Нощните заведения отварят от днес

От днес отново е разрешена работата на нощните заведения на открито и закрито при заетост не повече от един човек на кв. м. Това решение бе взето след среща на представители на сдружение „Българска асоциация на заведенията” с Министерство на здравеопазването.

„Това ще се случва при спазване на всички мерки за дезинфекция и дистанция, а при установяване на нарушения, заведенията ще бъдат затваряни и от здравните органи”, поясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Съпредседателят на сдружение „Българска асоциация на заведенията” Ричард Алибергов не видя причина заведенията да не отворят врати. Той подчерта, че те не са развъдник на заразата от COVID-19.

„Не считаме, че 80 000 човека трябва да стоят без работа, спазваме противоепидемичните мерки. Ние сме браншова асоциация, гледаме нашия бранш, но гледаме и здравето. В дискотеки и заведения има 1,5 м отстояние,  на всяка маса могат да бъдат по 4-ма души – 4 кв. м, 4 човека. Ние сме единственият затворен бизнес и не считаме, че това е редно”, допълни той. Алибегов счете, че щом толкова хора могат да се събират на протести без дистанция и без маски, то и нощните заведения могат да отворят при спазване на мерките на здравното министерство. Той отбеляза, че подобни струпвания са „шп=многобройни от всички клиенти в нощните клубове, включително и по морето. Ако някой го е страх, не ходи в нощни заведения. Ние сме длъжни да се научим да живеем с този бизнес”, зака още Алибегов.

Той увери, че в бранша ще се спазват всички мерки и добави, че клиентите няма да са длъжни да носят маска, както не е задължително и в ресторантите. Масите ще трябва да са на разстояние от 1,5 м и на тях ще могат да седят по 4-ма души.

Желаем с успех на всички диджеи и изпълнители!