“Nike x Louis Vuitton” – “Air Force 1” – Маратонки за милиони, проектирани от Върджил Абло

Продажбата, за чието планиране дизайнерът на френската луксозна марка съдейства преди да почине от рак на 41-годишна възраст през ноември, ще бъде в полза на стипендиантския фонд “Virgil Abloh Post-Modern” за чернокожи, афроамериканци и студенти от африкански произход в модната индустрия. Офертите за 200 чифта маратонки “Nike x Louis Vuitton” – “Air Force 1”, проектирани от дизайнера Върджил Абло, надхвърлят значително първоначалните оценки на търг на “Sotheby’s”, до края на който остава още седмица.

Върджил Абло, един от най-известните чернокожи дизайнери, беше творческият ум зад мъжките колекции на “Louis Vuitton” от 2018 г., припомня БТА През юли 2021 г. френският гигант “LVMH” го упълномощи да стартира нови марки и да си партнира със съществуващи такива в сектори, различни от модата, като мебели и багаж.

Кожените маратонки са с характерните кавички на Абло и емблематичните шарки на “Louis Vuitton”. Всеки чифт се предлага с лимитирана серия оранжев пилотски куфар.

Обувките – плод на първото официално сътрудничество между “Nike” и “Louis Vuitton”, се предлагат в размери от 5 до 18, като от най-малкия и най-големия има само по един чифт.

Това наистина обединява двама от най-големите Голиати на индустрията. И, разбира се, гения на Върджил Абло, когото толкова много хора обичат, уважават и който им липсва“, казва Уочър. “Обединяването на тези три свята е нещо наистина невероятно, което според мен предизвиква глобален интерес“, допълва той.