Нови лица: GeSt

Този път центъра на вниманието в рубриката ни “Нови лица” е GeSt. Запознайте се с него и неговото творчество в следващите редове.

 

Здравей! Представи се на нашите читатели.

Здравейте. Казвам се Георги и съм софиянче-лозенчанче и май напоследък и музикантче.

От колко години се занимаваш с рап? Защо точно рап?

Ако музиката която правя се нарича рап, то тогава се занимавам с рап от 2012 година. Но аз лично никога не съм се смятал за рапър, тъй като музиката с която израснах беше рок и сега се опитвам да правя просто музика която да е красива, да е стойностна и ако е възможно да не е еднодневка. Но това в днешно време е доста трудно заради най-различни причини.

gest1

Как започна?

Мисля да разкажа нещата от самото начало. Започнах, когато бях 8-ми клас и си къпах акустична китара (вдъхновен от брат ми който дълги години се е занимавал със солфеж). 10-ти клас си купих електрическа китара Jackson (много силна марка) и усилвател и напълно аматьорски се учех и си свирех в нас постоянно с две думи разказвах играта на съседите. Едновременно си пишех стихове, когато ме удари музата. Тогава и се направихме група с още двама съученици от СМГ и си свирехме, записвахме си кавъри имахме и някакви авторски парчета които откъм запис не се получиха много качествено. Аз свирих тогава предимно на ритъм китара.  Станахме 12-ти клас, момчетата се разбягаха по чужбина, а аз останах тук. Около 3 години спрях да се занимавам с музика, като изключим свиренето на китара пред мацките които идваха в нас (бая се разтапяха, пък и още де хаха).  Таа, всичко започнах наново когато един приятел се върна от Англия с желанието да става оператор и да прави видеа като цяло. Аз пък си бях купих един Мак и на него бях почнал да си ръчкам некви музички така наречените бийтчета.  Нямаше кво да стане, аз исках музика, а моя френд искаше видеа. И така започнахме направих една песен в нас, след което й снимахме видео. Като песен беше зле, като видео много добре и в последствие я скрих в канала да не се вижда. 2 месеца след това заминах за чужбина да уча и се върнах лятото вече много надъхан. Записах една песен в един приятел и направихме клип на морето ( за “Не питам” става въпрос). Не бях много доволен от качеството на запис и се свързах с Бате Пешо, на който си му бях фен и го знаех от 19-годишен. Отидохме в Студио Бъстър и няма да забравя такъв стоя пред студиото и не знам как въобще изглежда Бате ти Пешо. Показа се той от вратата: “Петър Костов” и вече немаше кво да стане. Започнахме песен, след песен, след песен.

Имаш ли муза, която те вдъхновява в музиката?

В началото музата ме връхлиташе постоянно и беше нещо страшно. Бях и много влюбен в едно момиче Сега е доста по-спокойна музата, макар че напоследък се беше появила и нова муза в живота ми, която обаче изчезна доста бързо хаха.

Кога те връхлита творческата вълна да пишеш текстове?

Обикновено музата си я черпя от силни изживявания с момиче, само в една песен музата дойде от силно напиване с приятели (“Клика”). И в тези случаи отивам някъде сред природата и сядам да напиша нещо. Понякога е много трудно. Писал съм текстове за 1 час, писал съм текстове и за 2 месеца. Много зависи от настроението и нагласата.

С кого би искал да направиш съвместно парче?

Ами с главния човек с който исках да направя съвместно парче, вече имаме записано едно и се е получило бонбон.. Човека е Бате Пешо естествено. На Goodslаv му се кефя адски много и с него много искам също. С Бате Сашо задължително ми трябва парче. Едно време исках и с Дичо, но нещо музката му се изкриви доста напоследък. Може да звучи странно, но много искам и песен с Вики от “Мастило”. Уникална мацка с уникален глас. А на международната сцена, човекът е Фред Дърст!

Какви са качествата, които трябва да притежава един рапър според теб?

Честно казано, не знам. Аз се опитвам да не пея тъпотии, да пея само неща които чувствам наистина, а не некви бълвочи. Трябва да си истински и да бъдеш себе си на 100 процента. Останалото наистина няма значение.  Не трябва да правиш песен, заради факта примерно че отдавна не си изкарвал и е наложително да изкарваш. Всичко трябва да идва от сърцето, затова и се казва изкуство. Намеси ли се твърде много мозъкът нещата се скапват. Вече ако искаш да си успешен, трее си супер луд на сцената (нещо което още се уча).

gest2

Цинизмът в рапа e изразно средство за засилване на внушението или по-скоро творческо безсилие?

Когато във всяка песен има цинизъм, означава че или си много прост като човек или че наистина си безсилен. Цинизъм се употребява, но трябва да е много рядко и тогава вече наистина целта му е да подсили казаното от тебе. И когато е употребен умерено, тогава и е много по-въздействащ.

Как избра псевдонима си? Какво е значението му?

Ами прякорът ми е доста банален. Казвам се Георги Стоев и от там първите две букви от имената и воала магия – GeSt. Не съм вкарал никакъв особен смисъл. Името няма значение, а нещата които правиш.

Какво му липсва на българския рап?

На бг рапа не му липсва почти нищо. Развива си се доста добре. Може би малко по-стойностни неща да се казват откъм текстове, но откъм клипове и музика няма какво много да се иска. Такава е днешната музика – с пиукания и басове.

Какво да очакваме от теб от тук нататък?

От мене може да очаквате само хубави неща. Все повече музика и пеене и все по-малко рап, което беше и целта ми много отдавна. След доста борба вече си изградих даден гръб от хора които ме подкрепят и сега само развитие и напън. Следващит проект, който ще излиза се казва: ‘Чакам”.