Нови лица: MJAY

Здравей! Представи се на читателите на 359 HIP HOP.

Здравейте. Моето име е Александър Николов под рап-псевдонима MJAY. Роден, израснал и продължавам да живея в хубавия морски град Варна.

Как започна да се занимаваш с музика?

Всичко започна с това че бях ученик-спортист на Спортно училище  ” Георги Бенковски ” (Варна) с баскетбол. Имах приятел тогава от там и освен с баскетбола той се занимаваше с рап. Дойде ден в който ме покани да го придружа в студио където той и неговите хора записваха нов трак. Много бях останал очарован от факта че ще бъда част от такова нещо..за мен това на времето беше направо гордост и чест. И мога да кажа че от там се зарибих да се пробвам и аз с български рап. След като се махнах година по-късно от Спортното се
преместих да уча в Елин Пелин. Там се запознах с Шенер Османов известен като  “SHSHO” – много добър човек, както и приятел. Двамата бяхме много запалени по американския рап, предимно аз по Ice Cube а той по Eminem. През това време слушах много български рап също, като Гумени Глави, R&B RECORDS, Sniper, Ka$ino, Колумбиеца и М’глата и още други. Тогава си паснахме идеално и ми дойде желанието да почна вече сериозно да се занимавам с това. Началото беше в средата на 2004г. Тогава записвах в домашното студио на приятели, които ми помогнаха през онова време. Признавам…рапирах доста фалшиво и нямах никаква рима, но това не ме спря да продължавам да слушам и да се занимавам с рап. През 2005г. пуснах първия си албум носещ заглавието: “MadMan” на CD, разспространявано безплатно на определени хора. След това известно време спрях да записвам в студио.
От края на 2005 до 2007 записвах нещата си в домашни условия с микрофон за 5лв. Тогава имаше компютъри, но нямаше “Skype”, “Facebook” и “Youtube”,  а ” Mirc”. Беше много трудно да разпространяваш песните си и хората да чуят или разберат за теб. Единственият български сайт през онова време, който споделяше нещата на рапърите беше
www.50stotinki.com на Ильо(Mr.99) от “Ka$ino” чрез vbox7.com. Сега вече е по-лесно и удобно, но се изгуби пазара за търсене само при определени хора. През това време записвах песни с доста млади и нови небеизвестни изпълнители/ки. Но вярвах че ако имам търпение един ден всичко добро ще ми се върне с повече дози. И това се случи. През 2009г. чрез приятели успях да вляза за първи път в професионално звукозаписно студио и то първото през онова време във Варна на г-н. Петър Песев / UNI SOUND RECORDS, където записвах до 2012г. и издадох близо 200 трака. + два нови албума, както и четири сборни албума от лейбъла.

2

Ти се занимаваш и с продуциране на други изпълнители. Разкажи ни малко повече.

Имах огромно желание да развия както се казва “моята вселена” и да пробвам да се занимавам с други изпълнители. Знам каква е цената за това…ако се занимаваш с други хора това значи е че твоите проекти ще почнат да се забавят с година или две и по – рядко да пускам нови неща за зрителите и слушателите ми. Но бях готов за това…знаех цената и честно, изпитвах по-голямо удоволствие да се занимавам и развивам други които търсят ръка и подкрепа както визия и качество на звука. Ще ви кажа честно трудно е да се занимаваш с определен изпълнител но ако намериш музикалната му вълна която го мотивира да се занимава с това….ще намерите общуването и баланса между двама ви. Проблема ми беше че от 2013 до 2014 продуцирах и се занимавах близо с 20 изпълнители/ки и ми беше наистина трудно да записвам нещата им както и да ги обработя да снимам клиповете им и да правя цялата реклама. Но въпреки това се справях и не им показвах че не мога да го направя. Защото трябваше да покажа че го искам на цената на всичко…и точно това ме мотивираше да продължа а не да спирам….имах насока и цел. През 2015 направих едно изчисляване от което освободих доста хора и сега се занимавам само с 4 изпълнители, с които имаме
взаимно общуване , баланс и всичко е точно между нас. ELLS, DOBO, SKINNY и КИАРА това са хората с които се занимавам и продуцирам в момента и се радвам че те са с мен и аз съм с тях. Отделно продуцирам още няколко човека. Те обаче не са част от моя лейбъл, а от една кампания създадена от Real Beat – REAL BEAT SUPPORT, която има за цел да подпомогне на всеки тепърва започващ рап-изпълнитела/ка, като им даде нужното побутване, реклама, качество и визия на сингъл и видеоклип.

Какво те вдъхновява да създаваш музика?

Вдъхновява ме улицата, кварталите, 90те, децата, спорта, родината, приятелите, истините. Да съм свободен в това, което искам да кажа и покажа.

 

Къде са разликите между продуцента и изпълнителя?

За мен е същото като при актьор и режисьор. При едното виждаш общата картина. Обичам да имам контрол над продукцията, визията, рекламата над самата песен и в процеса на създаването й. Но част от процеса е да изпееш това което си написал , или някой друг да го е написал вместо теб. Така дойде и момента в който имах какво да кажа, да си го режисирам и да го доставя по начин, който на мен ми харесва.

Как избра името на лейбъла?

Името на лейбъла го избрах в средата на 2008г. Когато за първи път ме попита мой приятел…ако смяташ да създадеш лейбъл и да се занимаваш освен със себе си но и с други рапъри как би го кръстил?”. Споделих му, че бих го нарекъл “REAL BEAT“, защото всеки който се занимава с това независимо от къде е или какъв, аз винаги ще подам ръка на този човек, който сътворява и твори всеки ден. Защото рапът не е просто музика – той е изкуство. Той е REAL BEAT.

3

Кои са изпълнителите, с които искаш да направиш общи парчета?

Еми ще съм искрен единствените с които съм искал да направя общи парчета съм ги направил а те са Joker Flow много добър мой приятел и колега който нека се похваля в средата на 2013 отворихме двамата първото си звукозаписно студио която нарекохме „ Изток „ и през 2016 / Март ще навърши 3г. от създаването му. , други с които съм искал да направя общи парчета са ELLS , SKINNY  , SHSHO , DOC&YOTOV. И може би със Sarafa & Bullet.

Кaкво мислиш за 359 HIP HOP AWARDS?

Истината за мен е:
1. Давате награди на погрешните хора.
2. 359 наградите трябва да се състояват в Варна. Защото от Изток е създаден рапа а не от запад.
3. Давайте шанс на хора които наистина имат музиката и хората се кефят на тях а не на такива които само я срамят. Но като цяло ме кефи идеята и в подкрепям и се радвам че все пак има такова нещо и би трябвало да има защото ако не бяхте вие никой друг нямаше да се замисли за рапа.

С какво би експериментирал в музикален план ?

Бих експериментирал да създам неометал. От доста време ме влече от както съм слушал рапъри да се съюзяват с метали като Busta Rhymers & Linkin Park & DMX & Limp Bizkit. Мисля че ако направя нещо тука предимно да кажем с някоя група би се получило нещо добро и ще бъде нещо ново за слушателя, по което ще се зариби.

Какви са бъдещите ти проекти?

В момента бачкам здраво…и до края на годината ще издам четири  нови клипа, като два от тях са мои самостоятелни, а другите два са на DOBO&BLACK ACE и на моята добра приятелка и колежка ELLS. Както се очертава и в средата на декември ще пусна първия си Mixtape, в който са забъркани артистите от лейбъла ми.

През 2016 пък можете да очаквате много големи неща както от моите изпълнители на Real Beat Universe Productions, така и от нашата кампания “Real Beat Support”.