Когато рапърите рекламират…

Напоследък в социалните мрежи се завъртяха постове с бг рапъри и различни музикални изпълнители, които рекламират различни продукти

Първоначалната идея на снимките бе осмиване на въпросните артисти – Криско и новата реклама на “Хиполенд”, СкандаУ и майонеза “Краси” и небезизвестната реклама на Pavell & Venci Venc’ с препарат за пране Ariel.

От една страна – доста известни лица прибягват до рекламата на обикновени и ежедневни продукти, за да се доближат до аудиторията си обикновени хора. От друга – големи и малки компании са готови да платят баснословни суми пари на знаменитости, за да свържат продукта си с тяхното лице и име.

Във всички случаи целта е една единствена – печелене на пари.

Да не забравяме, че колкото и забавни примери да има в нета, една бг рап група остана вярна на стила си и никога не се “продаде” колкото и пари да предлагаха. Култовото 3 в 1 със сигурност е спечелило много повече отколкото Ъпсурт от рекламата. Все пак Nescafe-то в пакетче се превърна в легенда, заради “Пием, пеем, пушим 3 в 1, искам аз и ти в легло” – една фраза, която цяла България знае, независимо от възрастта си или музикалните си предпочитания.

Тримата от Ъпсурт си останаха вярни единствено и само на музиката, и както Ицо наскоро изпя (Nescafe отново го подкрепи) за “тая хубава реклама на цигари”, която бавно се прокрадва в много клипове.

Подбудени от стотиците коментари, мемета и бъзици в мрежата, решихме да проверим, кои “лоши момчета” от световната хип-хоп сцена са слезнали от небесата и също са рекламирали не чак толкова рапърски продукти.

Snoop Dogg и Burger King, Chance the Rapper и Doritos, Kendrick Lamar и сапуните Soaptopia, 2 Chainz и Expensify, Rick Ross и Belaire, като последните две са си доста яки реклами всъщност…

Sprite, Reebok, Pepsi, Samsung и хиляди други марки залагат на известните лица в музикалната индустрия и определено много от тях се идентифицират с хип-хоп и рап културата.

Явно у нас тези компании са за препарати за пране и деткси играчки, както и част от хранително-вкусовата индустрия и най-вече вафлите…

Каквото, такова. Хората искат да печелят пари.

 

Кадри и снимки: Youtube