“От другата страна на музиката” – Димитър Попов – Т.H.A.

Тази седмица рубриката “От другата страна на музиката” продължава с пълна пара.

Днес ще ви срещнем с Димитър Попов – Т.H.A..
Той се занимава с хип хоп музика от 1999 година. Основател е на Highass Ent. и работи с едни от най-популярните български артисти.

36273_185007324851425_870662_n

359: Здравей. Как си? Как върви новият сезон?

Димитър Попов – Т.H.A.: Здрасти и на теб и на привържениците на 359hiphop.com. Новият сезон върви с много висока скорост. Имаме много проекти, които искам да завършим до края на годината, албуми, сингли и много клипове.

359: Колко години станаха от както се занимаваш с музика?

Димитър Попов – Т.H.A.: Професионално от 99г, което означава, че от 15г., но и преди това съм обикалял разни студиа, за да записвам песни с пари спестявани от закуски , всъщност, не помня някога да съм се занимавал с нещо извън музиката. Дори, когато 90-те събирах пари за записи, работата ми след училище беше да продавам касети и дискове на пазара.

359: Спомняш ли си първото ти излизане на сцена? Разкажи ни малко повече за него.

Димитър Попов – Т.H.A.: Първото излизане на сцена ми беше с Кучетата във Варна, пред над 5 000 човека на един концерт организиран от Шамара. Усещането помня до ден днешен.

359: Разкажи ни за времето на Кучетата. Как се случи всичко?

Димитър Попов – Т.H.A.: Ами с Явор се познаваме от ученици и в последствие се запознахме и с The Drunken Ma, тогава в моя квартал „Лозенец“(тогава беше още краен квартал с къщи и кокошки по улиците) имаше едно лафче, някой като се напие например МНОГО и се казваше „този вчера беше на мъртво куче“ и от там дойде и първото ни име Мъртвите кучета, което в последствие се промени само на Кучетата.

359: Какво се случва с The Dog Squad сега? Може ли да се очаква към днешна дата да излезе нещо ново под това име?

Димитър Попов – Т.H.A.: The Dog Squad си е движение или по-скоро беше движение: много MC-та, много групи, DJ, Графити артисти и т.н.. В един момент всички пораснахме, повечето спряха да се занимават с музика. Едни станаха политици, други банкери, трети екстремни спортисти и т.н. Всеки си пое по пътя общо взето. Всички обаче останахме близки приятели и как да кажа, дори да не се видим с някой 2-3 години, когато се срещнем – все едно вчера сме се видели. А хората, които продължиха да се занимават с музика са машини и до сега, The Drunken Ma, N. Kotich, ТОТО,  DJ Shoma, човека зад бийтове като „Една нощ“ – The De, сега е един от ТОП DJ-ите в бг. BUGZ е ТОП фризьора на БГ и т.н. И да, ще има общи проекти, но ще са под друго име.

359: Разкажи ни за проекта „One Night” с Rahlo от Blacksoil Project.

402986_368627849822704_1956732402_n

Димитър Попов – Т.H.A.: Бийт, текст, запис – всичко стана за една нощ, после снимахме клипа за една нощ, монтирах го за една нощ и така.

359: Ти стоиш зад толкова много проекти, че не знам от къде да започна да те разпитвам.

Димитър Попов – Т.H.A.: Нека да започнем с H.A. & PEZ – From the earth to the end of the Univers. Разкажи ни малко повече за проекта. – Албума е на 90% готов, чакаме само вокалите от още двама-трима колеги. Всички бийтове са на PEZ, едитнати и аранжирани от мен, в албума има над 25 гост изпълнители, до сега има 4 клипа, които са излезли, „Има страшно“ с моите близки приятели от Varna Sound, “Let’s Chill” с LEXUS, „Нагъл“ с Duli, Muden и KMC и ремикса на „Нагъл“ с Duli, Muden, KMC, TOTO, Kukusheff, Liter Jack, Lexus ,  а до нова година очаквайте още 4 видеа към проекта. Албума го правим 2 години и се надяваме да ви хареса.

359: Как избираш артистите, с които да работиш или те те избират?

Димитър Попов – Т.H.A.: Сами се избираме с годините. Няма случайни хора. Всички сме си много близки и според мен всички са много талантливи. Но такива неща не се говорят а се показват – така,че скоро ще видите и чуете.

359: Как реши да създадеш Highass Ent.? Разкажи ни малко повече за него? За хората, които все още не знаят какво е Highass Ent. С какво се занимавате?

Димитър Попов – Т.H.A: Ами когато се разпадна The Dog Squad, решихме да започнем едно ново начало. И с моят съдружник създадохме Highass Ent. (музикалният лейбъл), Highass studio (студиото в което работим) и Highass videoz (Фирмата за изработване на видеа) – това са само музикалните неща. Компанията се занимава още с продуценството и реализацията на ТВ реклами, предавания, саунд дизайн и редица други неща.

359: Знаем, че ще имаш общ албум с Liter Jack. Как вървят нещата там? До къде стигнахте?

Димитър Попов – Т.H.A: Само ще кажа,че албума с Литъра се очертава, просто като един парен чук!!! Надяваме се до нова година да успеем да рализираме и първите два сингъла заедно с видеа към тях.

1000386_621284294557057_1607796040_n

 

 

 

 

 

 

 

359: Преди броени дни излезе парчето ви с DA JAMAICAN и Liter Jack. Разкажи ни малко повече за проекта и до къде стигна албума на Da Jamaican?

Димитър Попов – Т.H.A: Това е дебютният сингъл от албума на Ямаеца. Той не живее в БГ, но ми дойде на гости за 4-5 дни и записа целия албум (подготвян цяла година обаче) и заснехме 2 клипа. – първият го видяхте, другият месец ще видите и вторият. Работата по албума се надяваме да приключи до февруари или март другата година.

359: Работиш и по албума на Клавдия. Как върви той и кога се очаква да излезе?

Димитър Попов – Т.H.A: Албума на Клавдия също става много интересен. За разлика от предишният и микстейп, който изкарахме – тук работим с много музиканти, бийтмейкъри и гости. Една от песните вече е песен на Uniceff,за деца в неравностойно положение в Германия. В албума има и много интересни колаборации. Клавдия дори вече има покана от продуцентите на Xavier Naidoo (Germany), за съвместни проекти.

359: Ти работи с Lexus по последното му видео? Разкажи ни малко повече и за този проект?

Димитър Попов – Т.H.A: Работата с Лексус, като цяло е много приятна. Албума му също става уникален за България. Видеото, което заснехме не е последното а дебютното му самостоятелно видео….още малко и ще видите.

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

Димитър Попов – Т.H.A: Дисциплината е важна не само в музиката а и в живота, като цяло. Тя е едно от най-важните неща за един човек, артист и т.н.

359: Има ли нещо в българската хип хоп сцена което много те дразни?

Димитър Попов – Т.H.A: Както много колеги, така и мен ме дразни много проповядването на дрогата и краденето на музика при наличието на толкова много и добри бийтмейкъри. Също така ме дразни,че певиците ни се обличат като чалгаджийки, защото преди излизаше Камелия например по прашки и всички казвахме „кошмар“ – сега нашите певици излизат пред 13-14 годишната си аудитория и са облечени по същият начин, обаче „вече не е чалга”.

359: Има ли проект, с които съжаляваш, че си се захванал?

Димитър Попов – Т.H.A: Не, всеки проект е опит и част от пътя, който е трябвало да извървя.

359: Имаш ли кумир от световната хип хоп сцена? И ако можеше да работиш с някой световен артист, с кой би работил?

Димитър Попов – Т.H.A: Този въпрос е нещо като „коя ти е любимата песъчинка от този пясъчник“ , но чак кумир – не бих казал. В България има много талантливи хора, които просто са се родили на грешното място – иначе можеше да ги наредим до хора като Timbo,50, RZA и още 500000 човека, които мога да изредя.

359: Какво слуша T.H.A?

Димитър Попов – Т.H.A: Преслушвам всичко, което излиза, но когато седна да слушам музика, все е по работа и заради това залагам на мега яки концерти на Cypress Hill, Wu tang и т.н., както и WEFUNK radio.

359: По колко време прекарваш в студио?

Димитър Попов – Т.H.A: По 25 часа на ден.

10711120_864069543611863_7400388544843805611_n

359: Къде е по-трудно пред микрофона и камерата или зад тях?

Димитър Попов – Т.H.A: Зад тях.

359: Има ли нещо, което много ти липсва на българската хип хоп сцена?

Димитър Попов – Т.H.A: Яки концерти и клубове с перфектен звук. И огромна доза професионализъм.

359: Какво би посъветвал младите артисти и хора, които искат да се занимават с хип хоп музика и изкуство?

Димитър Попов – Т.H.A: Следвайте мечтите си и се изправяйте, като паднете за да продължите напред а не да подвивате сърдити опашка и избягвайки. Този бранш е труден и ще оцелеят само най-силните, дисциплинирани и сериозни професионалисти!

359: Ти работиш с адски много артисти като TOTO, Rudi, Klavdiya, Goldy, Pet Roll, SVE. С кой се работи по- добре с мъжете или с жените в хип хоп музиката?

Димитър Попов – Т.H.A: С професионалистите.

359: Какво не знаят феновете ти за теб?

Димитър Попов – Т.H.A: Почти нищо, личният живот е личен – именно заради това.

359: Освен с музика, с какво друго се занимаваш? Аз знам, че HighAss Ent. се занимава с много други проекти?

Димитър Попов – Т.H.A: Както казах и по-горе, много реклами, филми, предавания, снимане, озвучаване и купища други неща.

359: Какво си пожелаваш да ти се случи за в бъдеще?

Димитър Попов – Т.H.A: Единственото нещо,което си пожелавам е да сме здрави и щастливи всички. Другото си зависи от нас.

359: Какво пожелаваш на феновете на 359 HIP HOP?

Димитър Попов – Т.H.A: Продължавайте да подкрепяте най-голямата платформа за БГ Рап – 359 и нека те не спират да ви изненадват с нови мероприятия и чудесен отборна работа . Успех ви пожелавам и аз и не забравяйте, че просто трябва да следвате мечтите си без да ви интересува, какво мислят другите по въпроса.