Jay-Z е първият рапър милиардер, според Forbes

Jay-Z изпя “Аз не съм бизнесмен, аз съм бизнес, човече”. Оказа се, че е прав. Рапърът суперзвезда също така задава тенденции в модата, магнат е в музикалния стрийминг, собственик е на компания за спортен мениджмънт и е г-н Бийонсе Ноулс.

Всичко това му е помогнало да стане първият рапър милиардер, според списание Forbes.

“За по-малко от десетилетие е ясно, че Jay-Z е натрупал богатство, което консервативно възлиза на 1 млрд. долара, което го прави един от малцината хора от шоубизнеса, станали милиардери – и първият хип-хоп изпълнител, който постига това” – пише изданието.

То отбелязва, че чрез различни фирми Jay-Z, чието истинско име е Шон Картър, притежава или има дял в различни бизнеси като:

-дял от 70 милиона долара в Uber
-услугата за стрийминг Tidal
-колекция от изкуство на стойност $ 70 милиона
-спортната компания Roc Nation
-$50 милиона в разнообразни инвестиции – в недвижими имоти и музикален лейбъл.

Jay-Z, който е израснал в общинско жилище в Бруклин, стана известен през 1996 г. с дебютния си албум “Reasonable Doubt”. Неговият шести албум от 2001 г. “The Blueprint”, е добавен в Националния регистър на записите на Библиотеката на Конгреса – запазен за албуми, които са “културно, исторически или естетически значими” – по-рано тази година.

През 2014 г. музикалният магнат Dr. Dre обяви, че е първият милиардер на хип-хопа, след като продаде на Apple компанията си Beats Music за слушалки от висок клас, и услугата си за стрийминг на музика. Смята се обаче, че въпреки че сделката е довела състоянието на Dre до около 1,1 млрд. долара, държавните и местните данъци в крайна сметка са били толкова, че богатството му е останало малко под 1 млрд. долара.