че неговия бийтмейкър не бил номиниран, но няма как всички да са в топ 5 и първи, така е и по света. С годините тези емоции стават все по-редки и не е необходимо да им се обръща такова внимание.

Вирго на 359 хип хоп наградите 2018 г

Истинската вярна публика е на тази на Ъпсурт, 100 Kila, Spens , Alex P, Atilaq NDOE и др.,  рапърите, които са оставили трайна следа в историята на българския хип хоп. Когато новата трап вълна се задържи 10 години на сцената без прекъсване, с много клубни участия и концерти в зала Армеец, както го направиха много от цитираните и сега и група СкандаУ, тогава мога да се впечатля от изказванията на артистите, за които ме питаш. Относно Сузанита, като жена и майка и човек, който се занимава и с мода, дори не желая да коментирам пошлостта на стила, евтината визия и език с неграмотно писане, мога само да се радвам , че и децата и внуците ми са така възпитани  да не бъдат провокирани от такива “сбъркани недоразумения” . Дара също се е опитала да се изкаже против награди , на които през 2017 г беше толкова превъзбудена на сцена и в интервюта, че на редакторите ни се наложи 3 дни да трият умопомрачителни коментари под видеата и интервютата и, че дори аз, която съм толкова широкоскроена, бих се замислила ако прочета за себе си такива определения, за да не съм голословна :

Дара на 359 хип хоп наградите 2017 г

 1. 3. Не смятате ли, че Тита също заслужава да бъде част от номинациите на хип-хоп наградите ви?

  Да, считам дори за тази година Тита имаше категоричен шанс да спечели в една от категориите, но от нейният лейбъл считат, че това не е нейното място. В крайна сметка за някои артисти, награди в чалга клубове са по-важни и адекватни за тяхното позициониране в обществото и аз уважавам тяхното право / прилагам снимка референция/.

  Като цяло нашата церемония, като визия, отношение към артисти и партньори, зала и медийно позициониране и отразяване е нашето отношение към българската хип хоп култура и така го правим, разбира се всеки има право да го приеме или не, както и ние от своя страна да показваме качество и класа.

  Като цяло основната посока на нашите хип хоп награди и класация на медията е да  развиват, подкрепят и популяризират  новите артисти от ъндърграунд сцената, защото виждаме че там има много талантливи бийтмейкъри и МС-та , групи и други. Считаме, че не може всички музикални медии да ротират и рекламират само комерсиалната сцена, защото истинският хип хоп е лириката от улицата, която поставя основите на всичко останало , и това ще бъде винаги основната мисия на 359 хип хоп.
  Благодаря ви за интервюто !
  Поздрави,

Ето и последвалата кореспонденция:

On Sun, 3 Feb 2019 at 11:34, Maria Boneva <mboneva@codefashion.bg> wrote:

A защо не е цялата с останалите въпроси?

From: Aida Burnuchyan <aida.burnuchyan21@gmail.com>
Date: Sun, 3 Feb 2019 at 19:10
Subject: Re: статия TrafficNews.bg
To: Maria Boneva <mboneva@codefashion.bg>

С редактора решихме въпроса за “нагласените награди” и изказването на Вирго да го включим в статията., която ще приготвя за самото събитие, а тук да не бягаме от фокуса за Криско и Тита.

С уважение,

Аида.

Аида Бурнучян
Стажант-репортер
“Новини и актуални предавания”
Нова тв

 

Браво, Аида и Trafficnews.bg! Страхотна статия сте подготвили.