“Нова телевизия” с промени в критериите за избор на участници във “VIP BROTHER ” заради Ванко 1

“Нова телевизия” ще промени критериите за избор на участници във “VIP BROTHER” след скандалното участие на Ванко 1 в настоящия сезон на предаването.

Това стана известно след изявление на шведския собственик на телевизията MTG пред вестник “Гардиън”. През 2003г., Ванко 1 бе осъден и излежа присъда за сводничество.

“В светлината на получените оплаквания местният ни клон преразглежда критериите за избор на състезатели в подобни предавания, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и компанията няма да включва хора с такива присъди в бъдещи предавания”, предават от MTG.

В понеделник Ванко 1 пожела да напусне проекта по здравословни причини, но явно самото му участие предизвика възмущение защо му се дава трибуна в предаване за знаменитости. Още в своята визитка, в началото на предаването Ванко 1 заяви: “Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота”.

“Гардиън” припомня, че според докладите на Държавния департамент България е един от главните източници на трафика на хора в Европейския съюз, а съдебната ѝ система е критикувана, че наказва такива престъпления с условни присъди и не защитава достатъчно потенциалните жертви.

През 2003 г. Ванко 1 беше осъден на 12 години за сводничество. Той влезе в затвора за три години, след което излезе, защото продължаващото обжалване на присъдата му съвпадна с приетата от парламента поправка “Ванко 1”, която намали максималната санкция за сводничество от 15 години на 3 години затвор. Паралелно, срещу него се водеше дело по “Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност”, в хода на което по данни му беше отнето имущество на стойност 78 хил. лв., и държавата конфискува хотела му в Пловдив, оценен на над 800 хил. лв.