Madmatic: “Ако ще правите поп, наричайте го поп. Ако ще го наричате рап, правете рап!”

Тази седмица рубриката “От другата страна на музиката” продължава с пълна пара.

Специален гост ни е  Делян Атанасов – Madmatic.

Madmatic

Madmatic e от Варна и от 2004 година се занимава с правене на инструментали

През 2006-а година започва записи с Abnormality, а от 2011 година се запознава с Явката ДЛГ и Dim4ou и започват съвместни проекти в Студио 21.Участва с 3 бийта в албума на Dim4ou “Уши, Нос, Гърло”.

През 2011 година издава албума “Човекът Който се Смее” заедно с Явката ДЛГ. През 2012г. работи върху албума на МC Bo “21” който продуцира заедно с Явката ДЛГ, До 2014 г. работи с артисти като Fo, Hoodini, Dobri Momcheta, MWP, Atila, Жлъч, Dim4ou, и други варненски изпълнители като Ума и Дума, Чукито и Boreau, Кайсиева Градина, Добския, Монката.
В началото на 2014 година, заедно с Монката издават EP-то “Откровение”, продуцира 2 от песните в последния албум на Атила “8”. Взима участие в 2 песни от Tr1cktape vol. 2 на Tr1ckmusic. Продуцира 2 от песните в албума на Boreau “Боро I-ви”.

359: Здравей. За начало винаги питаме гостите ни да се опишат с 3 думи. Кои са твоите думи?

Madmatic: Странен, тих, предвидлив.

359: От колко време се занимаваш с музика? Как започна всичко?

Madmatic: Започнах да се занимавам през 2001 година. Бях 9 клас, но мисля, че нещата започнаха да се получават няколко години по-късно, може би през 2004 – 2005 година. Всичко започна както при повечето хора, с домашни записи на скайп микрофон. В интерес на истината аз започнах с правене на бийтове. Имаше една програма – Hip-Hop Ejay 2, на която просто нареждаш готови брейкове и си мислиш, че си голям бийтмейкър, а реално те всички си пасваха едни с други. Малко по-късно открих Fruity Loop, тогава бяха на версия 3 и там вече започнах да режа семпли, да си намирам свои звуци, с които да правя бийтове.

359: Кое беше първото парче, което записа?

Madmatic:  Първото парче записах в 8 клас, не помня как се казваше, но беше доста фрапантно. Много вулгарни думи без смисъл и много крещене. Беше на някакъв инструментал на Ja Rule. Спомням си, че го записахме на 8 март защото, след като платихме за студиото, не ми останаха пари да купя цвете на майка ми. Спомням си, че ми беше адски неудобно като се прибрах и може би никога няма да забравя тази случка.

359: Какво означава Madmatic?

Madmatic: Означава нещо налудничаво. Нещо което не е прието от масите… нещо нестандартно.

359: Разкажи ни за проектите ви с Abnormality.

Madmatic: С него се познаваме от деца. Той е един от най-близките ми приятели до ден днешен. Заедно започнахме едно време да се “занимаваме” с музика. Първите ми по-сериозни записи с него бяха отново в домашни условия и бяха записани през зимата на 2006 гoдина. В годините след това записахме още някои неща, от които не знам кое е в интернет и кое не. Никога не сме имали за цел да сме известни, или да парадираме с това, че правим рап, а и то от скоро е модерно 😉 За мен той е на по-високо лирическо ниво от много изпълнители, които са популярни и преуспели хип-хоп изпълнители и се считаха за някакви си “MC-та”. Още през 2006 година текстовете му бяха по-дълбоки и по-лирични от на много признати хора от сцената. То каква ли сцена но… нека си говорим открито. Abnormality е човекът с който търся за обективно мнение върху мои проекти, защото с него винаги можем да си кажем истината без да си спестяваме и дума, а и ако на него му хареса, значи наистина е добро.

359: През 2011 година започваш съвместна работа със „Студио 21“ по проекти с Явката DLG и Dim4ou. Как се събрахте?

Madmatic:  Един ден чух песента “Принц” на Яжо и Димчо, и реших да направя ремикс. Писах на Явката във фейсбук страницата му и го помолих да ми прати акапелите ако няма нищо против. Пратих му и мои неща да чуе, понеже в нета пишат всякакви навлеци и исках да му покажа, че наистина съм сериозен. Оказа се, че той беше чувал едно мое парче. Видяхме се след това на по бира. Започнахме да си пращаме бийтове един на друг и той един ден ми каза, че Димчо работил върху албум и искали да чуят бийтове. Занесох им една флашка с инструментали, Димо си хареса 3, записа на тях и всички останахме доволни (хахаха).

madmatic2

359: Участва с 3 бийта в албума на Dim4ou “Уши, Нос, Гърло”. Какво те вдъхновява да създаваш музика?

Madmatic:  Вдъхновението идва неочаквано при мен. Никога не си казвам “Еййй, днес трябва да направя един бийт” или “днес ще напиша 8 бара.” Всичко става спонтанно и на момента. Вдъхновяват ме личните ми преживявания, преживяванията на хората около мен. Това е що се отнася до текстовете ми. При бийтовете е малко по-различно. Ако чуя някой як семпъл или звук който ми е грабнал вниманието, нещо в мен се обажда и все едно някой ме е ощипал. Веднага спирам каквото правя, и се заемам с бийта.

359: По колко време прекарваш в студио?

Madamtic:  В студиото влизам предимно за записи. Всичко останало го правя от дома си. Не мога да кажа колко точно часа се занимавам на ден… Винаги когато имам време.

359: През есента на 2011 г. издаваш албума “Човекът Който се Смее”, който е изцяло продуциран от теб и  заедно с Явката ДЛГ. Разкажи ни малко повече за него. Скоро трябва да излезе и втора част нали?

Madmatic: Този албум трябваше да е EP с около 3 песни и 3 бийта. С течение на времето Явката прибавяше по още един и още един бийт, който си е избрал за песен и те станаха 10. Да, ще има втора част на албума. “Човекът Който се Смее 2” ще излезе до няколко седмици за свободно теглене в интернет. Също така ще бъде пуснат на диск и всеки който желае да си го закупи ще може да го направи. Ще дадем по-точна информация малко по-нататък

359: Как си избираш хората, с които да работиш и строг ли си с тях?

Madmatic: Обикновено те избират мен, но щом имам общ проект с някой, значи човекът ми е допаднал и като личност и като изпълнител. С много от хората с които съм работил сме и приятели извън музиката. Не мисля, че съм строг с някой. Ако нещо не ми харесвам им споделям. Аз не се меся в текстовете на рапърите, както и запазвам пълното си право те да не ми се месят в бийтовете. Който за каквото е учил.

359: Ти работиш с адски много артисти  като F.О, Hoodini, Добри Момчета, MWP, Atila, Жлъч, Dim4ou, Чукито и Boreau и това е само малка част. Как се работи с толкова много и различни хора?

Madmatic:  С всеки си имаме приказка. Аз не съм от най-контактните личности и щом съм направил нещо с определен човек, значи наистина сме си паснали и по характер, и по музикален вкус. С всеки един от гореизброените изпълнители работния процес винаги е бил изключително лек и приятен. Надявам се и за тях да е било така.

359: В началото на 2014г, заедно с Монката издавате EP-то “Откровение”,  което е изцяло продуцирано от теб. Разкажи ни повече за този проект.

Madmatic: С Монката също се запознахме в Студио 21. И двамата харесвахме нещата на другия, и решихме да направим една песен заедно – “Дъждът” – също на мой бийт. След нея се роди идеята за EP-то, което се забави доста, но аз се гордея с него и се радвам, че в края на краищата успяхме да го издадем. То се състои от 5 брутални песни и 1 бийт. Помощ ни указаха Шано Крю, Жлъчката, Добския, Кайсиева градина, та дори и аз влизам с един куплет в една от песните.

359: Взимаш  участие в 2 песни от Tr1cktape vol. 2 на Tr1ckmusic. Разкажи ни повече и за този проект и  изостава ли твоята лична кариера, покрай продуцирането  на артисти и проекти и как успяваш да балансираш?

Madmatic: Tr1cktape Vol. 2 беше един невероятен проект и съм горд с това, че Tr1ka ме покани да участвам. Наистина му завиждам приятелски и му се възхищавам, че успя да осъществи такъв мащабен проект. Не мисля, че продуцирането на други артисти пречи на моето развитиe, напротив, по този начин аз също се развивам. Това, че други изпълнители търсят моята музика и искат да работят с мен ми показва, че всичките години не са били напразно. Аз нямам някакъв свръх план за музикална кариера който следвам. Просто правя музика от сърце и се забавлявам.

359: Ти си продуцент на 2 парчета от албума „8“ на Атила и 2 от „Боро I-и“. Как се събрахте с тях и какво те вдъхнови да работиш с тях?

Madmatic: С Атила се запознахме на живо през 2012 година. Преди това мисля, че само си бяхме писали в фейсбук или чрез имейли. Помоли ме да взема участие в албума му и аз нямаше как да откажа. Изключително съм радостен, че имам пръст в точно този албум, защото знам колко много означава той за него. Боро I-и е на другия полюс. Тук играта е съвсем различна, но не по-малко интересна. Много се радвам, че Боро успя да постигне целите си с този албум, защото си спомням когато той ми сподели първоначалната си идея. Много добре си изпипа нещата и песните са само силни. Интрото беше по обща идея, а бийта на “#114” е по негов личен избор.

359: Какво слушаш? Един бърз топ 5 български хип хоп и един топ 5 световен.

Madmatic: БГ: Явката ДЛГ, Боро 1-ви, Жлъч, Добския, Ума и Дума; Световни – Action Bronson, Lil Bibby, A$AP MOB, TDE, Flatbush Zombies.

359: Има ли нещо, което най- много те дразни в българската хип хоп музика?

Madmatic: Лигавщината – Рап-а е агресивна музика.Ако ще правите поп, наричайте го поп. Ако ще го наричате рап, правете рап!

359: Какво предстои лятото да излезе от теб и къде може да те видят и чуят хората?

Madmatic: Идните седмици пускаме “Човекът Който се Смее 2”!!! Буквално докато отговарям на тези въпроси с Явката избираме финалния вариант на обложката! Оглеждайте се, ослушвайте се, все някаде покрай вас ще имаме участие. Ако не, елате до морето, ние сме си там целогодишно.

madmatic3

359: Има ли парче, което съжаляваш, че си направил и такова, което си мечтаеш да направиш?

Madmatic: За нищо не съжалявам. Всяка една моя песен е откъс от живота ми; определен момент. Да съжалявам, че съм живял ли? Не мисля 🙂 Не обичам да мечтая. Всеки един проект. в който участвам, ще ми достави удоволствие, aко ще е насила, изобщо няма да се захвана с него.

359: Ако имаш възможност да направиш съвместно парче със световна звезда, коя ще бъде тя?

Madmatic: J. Dilla, но това е невъзможно…

359: Какво ще посъветваш младите артисти, които искат да правят хип хоп в България?

Madmatic:  Да правят каквото им доставя удоволствие. Да не се опитват да звучът като някой друг. Всички сме вдъхновени от някой друг, но това не значи, че трябва да ги копираме. Да мислят повечко като си пишат текстовете. Да не качват бийтовете си в Youtube с имена от сорта на “Drake, A$AP Ferg, Schoolboy Q Type Beat”. Да очакват лоши коментари, но да не позволяват да им пречат.

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

Madamtic: Най-важното нещо! С пиянски и наркомански истории никой да не ме занимава. Ако ще се работи, нека да е както трябва.

359: Трудно ли се прави музика в България?

Madmatic: Тепърва ще разбера отговора на този въпрос. За някой е лесно, за други е трудно.

359: Какво си пожелаваш да ти се случи и какво ще пожелаеш на феновете на 359hiphop.com?

Madamtic:  На себе си нищо не пожелавам. Ще се урочасам. На вашите фенове пожелавам да са най-вече здрави, и да продължават да ви следят. И ако са стигнали до тук, да им благодаря, че са ми обърнали толкова внимание!